Vladimir Putin

Vladimir Putin și Angela Merkel au discutat despre incidentul din strâmtoarea Kerci

364
(reînnoit 09:54 27.11.2018)
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au discutat la telefon situația creată după incidentul din strâmtoarea Kerci.

CHIȘINĂU, 27 nov — Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au discutat despre incidentul periculos care a avut loc duminică în strâmtoarea Kerci, transmite RIA Novosti.

În cadrul discuției, părțile s-au arătat puternic îngrijorate după ce autoritățile de la Kiev au declarat stare de război în Ucraina.

"A fost discutat incidentul periculos care  avut loc în data de 25 noiembrie, în zona Mării Azov și Mării Negre. Vladimir Putin a constatat că prin acțiunile provocatoare ale părții ucrainene, ale navelor ei militare, care premeditat au fost ignorat regulile trecerii pașnice în apele teritoriale ale Federației Ruse și au încălcat brutal normele dreptului internațional", se arată în comunicatul de presă al serviciului de presă al președintelui rus.

Mai mult, a fost constatat  faptul că autoritățile Ucrainei poartă toată răspunderea pentru crearea unei noi situații de conflict și au fost menționate riscurile pe care acesta le comportă.

"Toate acestea au fost întreprinse în perspectiva campaniei electorale din Ucraina", menționează autorii comunicatului de presă.

Rada Supremă
Пресс-служба президента Украины

Vladimir Putin și-a exprimat speranța că Berlinul va influența autoritățile ucrainene ca acestea să nu recurgă la alți pași necugetați. Reprezentanții Serviciului de Grăniceri al Federației Ruse sunt gată să ofere explicații suplimentare privind modul în car s-au derulat evenimentele în strâmtoarea Kerci.

Rusia a luat măsuri sporite de securitate
Incidentul naval din zona Strâmtorii Kerci
Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că având în vedere amenințările car persistă asupra podului Kerci, Moscova a luat măsuri sporite de securitate.

Ea a afirmat că autoritățile Ucrainei nu pot să controleze nu doar ceea ce se întâmplă în apele teritoriale ale altor țării, dar nici măcar ceea ce are loc în propriul lor teritoriu, unde "operează" radicalii și în permanență sunt auzite apeluri de a desfășura acțiuni teroriste atât în interiorul Ucrainei, cât și în afara ei.

"Anume din acest considerent Rusia a luat măsuri sporite de securitate, în special luând în calcul apelurile de a distruge, de a arunca în aer podul Kerci. Nu este un moft, ci o normă de comportament civilizat, inclusiv față de Ucraina", a declarant Zaharova.   

Rada Supremă a aprobat starea de război declarată de Consiliului Suprem de Securitate

Amintim că ieri Rada Supremă de la Kiev a aprobat, după lungi dezbateri, starea de război declarată încă duminică de membrii Consiliului Suprem de Securitate și Apărare al Ucrainei.

După lungi dezbateri, parlamentarii ucraineni au suspus votului propunerea Consiliului Suprem de Securitate și Apărare al Ucrainei. Majoritatea s-a pronunțat "pentru" - 298 de voturi. Ședința Radei a fost transmisă în direct de mai multe posturi de televiziune ucrainești.

364
Tagurile:
Germania, Rusia, Ucraina, Kerci, Angela Merkel, Vladimir Putin
Тема:
Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (30)
Vladimir Putin

Putin și Biden au purtat o discuție telefonică

284
Vladimir Putin și Joe Biden au purtat astăzi o discuție telefonică despre cele mai importante probleme regionale și globale.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-au confirmat disponibilitatea de a purta negocieri cu privire la stabilitatea strategică, a informat Casa Albă după discuția telefonică purtată de cei doi lideri.

“Au discutat despre un șir de probleme regionale și globale, inclusiv disponibilitatea SUA și Rusiei de a purta un dialog cu privire la stabilitatea strategică într-un șir de probleme legate de controlul asupra înarmărilor și amenințările în adresa securității în baza prelungirii tratatului New Start”, se menționează în comunicatul administrației americane.

În timpul discuției cu Putin, Biden și-a exprimat îngrijorarea față de consolidarea “spontană” a prezenței militarilor ruși în Crimeea și la frontieră cu Ucraina, a mai precizat serviciul de presă al Casei Albe.

“Președintele Biden a subliniat angajamentul de neclintit al SUA față de susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și și-a exprimat îngrijorarea față de sporirea spontană de către Rusia a capacităților militare în Crimeea ocupată și la frontieră cu Ucraina”, se spune în comunicat.

Totodată, Biden “a îndemnat Rusia la detensionarea situației”.

284
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Tematic
Rusia cere SUA o abordare mai responsabilă privind Ucraina, în locul tensionării situației
Statele NATO au discutat cu șeful MAE din Ucraina despre “provocările Rusiei”
National Interest: Cât de probabil este un război între Ucraina și Rusia

Загрузка...
Министр обороны РФ Сергей Шойгу

Șoigu anuță concentrarea trupelor SUA și NATO la granițele Rusiei

420
(reînnoit 18:46 13.04.2021)
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că SUA și NATO dislocă trupe din America de Nord în apropiere de granițele Federației Ruse, principalele forțe fiind concentrate în Marea Neagră și regiunea Baltică.

BUCUREȘTI, 13 apr - Sputnik. SUA și NATO dislocă trupe din America de Nord către granițele rusești, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu

"Principalele forțe sunt concentrate în Marea Neagră și regiunea Baltică", a declarat șeful departamentului militar în cadrul unei întâlniri la Severomorsk. Acesta a mai adăugat că, în total, 40 de mii de militari și 15 mii de unități de arme și echipamente militare, inclusiv aviația strategică, se vor fi baza chiar lângă teritoriul Rusiei.

Potrivit lui, de la începutul anului, Washingtonul și-a dublat recunoașterea aeriană în această direcție și de 1,5 ori recunoașterea navală.

Șoigu a reamintit, de asemenea, că în fiecare an Alianța Atlanticului de Nord organizează până la 40 de evenimente de formare operațională "cu o orientare anti-rusă clară". El a adăugat că, în primăvară, vor avea loc cele mai mari exerciții ale unității Defender Europe - 2021 din ultimii 30 de ani.

Pe lângă toate acestea, ministrul a pus accentul pe situația dificilă din Arctica.

"Concurența crește în rândul statelor de frunte ale lumii pentru accesul la resursele Oceanului Arctic și comunicații de transport. Statele Unite și aliații săi din NATO construiesc forțe maritime și terestre în Arctica, crescând intensitatea antrenamentului de luptă, extinzându-se și modernizând infrastructura militară ", a spus el.

În același timp, Șoigu a menționat că Flota de Nord a Rusiei este echipată cu echipament militar modern și este capabilă să reziste oricăror provocări și amenințări. El a mai spus că în trei săptămâni, două armate și trei unități aeriene au fost transferate la frontierele de vest ca parte a unui test de pregătire pentru luptă. Exercițiul va dura două săptămâni.

Washingtonul de asemenea, declară o escaladare a „agresiunii rusești” și a mișcării trupelor rusești în Crimeea și la granița de est a Ucrainei. SUA au îndemnat Rusia să explice aceste presupuse mișcări și și-au anunțat disponibilitatea de a comunica. Vice-ministrul rus de externe, Sergei Ryabkov, a declarat pentru RIA Novosti că s-au dat explicații părții americane, adăugând că, în „tonul și perspectiva” propuse de Statele Unite, Rusia nu va purta un dialog și Washingtonul va trebui să fie mulțumit cu explicațiile deja primite.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu este obligat să explice nimănui mișcările trupelor rusești în interiorul tării.

”Rusia redislocă trupele pe teritoriul său și, la propria sa discreție, acest lucru nu amenință pe nimeni și nu ar trebui să-i îngrijoreze pe nimeni”, a mai adăugat Peskov.

420
Tagurile:
Rusia, NATO, Serghei Șoigu

Загрузка...

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

0
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

0
Tagurile:
Banana

Загрузка...