Sediul Consiliului Federației al Rusiei

Senatul rus a aprobat legea care va combate fenomenul “fake news”

85
(reînnoit 16:29 13.03.2019)
Consiliul Federației a aprobat proiectul de lege care prevede pedepse pentru răspândirea unor știri false.

BUCUREȘTI, 13 mart – Sputnik. Consiliul Federației (Senatul) din Rusia a aprobat miercuri proiectul de lege care prevede introducerea unor pedepse pentru răspândirea știrilor false („fake news”).

Documentul a fost propus Dumei de Stat de senatorii Andrei Klișas și Ludmila Bokova, precum și de deputatul Dmitryi Vyatkin.

Astfel, pentru răspândirea unor informații false care ar pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor, încălcarea ordinii publice, în cazul în care aceste acțiuni nu prevăd pedepse penale, este prevăzută o amendă pentru cetățenii simpli între 30 și 100 mii de ruble, cu confiscarea obiectului contravenției administrative sau fără acesta; pentru persoanele cu funcții de răspundere este prevăzută o amendă de la 60 până la 200 mii de ruble, iar pentru persoane juridice – o amendă de la 200 până la 500 mii de ruble cu confiscarea obiectului contravenției administrative sau fără acesta.

Pentru răspândirea fake news, care a provocat tulburarea activității infrastructurii de importanță vitală, a transportului sau obiectelor sociale, rețelelor de comunicare, sistemului energetic, este prevăzută o amendă de la 100 până la 300 mii de ruble cu confiscarea obiectului contravenției administrative sau fără; pentru persoane cu funcții de răspundere amenda va fi de la 300 până la 600 mii de ruble; persoanele juridice în astfel de cazuri riscă o amendă de la 500 mii până la 1 milion, cu confiscarea obiectului contravenției administrative sau fără.

Pentru răspândirea informațiilor false prin intermediul instituțiilor de presă și internet, care a provocat decesul unei persoane, vătămarea sănătății sau bunurilor, a afectat funcționării obiectelor de importanță vitală, infrastructurii sociale sau a transporturilor, comunicațiilor, rețelelor energetice, va fi prevăzută o amendă de la 300 până la 400 mii de ruble confiscarea obiectului contravenției administrative sau fără; pentru persoane cu funcții de răspundere, amenda va constitui de la 600 până la 900 mii de ruble, pentru persoanele juridice – de la 1 milion până la 1,5 milioane ruble cu confiscarea obiectului contravenției administrative sau fără.

Despre toate cazurile legate de astfel de contravenții administrative urmează să fie informată procuratura în decurs de 24 de ore.

Legea urmează să fie semnată de președintele Rusiei.

85
Tagurile:
Rusia, Duma de Stat, Consiliul Federației, Știri false, Fake news
Tematic
Cenzura pe Facebook și lupta cu fake news: Franța, în pragul unei dictaturi
Papa de la Roma a îndemnat la combaterea „fake news”
Exploziv! „Lumea s-a săturat de fake-news-ul european - Kovesi"
Peskov, despre țările care au fost sursa de fake news despre Kemerovo
Occidentul îşi bate joc de România – ţara noastră, raiul fake-news-urilor
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate combate un fake-news – a dat palpitaţii bolnavilor
Dăncilă – declarații dure la Bruxelles: ”Să le fie rușine, există foarte mult fake news!”
Este sau nu fake news informaţia despre apa contaminată din Bucureşti?

Загрузка...