Sergueï Lavrov

Lavrov a anunţat despre susţinerea Belgradului în problema Kosovo

304
Potrivit lui Serghei Lavrov, poziția Federației Ruse asupra Kosovo este bine cunoscută, se bazează pe legea internațională - în primul rând, Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

BUCUREŞTI, 17 nov - Sputnik. Moscova va fi gata să ia în considerare, într-o manieră constructivă, o decizie acceptabilă pentru Belgrad privind soluționarea relațiilor cu Kosovo, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Dacă Belgradul va considera acceptabilă pentru Serbia vreo soluţie privind reglementarea, vom fi gata să o considerăm într-o manieră constructivă. Este inadecvat să speculăm despre conținutul posibil al anumitor opțiuni", a declarat Lavrov publicației sârbe Telegraph.

Potrivit acestuia, poziția Federației Ruse asupra Kosovo este bine cunoscută, se bazează pe legea internațională - în primul rând, Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

"În mod invariabil, oferim asistență pentru toți prietenii sârbi în eforturile de menținere a intereselor legitime ale Serbiei, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale", a subliniat ministrul.

Structurile albanez-kosovare din Pristina au declarat unilateral, în februarie 2008, independența față de Serbia. Autoritățile sârbe, sub presiune de la Bruxelles, precum și pentru apropierea regiunii de Uniunea Europeană, precum și pentru a face viața mai ușoară pentru cetățenii sârbi din regiune, au fost nevoiţi să înceapă în 2011 negocierile privind normalizarea relațiilor cu albanezii kosovari, mediate de UE.

Cele mai mari acorduri încheiate sunt Acordul de la Bruxelles privind Principiile de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Pristina, încheiat în aprilie 2013, și Acordul privind Comunitățile Sârbe semnat de părți în august 2015. Ultimul termen de la Bruxelles pentru punerea în aplicare a acordurilor - 4 august - nu a fost respectat de Pristina, ceea ce a dus la o creștere a tensiunii în Kosovo.

304
Tagurile:
Rusia, Serhei Lavrov, Serbia, Kosovo
Tematic
Serbia intenționează să ceară ajutor Moscovei în conflictul cu Kosovo
Serbia: Numărul statelor care recunosc independența Kosovo scade
Ce i-a sugerat Vladimir Putin liderului Kosovo la Paris

Загрузка...