Arme chimice, imagine simbol

Moscova: Washingtonul dispune de 3 mii tone de arme chimice

259
(reînnoit 17:03 25.09.2018)
SUA nu și-a distrus până în prezent arsenalul de arme chimice, a declarat directorul departamentului pentru problemele de neproliferare și control asupra înarmărilor al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Vladimir Ermakov.

BUCUREȘTI, 25 sept — Sputnik. SUA nu și-au distrus arsenalul de arme chimice și dispune de aproximativ 3 mii tone de componente de luptă ale armelor chimice, a declarat directorul departamentului pentru problemele de neproliferare și control asupra înarmărilor al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Vladimir Ermakov.

Acesta a menționat că Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW)  e una din cele mai de succes structuri în domeniul dezarmării din toată istoria.

"În septembrie a anului trecut am finalizat programul de lichidare a armelor chimice, fapt confirmat de OPCW. E unul din cele mai importante evenimente din toată istoria în ceea ce privește dezarmarea. Peste 40 mii de tone de substanțe toxice militare, din perioada URSS, au fost distruse în Rusia", a declarat Ermakov.

Diplomatul a menționat că OPCW a sprijinit distrugerea arsenalului de arme chimice din Rusia, iar peste 20 de stat occidentale au ajutat Rusia cu bani și tehnologii.

„OPCW trebuie să se ocupe și de nimicirea armelor chimice de pe teritoriul SUA, însă din anumite motive nu a făcut-o. De ce? De ce SUA dispune de peste trei mii de tone de componente periculoase ale armelor chimice, fiind chiar țara care a inițiat această convenție?", a adăugat Ermakov.

Ultimul kilogram de substanțe chimice cu destinație militară existente pe teritoriul Rusiei a fost distrus pe 27 septembrie 2017. În acest fel a fost finalizat înainte de termen programul federal lansat în 1996, iar Rusia și-a respectat în proporție de 100% obligațiile asumate în cadrul Convenției pentru interzicerea armelor chimice, lichidând 40 mii de tone de substanțe toxice.

Convenția cu privire la interzicerea armelor chimice (1993, în vigoare din 1997) presupune lichidarea tuturor substanțelor toxice militare (cea mai mare cantitate fiind pe atunci în Rusia) și interzice producția lor. Convenției s-au alăturat toate țările lumii, în afară de șase state africane și asiatice (apropiate de Europa — Egiptul și Israelul). OPCW este organizația care supraveghează realizarea prevederilor convenției.

259
Tagurile:
Arme chimice, OPCW, Vladimir Ermakov, Rusia, SUA
Tematic
Moscova: Teroriștii au posibilitatea să producă arme chimice în Siria
Lavrov: Cum să aibă Assad arme chimice, dacă occidentalii declaraseră că le-au nimicit?
Avertisment îngrijorător: O nouă provocare cu arme chimice în Siria
SUA intenționează să folosească un atac cu arme chimice fals pentru a lovi Siria - Rusia
Industria de îngrăşăminte chimice a României - la pământ, importuri uriaşe anual
Moscova: Se pregătesc noi provocări cu arme chimice în Siria
Palestina, parte a Convenției privind interzicerea armelor chimice
Moscova: În Duma nu au fost găsite victime sau vreo urmă de arme chimice
OPCW nu a găsit arme chimice la locațiile din Siria bombardate de SUA - Rudskoy
Trei companii belgiene au livrat ilegal substanțe chimice în Siria
Nu există dovezi ale folosirii armelor chimice în Siria, în afară de „sursele al-Qaeda”
Zaharova către Trump: Începeți cu lichidarea propriilor arme chimice!
Siria invită OPCW să verifice informația despre atacul cu arme chimice
Israelul acuză Siria de utilizare a armelor chimice
Lavrov despre „armele chimice din Saratov”: Londra e disperată
Expert: Arme chimice la Shikhany? Inspecția OPCW va confirma absența lor
Statul Islamic și Al-Qaeda ar putea fuziona și produce arme chimice - șeful FSB
Ambasada rusă: Londra, de fapt, a recunoscut că posedă arme chimice
Moscova: în Rusia nu au existat niciodată arme chimice cu numele “Novicioc”

Un avion rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA

180
Avionul de luptă rusesc Su-27 a interceptat două avioane de recunoaștere ale SUA în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, avionul strategic de recunoaștere RC-135 și avionul de bază al aviației de patrulare P-8A Poseidon au fost detectate de sistemul rusesc de apărare antiaeriană.

Acum o săptămână piloții ruși au interceptat avioane-spion deasupra bazinului Mării Negre.

Cum a decurs operațiunea, urmăriți în materialul Sputnik. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

180
Tagurile:
SUA, Rusia, avioane, Su-27

Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: câți ruși au încredere în Putin și îi aprobă activitatea

219
(reînnoit 19:00 07.08.2020)
Un nou sondaj al Centrului Rus pentru Studierea Opiniei Publice arată câți ruși au încredere în președintele Rusiei, Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Un nou sondaj, realizat de Centrul Rus pentru Studiere Opiniei Publice, arată numărul rușilor care au încredere în Vladimir Putin. Astfel, 64,9 la sută din respondenți au declarat că au încredere în președintele Rusiei, în timp ce 31,3 la sută au răspuns negativ.

Totodată, respondenților li s-a propus să aleagă dintr-o listă a politicienilor persoanele ai cărora activitate o aprobă în cea mai mare măsuri. Peste 60 la sută l-au indicat pe Putin.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 iulie – 2 august, prin interviuri telefonice, cu o selecție aleatorie pe două straturi a numerelor mobile și staționare, pe un eșantion de 11,2 mii de persoane de peste 18 ani.

Marja de eroare, cu o probabilitate de 95 la sută, nu depășește 1 la sută.

CIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Vaccinul rusesc împotriva infecției cu coronavirus de un tip nou, creat de Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”N.F. Gamalei”, împreună cu Ministerul Apărării al Rusiei, urmează să fie înregistrat pe 12 august. Potrivit RIA Novosti, acest lucru a fost anunțat de ministrul adjunct al Sănătății al Federației Ruse, Oleg Gridnev.

”Înregistrarea vaccinului dezvoltat de centrul Gamalei va avea loc pe 12 august. Acum este ultima etapă, a treia. Testarea în cadrul acesteia este extrem de importantă. Trebuie să înțelegem că vaccinul trebuie să fie sigur. Lucrătorii medicali și persoanele în vârstă vor fi vaccinate în primul rând”, a declarat Gridnev pentru reporterii din Ufa, la deschiderea centrului de oncologie.

Se va putea evalua eficacitatea vaccinului, după cum a specificat ministrul adjunct, atunci când se va forma imunitatea de masă.

Testarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului

Anterior, ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, a anunțat despre etapa finală de pregătire a două vaccinuri rusești, care sunt dezvoltate de către Centrul „N.F. Gamalei” și Centrul științific Novosibirsk „Vector” al Rospotrebnadzor. Vaccinul dezvoltat de Centrul „Gamalei” a fost testat la Universitatea Secenov și la spitalul Burdenko pe două grupuri de voluntari. Studiile vaccinului dezvoltat de „Vector” au început pe 28 iulie.

Murașko a subliniat că autoritățile din Rusia intenționează să înceapă vaccinarea în masă în luna octombrie. În primul rând, vor fi vaccinați cei din „grupurile speciale”, adică mediciii și profesorii.

Experții au dezvoltat preparatul împreună cu Ministerul Apărării. La sfârșitul lunii iulie, un al doilea grup de 20 de voluntari a fost externat din spitalul militar. Datele obținute în timpul cercetării au confirmat că, după ce au fost vaccinați, la voluntari au fost identificați anticorpii necesari împotriva coronavirusului, iar componentele vaccinului sunt sigure și bine tolerate de om.

Moscova a ajutat și țările din cadrul CSI încă de la începutul pandemiei, trimițând medici, medicamente și echipamente medicale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

219
Tagurile:
Rusia, Vladimir Putin
Tematic
Putin a semnat o lege care înăsprește controlul asupra investițiilor străine
Putin a discutat la Consiliul de Securitate despre reținerea rușilor în Belarus
Putin a discutat cu Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus
Putin: Spațiul ex-sovietic e unul prioritar în politica externă a Rusiei

Загрузка...

An școlar 2020-2021: Tătaru - formula de calcul a scenariilor de reluare a cursurilor

0
Ministrul Sănătății a precizat că își asumă greșeala datelor stabilite de comisia de specialiști privind cele trei scenarii care vizează desfășurarea anului școlar și transmise de Iohannis.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a ieșit public cu o serie de explicații după ce, anterior, prezentase date eronate în legătură cu formula de calcul pe baza căreia sunt stabilite cele trei scenarii care vizează derularea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie 2020.

Este vorba despre cele trei scenarii – verde, galben și roșu, iar Administrația Prezidențială a precizat care este criteriul epidemiologic în funcție de care colile se vor încadra în scenariile verde, galben au roșu.

Astfel, criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile respective este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum comunicase inițial Klaus Iohannis.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu explicații în acest caz. El spune că toate scenariile sunt lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică.

”Evaluarea, pregătirea acestor scenarii, precum și datele au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a declarat Tătaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Nelu Tătaru, școală

Загрузка...