Țarul Nicolae al II-lea cu familia lui

Țarul Nicolae al II-lea cea mai populară figură politică. Cine sunt antipatici

239
(reînnoit 22:07 29.06.2018)
Țarul Nicolae al II-lea rămâne a fi, pentru ruși, cea mai agreată personalitate din prima jumătate a secolului XX.

BUCUREȘTI, 29 iun — Sputnik. Țarul Nicolae al doilea a ocupat primul loc în topul celor mai populari oameni politici ai primei jumătăți ai secolului XX, arată datele unui studiu efectuat de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia.

Astfel, aproximativ 54 la sută din ruși au declarat că au o simpatie față de țarul Nicolae al II-lea, 23 la sută și-au exprimat o atitudine negativă, iar 23 la sută nu au știut să răspundă. În anul 2017, țarul Nicolae al II-lea era simpatizat de 60 la sută dintre respondenți, în 2008 — 44 la sută, în anul 2005 — 42 la sută.

Atitudinea față de împăratul rus variază și în funcție de gen. Astfel, femeile își exprimă o simpatie mai mare față de monarhul rus (58 la sută), spre deosebire de bărbați (49 la sută).

Totodată, 51 la sută dintre respondenți și-au exprimat o simpatie față de Iosif Stalin, în timp ce 28 la sută au declarat că această personalitate le este antipatică. În anul 2017, 52 la sută din ruși aveau o atitudine pozitivă față de Stalin, în anul 2008 — 28 la sută, iar în 2005 — 37 la sută dintre respondenți.

Pe locul trei al celor mai populare personalități politice se află Vladimir Lenin (49 la sută). 29 la sută dintre respondenți au declarat că au o antipatie față de liderul revoluției. În anul 2017, Lenin era simpatizat de 53 la sută dintre respondenți, în anul 2008 — 42 la sută, iar în 2005 — 50 la sută.

Locul patru în top este ocupat de amiralul Aleksandr Kolceak, comandantul luptei împotriva bolșevicilor, care se bucură de simpatia a 36 la sută dintre respondenți. Pentru 25 la sută figura amiralului este antipatică, în timp ce 35 la sută nu au știut să răspundă.

Locul cinci este ocupat de Anton Denikin, general locotenent al Armatei imperiale ruse și unul dintre cei mai importanți lideri ai contrarevoluționarilor albi. Acesta se bucură de simpatia a 23 la sută dintre respondenți și antipatia a 30 la sută, în timp ce 47 la sută nu au știut să aprecieze această figură istorică.

Cei mai disprețuiți lideri politici

Pe de altă parte, cele mai antipatice figuri politice ale Rusiei din prima jumătate a secolului XX sunt Nestor Mahno (revoluționar anarho-comunist) — care este disconsiderat de 58 la sută dintre respondenți, Aleksandr Kerenski (șeful guvernului provizoriu de după revoluția din februarie 1917) — 47 la sută și Lev Troțki — 46 la sută.

Totuși, studiul relevă și existența unei simpatii față de figura lui Lev Troțki pentru respondenți tineri, cu vârsta între 18-24 de ani. 49 la sută dintre aceștea au declarat că îi poartă respecti, în timp ce doar 16-17 la sută dintre respondenții mai în vârstă au o atitudine pozitivă față de această figură.

Războiul civil din Rusia — parte a trecutului istoric

Aproximativ 35 la sută din locuitorii țări consideră că războiul civil din Rusia din 1917-1922 a fost provocat de intervențiile străine, 34 la sută — de politica promovată de bolșevici. 58 la sută dintre respondenți consideră că războiul a fost determinat de un anumit context politic și nu putea fi evitat. Peste jumătate din cei intervievați (54 la sută) au căzut de acord cu afirmația că războiul civil a fost provocat de unele forțe politice, iar majoritatea populației a fost atrasă în conflict fără voia ei. Doar 36 la sută consideră că toată populația era dispusă să lupte pentru a-și apăra interesele.

Potrivit sondajului, 16 la sută tind să susțină mai curând bolșevicii, în timp ce 7 la sută — albgardiștii. 36 la sută consideră că părțile implicate în războiul civil ar trebui să fie în bun al istoriei, având fiecare partea lui a adevărului.

Fiind întrebați din ce surse s-au informat despre personalitățile istorice enumerate, 79 la sută au declarat că din lecțiile predate la școală, 48 la sută — din cărți, 30 la sută — din filme artistice, emisiuni TV —24 la sută, discuții cu prieteni — 15 la sută, internet — 2 la sută.

239
Tagurile:
războiul civil, respondenți, ruși, Personalități istorice, sondaj, istorie, 1917, Lev Troțki, Aleksandr Kerenski, Nestor Mahno, Anton Denikin, Aleksandr Kolceak, Nicolae al II-lea, Vladimir Lenin, Iosif Stalin, Rusia
Tematic
Mihai Viteazul și tratatul secret cu țarul rus pentru apărarea ortodoxiei europene!
Ioan de Kronștadt, sfântul care a profețit moartea Țarului Nicolae al II-lea
„Stalin este criticat aici, uitându-se cui datorează România Transilvania"
Istoria unei mega escrocherii din URSS sau cum moldovenii îl mințeau pe Stalin
A murit nepotul lui Iosif Stalin
Rusia, prima victimă a revoluției bolșevice din 1917. Anticomunismul care unește
Patriarhul rus: revoluția din 1917 a fost o crimă oribilă
Dmitrii Pesckov

Peskov, despre rezultatele votării privind amendarea Constituției Rusiei

6
(reînnoit 19:55 02.07.2020)
Marea majoritate a alegătorilor ruși au votat în favoarea amendamentelor la Legea fundamentală a Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 2 iul — Sputnik. Kremlinul a calificat rezultatele votului privind amendarea Constituției Rusiei drept un triumf. Acest lucru l-a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, informează RIA Novosti.

"Incontestabil, consider că aceasta este un triumf”, le-a declarat Peskov jurnaliștilor.

Pe data de 1 iulie s-a desfășurat principala zi de votare în cadrul consultării populare privind amendarea Constituției Rusiei. 77,92% au votat în favoarea amendamentelor, iar 21,27% - împotrivă. Rata prezenței la vot în Rusia a fost de 65%.

Peskov a subliniat că interesul față de această chestiune era previzibil, dar o asemenea prezență la vot și un sprijin atât de masiv a fost greu de prognozat.

Inițial, scrutinul privind amendarea Constituției a fost planificat pentru 22 aprilie, însă acesta a fost amânat din cauza situației cauzate de epidemia de coronavirus. Ulterior, președintele a anunța o nouă dată a votării - 1 iulie. Practic, cetățenii ruși au avut posibilitatea să voteze pe parcursul unei săptămâni - începând cu 25 iunie până pe 1 iulie. Totodată, locuitorii din capitala Rusiei, dar și cei din Nijni Novgorod și încă două regiuni au avut posibilitatea să voteze la distanță.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
Modificarea Constituției, Dmitri Peskov
Tematic
Curaj și demnitate: Rusia votează o Constituție a suveranității, tradiției și normalității
Putin: Există peste 900 de propuneri de amendamente la Constituție
Senator rus: Dumnezeu va fi menționat în Constituție, însă statul rămâne laic

Загрузка...
Паспортный контроль на пункте пропуска Армянск на российско-украинской границе в Крыму.

Covid-19: Rusia extinde până în august interdicția de intrare a străinilor

21
(reînnoit 19:55 02.07.2020)
Joi, Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia a anunțat că restricțiile aplicate zborurilor internaționale legate de Covid-19 au fost prelungite din nou.

BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik, Doina Crainic. La doar câteva zile după ce ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a declarat „Nu știu” când a fost întrebat cu privire la redeschiderea frontierelor Rusiei, astăzi se ştie cu siguranță că nu se va întâmpla în iulie.

„Până pe 31.07.2020, ora locală 23:59, se menţine restricția temporară privind intrarea cetățenilor străini și apatrizilor în Federația Rusă”, se precizează într-un mesaj transmis de Agenția Federală de Transport Aerian (Rosaviatsia), potrivit RT
Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Михаил Климентьев

Din cauza pandemiei de coronavirus, din 27 martie, Rusia nu a efectuat nicio călătorie internațională de pasageri, fiind permise doar zborurile special aprobate pentru decolare şi aterizare.

Potrivit ziarului RBC, la începutul lunii iunie, Rosaviatsia a cerut serviciilor pentru apărarea drepturilor consumatorilor din țară să repornească aviația internațională pe 15 iulie, dar nu a obţinut aprobarea.

La 30 iunie, Uniunea Europeană a anunțat că vor fi reluate zborurile către anumite ţări din afara blocului politic, dar Rusia nu a fost inclusă pe listă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
Rusia, COVID-19
Tematic
Care este eficacitatea a trei prototipuri de vaccin anti COVID-19 făcute în Rusia
Nu Rusia e de vină. Cine este adevăratul organizator al vânătorii de scalpuri americane
Rusia, Turcia și Iranul își intensifică coordonarea în problema Siriei
Rezultatele din regiuni ale votului din Rusia: Unde s-a înregistrat cea mai mare susținere
Primele rezultate ale consultărilor populare din Rusia
Rusia lansează traficul feroviar de marfă pe podul Crimeii - FOTO, VIDEO

Загрузка...