CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Redactorul-șef al AIP „Rossia segodnia” și al postului de televiziune RT, Margarita Simonian, l-a rugat pe președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, să contribuie la eliberarea directorului portalului RIA Novosti din Ucraina, Kiril Vîșinski.
Avocatul jurnalistului, Andrei Domanski, a comunicat pe 18 iunie că la următoarea ședință din 3 iulie instanța ar putea să examineze modificarea măsurii represive. Apărarea contează pe o atenuare a pedepsei, inclusiv pe arestul la domiciliu.
Vîșinski a fost reținut la Kiev pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este de 15 ani de închisoare.
În timpul unei ședințe de judecată, Vîșinski a făcut apel după ajutor la președintele Rusiei, Vladimir Putin, și a declarat că va renunța la cetățenia ucraineană.
Putin a calificat situația ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”.
Reprezentantul OSCE pentru problemele libertății mass-media, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea menționând că toate țările-membre trebuie să respecte standardele internaționale și să nu se implice în activitatea mass-mediei.
În aprilie 2019, peste 250 de jurnaliști din Rusia și din întreaga lume au semnat un apel către noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, cu rugămintea de a-l elibera pe Vâșinski.
BUCUREŞTI, 14 apr – Sputnik. Potrivit mai multor canale media rusești, cei doi preşedinţi au fost în comunicare directă cu Ministerul de Externe din Viena.
„Dacă Rusia și Statele Unite decid să organizeze un summit la nivel prezidențial, este un lucru lăudabil. Decizia dacă se va desfăşura, precum şi cu privire la când și unde va avea loc un astfel de summit depinde de ambele țări. Desigur, Austria este întotdeauna disponibilă pentru negocieri la nivel înalt de orice fel”, a declarat ministerul pentru agenția de presă din Moscova RIA Novosti.
De asemenea, Finlanda s-a oferit să găzduiască summitul, potrivit agenției de presă din Moscova TASS, care a dezvăluit că Helsinki a făcut propunerea înainte de o convorbire telefonică marți între președintele țării Sauli Niinistö și Putin. În 2018, Finlanda a fost gazda unei întâlniri față în față între liderul rus și președintele american Donald Trump. Întâlnirea a fost considerată neproductivă, nefiind emis nici un comunicat comun după aceasta.
Viena a fost anterior gazda a numeroase întâlniri între Moscova și Washington și este de obicei locul pentru desfășurarea discuțiilor privind controlul armelor, potrivit RT. Ultimul summit care a implicat cele două națiuni, desfăşurat în Austria, a avut loc în iulie și s-a axat pe securitatea spațială și armele nucleare.
Președintele SUA a propus miercuri o posibilă întâlnire față în față între Biden și Putin. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi lideri au discutat „o serie de probleme regionale și globale”, Biden reafirmându-și „obiectivul de a construi o relație stabilă și previzibilă cu Rusia, în concordanță cu interesele SUA”.
Potrivit Kremlinului, Biden a propus „normalizarea situaţiei pe calea bilaterală” și a sugerat o concentrare pe „aspecte urgente precum asigurarea stabilității strategice și controlul armelor”.
Propunerea vine după luni întregi de relaţii tensionate şi deteriorate între Moscova și Washington. În martie, Biden a fost de acord cu sugestia prezentatorului ABC George Stephanopoulos care a spus că Putin este un „ucigaș”, ceea ce a dus la retragerea ambasadorului rus la Washington, Anatoli Antonov. De asemenea, președintele SUA a mai spus că Rusia va „plăti un preț” pentru presupusul amestec în alegerile prezidențiale din 2020 din America.
Dialogul telefonic vine şi în contextul tensiunilor intensificate în regiunea ucraineană Donbass, existând temeri în creștere că conflictul s-ar putea transforma într-un război de proporţii.
BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a făcut rapelul peste trei săptămâni de la administrarea primei componente a vaccinului împotriva coronavirusului.
“Vreau să vă informez că chiar acum, înainte să intru în această sală, am făcut și eu rapelul. Sper că totul va fi bine. Nu doar că sper, sunt convins”, a declarat Putin la ședința prezidiului Societății Geografice Ruse.
În seara de 23 martie, președintele și-a administrat prima doză a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, rapelul urmează să fie făcut peste trei săptămâni.
Putin și-a administrat vaccinul fără prezența camerelor video și a explicat acest gest prin faptul că nu vrea să se “maimuțărească”, iar dacă cineva vrea să falsifice ceva, acest lucru nu este complicat, prezentând în fața camerelor o injecție cu vitamine, în loc de vaccin. Liderul rus a evitat să dezvăluie denumirea vaccinului administrat. Potrivit lui, această informație o cunoaște doar medicul personal.
BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Președintele regiunii franceze Provența-Alpi-Coasta de Azur, Renaud Muselier, a anunțat că a făcut o precomandă pentru vaccinul rusesc Sputnik V, așteptând autorizarea preparatului de către Agenția Europeană a Medicamentelor.
“Am avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei (în Franța, Aleksei Moșkov n.r.), m-am întâlnit cu premierul landului Bavaria, care este cel mai influent în Germania. Am făcut o precomandă pentru Sputnik V, în așteptarea autorizației din partea autoritățile sanitare europene. Așa cum au făcut nemții, precum a spus doamna Merkel, așa cum a făcut premierul landului federal Bavaria, am făcut acest lucru la nivelul meu”, a declarat Muselier la postul de radio RTL.
Mai devreme, Ministerul Sănătății din Bavaria a încheiat un memorandum de intenții cu Fondul Rusesc pentru Investiții Directe cu privire la eventuala livrare a vaccinului Sputnik V în regiunea.
Începând cu 4 martie, vaccinul rusesc Sputnik V este supus unei proceduri de expertizare etapizată de către Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), care autorizează vaccinurile pentru piața europeană. Mai devreme, EMA și-a exprimat speranța că evaluarea Sputnik V se va produce cât mai rapid, însă deocamdată nu se cunoaște o data exacta a aprobării vaccinului. Potrivit presei, autorizarea vaccinului ar putea avea loc în luna mai, dacă nu vor exista complicații.
Vaccinul Sputnik V a fost autorizat în 60 de țări, ai căror populație însumată constituie 1,5 miliarde de oameni. La numărul de autorizații obținute de către autoritățile de reglementare, Sputnik V ocupă locul doi în lume. Vaccinul este eficient în proporție de 91,6 la sută, potrivit datelor publicate de prestigioasa revistă științifică The Lancet.