MAE al Rusiei

Moscova îndeamnă SUA nu întreprindă acțiuni necugetate în Siria

377
(reînnoit 16:18 25.08.2018)
După ce militarii ruși au avertizat despre posibilitatea înscenării unui atac chimic care să fie pus în vină regimului Assad și sancționat cu o lovitură a coaliției occidentale, a venit rândul diplomaților de a interveni.

BUCUREȘTI, 25 aug — Sputnik. Chemăm Washingtonul și aliații lui să nu întreprindă acțiuni hazardate contra Damascului, a atenționat vieministrul rus de Externe, Serghei Ryabkov.

”De fiecare dată când în Siria se observă indicii ale stabilizării, ale revenirii la viața normală, ale eliminării definitive a focarelor terorismului, SUA și aliații lor întreprind măsuri nedemne și absolut cinice de zădărnicire a acestor procese pozitive”, a spus diplomatul.

Potrivit lui, principalul instrument în asemenea cazuri sunt provocările, inclusiv cu urilizarea agenților toxici de către formațiunile armate teroriste și ”organizațiile cvasi-neguvernamentale”.

”Posibil, ne aflăm în pragul reeditării unui atare scenariu revoltător. Auzim ultimatumuri din Washington, inclusiv publice, dar acest fapt nu influențează decizia noastră de a promova linia spre eliminarea definitivă a focarelor terorismului în Siria”, a conchis Ryabkov. 

377
Tagurile:
provocare, avertizare, MAE, Serghei Ryabkov, Rusia, SUA, Siria
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (514)
Tematic
Assad: Am fost aproape de un conflict între Rusia și SUA în Siria
Rusia și Israel se conduc, în Siria, după principiul ”deconflictizării”
Ministerul rus de Externe alege cuvinte dure pentru a calfica atacurile din Siria
Rusia speră că ultima bornă în criza siriană nu va fi depășită
Avionul președintelui Rusiei, Vladimir Putin

Avionul lui Putin a zburat peste România în drum spre Geneva, întâlnit de două avioane SUA

82
(reînnoit 12:46 16.06.2021)
Avionul prezidențial al lui Vladimir Putin a zburat peste România în calea sa spre Geneva, acolo unde este programat summitul cu omologul său american, Joe Biden.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Nava aeriană a președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost întâmpinată de două avioane militare americane în spațiul aerian al României, în calea sa spre Geneva.

Două nave ale delegației rusești Il-96-300 au decolat din Soci, urmând să ajungă la Geneva pentru summitul Putin-Biden.

​Cu o oră înainte de summit, avioanele liderului rus RA-96021 și RA-96022 ua intrat în spațiul românesc, unde au fost întâmpinate de navele militare americane.

82

Загрузка...
Владимир Путин и Джо Байден во время встречи в 2011 году

Kremlinul a vorbit despre așteptările de la întâlnirea dintre Putin și Biden

13
Rusia și Statele Unite vor fi nevoite să "descurce grămada de probleme acumulate", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitrii Peskov.

BUCUREȘTI, 16 iun-Sputnik. Rusia și Statele Unite vor fi nevoite să "descurce grămada de probleme acumulate", a declarat Kremlinul înainte de întâlnirea de la Geneva dintre Vladimir Putin și Joe Biden.

"Multe întrebări trebuie discutate pentru ca procesele de lucru să fie reluate. <...> Pentru a înțelege cât de puternice sunt contradicțiile <...>, trebuie să ne așezăm la masa negocierilor, acest lucru se și va întâmpla astăzi", a adăugat purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitrii Peskov.

El a reamintit că nimeni nu limitează timpul comunicării dintre Putin și Biden. De asemenea, Peskov a menționat că este foarte dificil să comprimi agenda în cele cinci ore anunțate cu o zi înainte. La fel, este încă neclar dacă liderii vor vorbi între patru ochi.

Kremlinul evaluează atmosfera dinaintea summitului ca fiind contradictorie. Pe de o parte, declarațiile din partea Statelor Unite despre necesitatea de a descuraja Rusia nu ameliorează situația. Pe de altă parte, există și o retorică pozitivă și "acest lucru va fi luat în considerare în cursul negocierilor".

"Putin este mereu categoric în conturarea "liniilor roșii" pentru Rusia, mai ales într-o conversație atât de dificilă, care va avea loc astăzi cu Biden", a concluzionat Peskov.

Astăzi, la Villa La Grange de la Geneva, va avea loc primul summit dintre Putin și Biden. Acesta va începe la 14:00, ora Moscovei, și va consta din trei părți: una îngustă și două extinse, cu pauze de cafea. Prima implică participarea ministrului Afacerilor Externe Serghei Lavrov și a secretarului de stat Anthony Blinken, precum și a traducătorilor.

Pe lângă Lavrov, delegația rusă include asistentul președintelui Iurii Ușakov, purtătorul de cuvânt al șefului statului Dmitrii Peskov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite Anatolii Antonov, șeful Statului Major General Valerii Gherasimov și adjunctul ministrului Afacerilor Externe Serghei Reabkov. De asemenea, au fost invitați: adjunctul șefului administrației prezidențiale Dmitrii Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria Aleksandr Lavrentiev.

Agenda: stabilitatea strategică, pandemia, combaterea criminalității cibernetice, cooperarea economică, clima, Arctica și conflictele regionale – Ucraina, Siria, Libia, Afganistan și Karabah. În plus, vor fi discutate problemele nesoluționate ale relațiilor bilaterale, detenția rușilor în țările terțe, activitatea ambasadelor.

Nu se așteaptă o conferință de presă comună. Fiecare președinte, după negocieri, va comunica separat cu jurnaliștii.

13
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Встреча главы МИД РФ С. Лаврова с госсекретарем США М. Помпео

Pompeo a criticat refuzul lui Biden de a petrece o conferința de presă comună cu Putin

17
(reînnoit 13:00 16.06.2021)
Ex-secretarul de stat al SUA a numit refuzul lui Biden de a petrece o conferință de presă comună cu președintele rus un semn de slăbiciune.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Mike Pompeo, ex-secretar de stat al SUA, a evaluat decizia președintelui Joe Biden de a nu petrece o conferință de presă comună cu liderul rus Vladimir Putin după summitul de la Geneva drept o demonstrație de slăbiciune. Declarația a fost făcută în emisie directă la telecanalul Fox News.

"Faptul că dvs. nu sunteți pregătit să stați la șase sau opt picioare (1,8-2,4 metri – n. red.) de adversarul dvs. și să spuneți lumii despre ceea ce ați vorbit, despre lucrurile care vă îngrijorează și de ce vă îngrijorează, este o dovadă a unei mari slăbiciuni", a spus Pompeo în cadrul teleinterviului.

"Dacă dvs. nu sunteți gata să stați pur și simplu pe podium și să răspundeți la întrebările presei ... care pot fi dificile sau viclene, în timp ce adversarul dvs. stă la câteva picioare distanță de dvs., acesta este un semn de mare slăbiciune", a adăugat politicianul. El și-a exprimat încrederea că Putin va ajunge la summit "complet înarmat".

Fostul secretar de stat a menționat că el este gata să organizeze dezbateri cu Putin "oricând și oriunde".

17
Tagurile:
Vladimir Putin, Joe Biden, Mike Pompeo
Тема:
Summit Putin - Biden

Загрузка...