Flags of Russia, EU, France and coat of arms of Nice on the city's promenade

Diplomația rusă: Vestul a înșelat Rusia

359
(reînnoit 12:36 19.06.2018)
Rusia și-a deschis porțile în fața Occidentului, însă a fost trasă pe sfoară de vestici, consideră purtătorul de cuvânt al MAE din Rusia, Maria Zaharova.

BUCUREȘTI, 19 iun — Sputnik. După sfârșitul războiului rece, Rusia și-a deschis porțile în fața statelor occidentale, însă a fost trasă pe sfoară, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, într-un interviu oferit publicației finlandeze Hufvudstadsbladet.

"Nimeni nu ne-a invadat, pur și simplu, Gorbaciov a vrut să pună capăt cursei înarmărilor. A vrut să pună capăt războiului rece", a adăugat diplomatul.

Potrivit ei, Occidentul a răspuns Rusiei printr-o încercuire cu „o sârmă ghimpată".

Ea a mai menționat că Moscova nu are nevoie de conflicte cu Occidentul — Rusia vrea să dezvolte relații comerciale și culturale și să renunțe la regimul de vize.

Linia roșie

La sfârșitul lunii mai, Vladimir Putin a îndemnat statele occidentale să nu depășească linia roșie în relațiile cu Rusia.

În special, președintele a menționat că interesele Moscovei trebuie să fie respectate, exprimându-și temerile că extinderea NATO ar putea reprezenta o amenințare pentru Rusia. O astfel de situație, a menționat el, a fost creată în Ucraina după lovitura de stat din 2014.

În afară de aceasta, președintele a reamintit rolul Occidentului în realizarea loviturii de stat din Ucraina. Astfel, el a întrebat de ce statele vestice au contribuit la schimbarea puterii prin forță, din momentul în care în Ucraina existau deja politicieni pro-occidentali în persoana lui Viktor Iușcenko și Iulia Timoșenko.

Putin a menționat că statele occidentale acuză Rusia de toate păcatele de moarte și acest lucru afectează relațiile internaționale.

În ceea ce privește ingerința rusească în alegerile din SUA, Putin a adăugat că Rusia a devenit o captivă a luptei politice interne din Statele Unite.

Lupta pentru propriul statut

În opinia politologului, profesorului catedrei a politologiei comparative la Universitatea rusă a Prieteniei între popoare, Yuryi Pochta, Gorbaciov credea că în cazul în care se va merge în întâmpinare, atunci „totul va fi bine".

El a menționat că această iluzie a fost spulberată în anii 2000.

"Vladimir Putin întruchipează politica noii Rusii, care a renunțat la toate aceste iluzii, care înțelege că nu se dorește tratarea noastră ca partener egal pe arena internațională, ci doar „absorbirea" noastră, transformarea într-o colonie, jefuirea de resursele naturale", a declarat el postului radio Sputnik.

Potrivit lui, Rusia a fost declarată dușman pentru că nu s-a reușit „înghițirea" ei.

Moscova este nevoită să-și demonstreze dreptul de a fi un jucător pe arena internațională, să lupte pentru statutul și reputația sa, menționează Pochta.

În opinia politologului, Rusia, în calitatea ei de succesor legal al URSS trebuie să se manifeste în organizațiilor internaționale.

"Mereu ni se impun limite. Vom lupta pentru a avea astfel de posibilități. Sau, într-adevăr, este nevoie de a reorganiza sistemul de relații internaționale pe niște fundamente noi", a concluzionat Pochta.

359
Tagurile:
Maria Zaharova, Vladimir Putin, URSS, Rusia, SUA
Tematic
Iranul cheamă Rusia la dialog după ieșirea SUA din acordul nuclear
Assad: Am fost aproape de un conflict între Rusia și SUA în Siria
Îngenuncheată de SUA, singura șansă a Europei rămâne cooperarea cu Rusia
Nemții au mai mare încredere în Rusia decât în SUA
Două zone în care poate izbucni un conflict direct între SUA și Rusia
Senator american: Rusia a depășit SUA în războaiele cibernetice
Partidul Democrat din SUA a acționat Rusia în judecată
Era dispusă Rusia să atace navele SUA? Răspunsul lui Lavrov
SUA vor anunța luni despre noi sancțiuni față de Rusia
ONU: Rusia califică politica SUA și a aliaților lor drept ”huliganism”
Ce sancțiuni economice ar putea adopta Rusia împotriva SUA
Rusia: SUA creează laboratoare microbiologice în apropierea frontierelor noastre
Ambasadorul rus la ONU, declarație șocantă despre un război între Rusia şi SUA
Presa din SUA: Pentagonul este îngrijorat de probabilitatea unui război cu Rusia
Teste pentru coronavirus

Coronavirus în Rusia: 8831 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

70
(reînnoit 12:42 04.06.2020)
În ultimele 24 de ore în Federați Rusă au fost înregistrate 8831 de cazuri noi de infectare cu coronavirus.

BUCUREȘTI, 4 iun – Sputnik. În ultimele 24 de ore în Rusia au fost confirmate 8831 de cazuri noi de COVID-19, anunță centrul operativ rus pentru combaterea pandemiei.

Medici
© Sputnik / Татьяна Макеева

Majoritatea cazurilor au fost înregistrate la Moscova – 1998, în regiunea Moscovei – 767, Sankt Petersburg – 375 și regiunea Nijni Novgorod – 319. Se menționează că 3374 din noii pacienți sunt asimptomatici. Au decedat 169 de persoane, cu 9 cazuri mai puțin decât acum o zi.

De la începutul pandemiei, în 85 de regiuni ale Rusiei au fost înregistrate 441 108 cazuri de COVID-19, dintre care 204 mii s-au vindecat, 5384 au decedat.

În Rusia sunt relaxat etapizat măsurile restrictive, însă în unele regiuni, inclusiv în Moscova, regimul de autoizolare a fost prelungit. Primarul capitalei, Serghei Sobeanin, a menționat că unele din restricții vor fi menținute până la apariția vaccinului de SARS-CoV-2.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Rusia, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Rusia poate răspunde la un atac cu rachete balistice
Rusia, în lupta cu coronavirusul: expoziție la București - ”Suntem împreună implicați”
O nouă tentativă de a ademeni Rusia în capcana occidentală
Coronavirus în Rusia: 8536 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
Kremlinul: Rusia nu va fi niciodată inițiatorul unui atac nuclear

Загрузка...
Moscova

Kremlinul: Rusia nu va fi niciodată inițiatorul unui atac nuclear

110
(reînnoit 14:45 03.06.2020)
Rusia nu va fi niciodată inițiatorul utilizării armei nucleare, iar decretul semnat recent de Vladimir Putin doar precizează condițiile în care aceasta ar putea fi aplicată.

MOSCOVA, 3 iun – Sputnik. Rusia nu va fi niciodată inițiatoarea utilizării armei nucleare, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Lansarea rachetei balistice Topol-M
Министерство обороны РФ

Marți, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret cu privire la Bazele Politicii de Stat în domeniul descurajării nucleare. Documentul reglementează condițiile în care Rusia își rezervă dreptul la un atac nuclear, precum și descrie principalele amenințări la adresa Rusiei în domeniul descurajării nucleare.

“Acolo există o formulare clară care descrie motivele care ar putea duce la utilizarea armei nucleare. În acest document este descrise totul foarte clar, elementele acestei strategii au fost dat publicității în mai multe rânduri, și anterior au fost făcute astfel de declarații la diverse nivele – de experți și la nivel înalt. Acum, pur și simplu, a fost publicat documentul integral, unde se explică foarte clar ce ar putea determina Federația Rusă să utilizeze arma nucleară, subliniindu-se în același timp că Rusia niciodată nu va putea și nu va fi inițiatorul utilizării armei nucleare”, a declarat Peskov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
Arma nucleară, Dmitri Peskov, Dmitrii Peskov, Moscova, Rusia
Tematic
Rusia poate răspunde la un atac cu rachete balistice
O nouă tentativă de a ademeni Rusia în capcana occidentală
Coronavirus în Rusia: 8536 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Загрузка...

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

0
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...