Vladimir Putin

Ce atitudine are Putin față de Zelenski Kremlinul

452
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dezvăluit atitudinea pe care o are președintele Rusiei, Vladimir Putin, față de președintele ucrainean, Vladimir Zelenski.

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, are o atitudine pozitivă față de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, însă pentru dânsul nu discuțiile sunt importante, ci realizarea înțelegerilor încheiate, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Президент РФ Владимир Путин, архивное фото
© Sputnik / Алексей Дружинин

„Comunicarea între cei doi șefi de stat, desigur, e un fapt care poate fi apreciat doar pozitiv. Președintele Putin a fost întotdeauna un adept al dialogului pentru soluționarea problemelor actuale, mai ales când e vorba de astfel de situații neglijate precum relațiile ruso-ucrainene”, a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale ruse a menționat că Putin este un interlocutor extrem de pragmatic și cea mai mare importanță o acordă nu discuțiilor în sine, ci realizării acelor înțelegeri asupra cărora s-a convenit până și în timpul fiecărei discuții.

452
Tagurile:
Dmitryi Peskov, Kremlin, Ucraina, Rusia, Vladimir Zelenski, Vladimir Putin
Tematic
Partidul lui Zelenskyi vrea să permită străinilor să cumpere terenurile agricole
MAE al Ucrainei: Zelenskyi se va întâlni cu Putin
Simonian i-a cerut lui Zelenski, în limba ucraineană, să-l elibereze pe Vîșinski
Discuțiile Sandu-Zelenski la Kiev: moldovenii ar putea merge în Ucraina doar cu buletinul
Noi detalii din cadrul discuției Putin-Zelenski
Catedrala Sfânta Sofie

Senator rus, despre transformarea catedralei Sfintei Sofia într-o moschee

36
(reînnoit 17:38 10.07.2020)
Transformarea catedralei Sfintei Sofia într-o moschee ar putea provoca probleme politice serioase pentru președintele turc Erdogan, consideră senatorul rus, Oleg Morozov.

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik. Transformarea catedralei Sfintei Sofia (Ayasofya) într-o moschee ar putea provoca probleme politice serioase președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat agenției RIA Novosti senatorul rus Oleg Morozov.

“Ceea ce se face astăzi, rupe țesutul religios din Turcia și din lume. Nu există nicio explicații, nicio justificare. În rezultate, se intensifică conflictele religioase. Erdogan poate câștiga o partidă concretă, însă să piardă meciul politic. Situația va deveni foarte proastă. Sunt foarte puține avantaje, iar dezavantajele sunt evidente”, a declarat Morozov.

El a menționat că decizia luată în 1934 de către fondatorul statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk, de transformare a catedralei Sfintei Sofia dintr-o moschee, într-un muzeu a fost „cu totul firească”.

“El considera că nu poate exista o decizie care ar aranja toate confesiunile și a avut dreptate”, a spus parlamentarul rus.

Mai devreme, Consiliul de Stat al Turciei a anulat decizia din anul 1934, care prevedea transformarea Ayasofya într-un muzeu.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat anterior că așteaptă decizia Consiliului de Stat cu privire la o eventuală schimbare a statutului catedralei Sfintei Sofia și transformarea acestuia dintr-un muzeu într-o moschee, urmând să procedeze în dependență de această decizie.

Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, declarase anterior că țara lui este în drept să schimbe statutul catedralei, transformând-o într-o moschee, fără a lua în considerație opinia altor state.

Catedrala Sfânta Sofia a fost construită de împăratul bizantin Iustinian, fiind deschisă pe 27 decembrie 537. Peste o mie de ani catedrala a fost cea mai mare din lumea creștină. După cucerirea Constantinopolului de către otomani și căderea Imperiului Bizantin în 1453, lăcașul a fost transformat într-o moschee, însă în 1934, prin decretul fondatorul statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk, clădirii i-a fost atribuit statutul de muzeu, fiind inclusă în lista patrimoniul mondial al UNESCO.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Turcia
Tematic
Oficial: Catedrala Sfânta Sofia nu mai este un muzeu
Patriarhia Română vrea ca Sfânta Sofia din Constantinopol să rămână muzeu

Загрузка...
Вакцинация

În Rusia a început etapa finală a testării vaccinului împotriva coronavirusului

176
(reînnoit 11:53 10.07.2020)
A început etapa finală a studiilor clinice ale vaccinului împotriva coronavirusului, care sunt conduse în comun de Centrul Național de Cercetare Gamaleya și Ministerul Apărării din Rusia

CHIȘINĂU, 10 iul - Sputnik. Testele au început pe 18 iunie. O componentă a vaccinului a fost administrată la nouă participanți la experiment, altor nouă - a doua. Ulterior, pe 23 iunie, vaccinul a fost administrat altor 20 de voluntari, acest grup va primi medicamentul într-o versiune de rapel - ulterior li se va administra a doua componentă a vaccinului.

Primul grup de voluntari care testează vaccinul va fi externat pe 15 iulie după trecerea testelor de control, ei vor reveni la stațiile de lucru. Acum starea lor este bună, „nu sunt notate plângeri de sănătate, reacții negative sau adverse”, anunță Ministerul rus al Apărării.

Al doilea grup de voluntari pe care se efectuează un studiu privind eficacitatea și imunogenitatea vaccinului va primi a doua componentă a vaccinului coronavirus pe 13 iulie. Schema de vaccinare rapel prevăzută pentru acest grup permite consolidarea sistemul imunitar și oferirea unei creșteri a duratei sale, explică instituția citată.

Datele obținute, după cum s-a menționat, „indică formarea la voluntarii din primul și al doilea grup al răspunsului imun la introducerea vaccinului împotriva coronavirusului COVID-19”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

176
Tagurile:
Rusia, teste, vaccin, COVID-19, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

Admitere liceu 2020. Mii de elevi au rămas nerepartizați

0
(reînnoit 17:38 10.07.2020)
Rezultatele repartizării computerizate a elevilor de clasa a opta care au obținut minim nota de trecere la Evaluarea Națională au fost făcute publice astăzi. Din păcate, nu toți elevii vor deveni liceeni…

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Liceul rămâne un vis frumos pentru 8500 de elevi care au rămas nerepartizați în această sesiune de admitere la liceu.

admitere
© Sputnik / Виталий Аньков

Potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației și Cercetării, cei mai mulți dintre aceștia sunt în București, Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu și Neamț.

Motivul apariției acestei situații poate fi determinat de faptul că respectivii candidați nu au completat un număr suficient de opțiuni pe fișele de înscriere.

Și aceasta pentru că 1.882 dintre cei rămaşi nerepartizaţi au medii între 7 şi 9.56.

Mai mult, pe lista candidaților nerepartizați este chiar un elev c media zece la absolvirea claselor V-VIII, iar a cărui medie generală la admitere este 9.56. Elevul este din Giurgiu.

Copilul a candidat la licee din București, însă nu a fost repartizat.

Cel de-al doilea de pe listă este tot din Giurgiu, cu media generală 9,54, informează edupedu.ro.

Din fericire, nu e totul pierdut, deoarece pentru acești elevi mai urmează o a doua sesiune de admitere prin repartizare computerizată pe locurile rămase libere. La nivel național mai sunt 3400 de locuri rămase neocupate.

Calendarul complet pentru a doua etapă de admitere poate fi consultat aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Liceu, Elevi
Tematic
Admitere liceu 2020: azi are loc repartizarea computerizată a elevilor
Admitere liceu 2020-2021: a început completarea fișelor cu opțiuni
Admitere la UAIC 2020: toate detaliile legate de înscriere, concurs, locuri

Загрузка...