Avionul american F-35 Lightning II

Avionul american F-35 are rădăcini rusești

1011
Avionul american F-35 are rădăcini rusești, fiind inspirat ultimele rezultate ale inginerilor sovietici.

BUCUREȘTI, 28 apr — Sputnik. Avionul militar american de generația a cincea, Lockheed Martin F-35 Lightning II, are rădăcini rusești și anumite trăsături comune cu avionul sovietic Yak-141, se spune într-un articol al portalului american Task and Purpose.

Publicația menționează că dezvoltarea noului avion a fost posibilă datorită căderii "cortinei de fier". Astfel, scrie autorul materialului, în anul 1991 Lockheed și Biroul de Proiectări Yakovlev au semnat un acord de cooperare, care a permis companiei americane să obțină informații despre Yak-141, inclusiv informațiile legate de testări, pentru care ar fi nevoie de mult efort și timp.

"A fost o informație de o importanță critică, care a ajutat la demararea dezvoltării motorului care reprezintă astăzi inima F-35", se spune în Task and Purpose.

Dacă e să comparăm cele două avioane, menționează autorul, nu am putea considera că F-35 e un moștenitor direct al lui Yak — 141. Spre exemplu, ambele avioane au profiluri aerodinamice și sisteme de stabilizare diferite.

Totuși, e foarte probabil ca datele obținute din proiectul sovietic al avionului cu decolare și aterizare verticală să fi fost utilizate pentru construcția unui model propriu — Joint Strike Fighter. Prin urmare, în cea mai mare parte, F-35 își datorează existența programelor sovietice de înarmare, notează autorul.

Yak-141 este un avion militar cu decolare și aterizare vertical, construit de Biroul de Proiectări Yakovlav. Este destinat apărării unităților de portavioane de aviația inamicului, precum și pentru lovirea țintelor acvatice și la sol. Avionul a fost dezvoltat la mijlocul anilor 70 ai secolului trecut și și-a efectuat primul zbor în anul 1987, însă nu a intrat în dotarea armatei.

F-35 Lightning II — reprezintă o familie de avioane de vânătoare și bombardiere de generația a cincea, dezvoltare de compania americană Lockheed Martin. Nava este produsă în trei versiune: avion de luptă la sol, avion de luptă cu decolare și aterizare verticală și de bord. Primul zbor a fost efectuat în anul 2000, iar în 2012 a intrat în dotarea armatei SUA.

1011
Tagurile:
biroul de proiectări Yakovlev, avion de luptă, Yak-141, F-35, F-35 Lightning II, Rusia, URSS, SUA
Тема:
Industria militară rusă (130)
Tematic
Pilotul "nu trebuie să se gândească la ea". Noua armă F-35 zdrobește țintele
F-35, cele mai scumpe avioane militare din lume ajung în Europa de Est
SUA: Rusia are „antidotul" la avioanele americane F-22 și F-35
Donald Trump et Vladimir Poutine

Dialog pe cele mai importante teme între Putin și Trump - inclusiv în domeniul militar

89
Președinții Putin și Trump au discutat despre necesitatea intensificării dialogului ruso-american cu privire la stabilitatea strategică și crearea încrederii între Moscova și Washington în domeniul militar

BUCUREȘTI, 2 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA, Donald Trump, au discutat la telefon, despre posibila participare a Rusiei la summitul G7, despre reacția la Covid-19 și dialogul privind stabilitatea strategică, a anunțat Kremlinul.

”Trump l-a informat pe Putin despre ideea sa de a organiza summit-ul G7 cu o posibilă invitație a liderilor Rusiei, Australiei, Indiei și Coreei de Sud”, se arată în declarația transmisă de Russia Today

Sursa precizează că Putin nu a acceptat deocamdată invitația lui Trump – a precizat Dmitry Peskov, care a explicat că ”Moscova trebuie să afle mai multe detalii despre viitorul summit, inclusiv agenda ei și formatul participării, pentru a lua decizia finală”.

Pe lângă discuțiile despre G7, Putin și Trump au discutat despre măsurile implementate în cele două țări împotriva noului coronavirus, precum și despre situația de pe piața petrolului, fiind de acord că acordul OPEC contribuie la o restabilire treptată a cererii și la stabilizarea prețurilor.

De asemenea, președintele rus și-a felicitat omologul american pentru prima lansare spațială de pe teritoriul SUA din ultimii nouă ani – iar ambii lideri au reconfirmat dorința de a continua cooperarea reciproc avantajoasă în domeniul cercetării și explorării în spațiu.

Nu în ultimul rând, președinții Putin și Trump au discutat despre necesitatea intensificării dialogului ruso-american cu privire la stabilitatea strategică și crearea încrederii între Moscova și Washington în domeniul militar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
Dialog, Vladimir Putin, Donald Trump, Rusia, SUA

Загрузка...
Sareks-2019

Flota de Nord a Rusiei va fi dotată cu arme hipersonice

71
(reînnoit 21:17 01.06.2020)
Flota de Nord va primi armamente și echipamente militare, inclusiv arme hipersonice, a declarat comandantul acesteia, Alexandre Moiseiev. Acest lucru va contribui la întărirea protecției rutei de transport prin Arctica.

BUCUREŞTI, 1 iun – Sputnik, Doina Crainic. După dotarea avioanelor sale, Rusia își va consolida Flota de Nord cu arme hipersonice. Aceste rachete de ultimă generație sunt capabile să depășească Mach 10 (12.348 km/h). Viceamiralul Alexander Moiseiev, comandantul Flotei, a anunțat acest lucru într-un interviu acordat ziarului Krasnaia Zvezda.

„Până la sfârșitul anului, peste 180 de unități de arme și echipamente militare adaptate condițiilor dificile ale Arcticii vor fi livrate către forţele terestre și de coastă ale Flotei. Vom continua să testăm noi arme, inclusiv arme hipersonice, care vor crește calitativ potențialul de luptă al Flotei de Nord”, a declarat Moiseiev.

Acest lucru contribuie la întărirea rutei de nord-est, pentru transport maritim nordic, care face legătura între oceanele Atlantic și Pacific prin nordul Siberiei. Astfel, acest segment rusesc al Arcticii este „sub protecție eficientă”, potrivit viceamiralului, citat de Sputnik France

Arhipelagul Novaia Zemlea, situat între Marea Barents și Marea Kara, va fi echipat cu sisteme avansate de apărare anti-aeriană S-400 Triumph, a adăugat Moiseiev.

Supremația rusă în armele hipersonice

În decembrie anul trecut, Moscova a anunțat desfășurarea armelor hipersonice Zircon și Kinjal după teste reușite efectuate în noiembrie în aer, sol și pe mare. Preşedintele Vladimir Putin a spus atunci că Rusia este singura țară care deține acest tip de armă cu rază de acţiune intercontinentală.

În martie 2020, preşedintele american Donald Trump a anunţat succesul rachetei hipersonice „Glide body” de pe Arhipelagul Hawaii. Alte teste sunt planificate pentru a ajunge din urmă Rusia și China, după cum a recunoscut Washingtonul. Trump a spus că noua armă americană va fi mai rapidă decât cele două rivale ale sale.

71
Tagurile:
Arma hipersonica, Flota Rusiei, Rusia
Tematic
"Zirconul" va schimba tactica flotei navale și echilibrul de forțe în Oceanul Planetar
Sevmaș gata să scoată "Borei-А" și "Iaseni-М": Cât de mult se va schimba flota rusă
Flota de Nord a Rusiei va efectua exerciţii arctice de amploare în această vară

Загрузка...
Ion Cristoiu

Cristoiu: ”Căderea lui Ceaușescu parcă e copiată acum în America”

0
(reînnoit 08:24 02.06.2020)
Ion Cristoiu a explicat că nu-l mai agreează pe Donald Trump… din cauza ambasadorului Adrian Zuckerman!

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Celebrul jurnalist Ion Cristoiu a făcut o remarcă extrem de interesantă: ”În SUA, parcă e copiată căderea lui Nicolae Ceaușescu”.

Ion Cristoiu, unul dintre cei mai atenți cercetători ai evenimentelor din Decembrie 1989 din România, subliniază apropierea principală dintre așa zisele proteste din SUA – și evenimentele din Timișoara revoluționară.

În emisiunea „Subiectiv”, realizată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3, Ion Cristoiu a scos în evidență două aspecte, care pot fi considerate asemănări între cele două evenimente violente.

Primul - în America ”nu sunt proteste, sunt violențe - e haos, haosul de la Timișoara!”, spune Cristoiu. ”La Timișoara erau incidente care nu aveau legătură cu protestul  - spartul geamurilor, al vitrinelor – trebuiau să creeze imagine de haos”.

Al doilea: ”Povestea cu mersul în buncăr (a lui Trump, n.n.) îmi amintește de ceea ce s-a numit ”fuga lui Ceaușescu” – dar Ceaușescu n-a fugit, a fost evacuat – pentru că aici Trump a făcut o mare greșeală: imaginea, pentru sistemul american, este că președintele se teme!”, a spus Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu a ținut să spună că nu-l mai agreează pe Donald Trump… din cauza ambasadorului Adrian Zuckerman!

”Nu-l agreez de când credeam că trimișii lui vor fi luptători împotriva statului paralel… și s-a dovedit că sunt mai paraleli decât statul paralel!”, a declarat Ion Cristoiu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Donald Trump, Nicolae Ceaușescu, America, Proteste, SUA

Загрузка...