Avionul american F-35 Lightning II

Avionul american F-35 are rădăcini rusești

1133
Avionul american F-35 are rădăcini rusești, fiind inspirat ultimele rezultate ale inginerilor sovietici.

BUCUREȘTI, 28 apr — Sputnik. Avionul militar american de generația a cincea, Lockheed Martin F-35 Lightning II, are rădăcini rusești și anumite trăsături comune cu avionul sovietic Yak-141, se spune într-un articol al portalului american Task and Purpose.

Publicația menționează că dezvoltarea noului avion a fost posibilă datorită căderii "cortinei de fier". Astfel, scrie autorul materialului, în anul 1991 Lockheed și Biroul de Proiectări Yakovlev au semnat un acord de cooperare, care a permis companiei americane să obțină informații despre Yak-141, inclusiv informațiile legate de testări, pentru care ar fi nevoie de mult efort și timp.

"A fost o informație de o importanță critică, care a ajutat la demararea dezvoltării motorului care reprezintă astăzi inima F-35", se spune în Task and Purpose.

Dacă e să comparăm cele două avioane, menționează autorul, nu am putea considera că F-35 e un moștenitor direct al lui Yak — 141. Spre exemplu, ambele avioane au profiluri aerodinamice și sisteme de stabilizare diferite.

Totuși, e foarte probabil ca datele obținute din proiectul sovietic al avionului cu decolare și aterizare verticală să fi fost utilizate pentru construcția unui model propriu — Joint Strike Fighter. Prin urmare, în cea mai mare parte, F-35 își datorează existența programelor sovietice de înarmare, notează autorul.

Yak-141 este un avion militar cu decolare și aterizare vertical, construit de Biroul de Proiectări Yakovlav. Este destinat apărării unităților de portavioane de aviația inamicului, precum și pentru lovirea țintelor acvatice și la sol. Avionul a fost dezvoltat la mijlocul anilor 70 ai secolului trecut și și-a efectuat primul zbor în anul 1987, însă nu a intrat în dotarea armatei.

F-35 Lightning II — reprezintă o familie de avioane de vânătoare și bombardiere de generația a cincea, dezvoltare de compania americană Lockheed Martin. Nava este produsă în trei versiune: avion de luptă la sol, avion de luptă cu decolare și aterizare verticală și de bord. Primul zbor a fost efectuat în anul 2000, iar în 2012 a intrat în dotarea armatei SUA.

1133
Tagurile:
biroul de proiectări Yakovlev, avion de luptă, Yak-141, F-35, F-35 Lightning II, Rusia, URSS, SUA
Тема:
Industria militară rusă (153)
Tematic
Pilotul "nu trebuie să se gândească la ea". Noua armă F-35 zdrobește țintele
F-35, cele mai scumpe avioane militare din lume ajung în Europa de Est
SUA: Rusia are „antidotul" la avioanele americane F-22 și F-35
Un susținător al lui Donald Trump

Zaharova, despre cele mai frecvente întrebări din partea americanilor

246
(reînnoit 20:19 17.01.2021)
Maria Zaharova a dezvăluit care sunt cele mai frecvente întrebări pe care îi adresează americanii, susținători ai lui Trump, în rețele de socializare.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. SUA urmăresc o politică represivă în raport cu proprii cetățeni. În ultimul timp susținătorii actualului președinte Donald Trump se interesează de modalitățile de obținere a cetățeniei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

“Cel mai îngrijorător este că această criză profundă, care a afectat fiecare american, vizează o țară care are celor mai mare buget al apărării... Anume SUA au introdus în practica lumii occidentale sancțiuni ilegale în calitatea lor de instrument de control al altor state. Iată de ce, reieșind din procesele care au loc acolo, reieșind  din faptul că anume această țară promovează o politică represivă în lume, iar astăzi constatăm că (promovează o politică represivă n.r.) și în raport cu proprii cetățeni, suntem îngrijorați”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.

Potrivit ei, acum cel mai populare comentarii, pe care le primește în rețele de socializare din partea americanilor, care îl susțin pentru Trump, vizează modalitățile de obținere a cetățeniei rusești.

“Bine ați veni în realitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE.

246
Tagurile:
Donald Trump, Maria Zaharova
Tematic
Zaharova a comparat blocarea lui Trump cu o explozie nucleară
Care sunt șansele impeachmentului împotriva lui Trump
Reacția lui Dragnea după acuzația în dosarul „Donald Trump”

Загрузка...
Maria Zaharova

Zaharova: Rusia este deschisă pentru un dialog normal cu SUA

117
(reînnoit 16:10 17.01.2021)
Rusia este deschisă pentru un dialog normal cu Statele Unite, însă nu prognozează o îmbunătățire bruscă a relațiilor, susține Maria Zaharova.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Rusia este deschisă pentru un dialog normal cu SUA în condițiile unei noii administrații a lui Joe Biden, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

"Nu prognozăm o îmbunătățire bruscă (a relațiilor cu SUA în mandatul lui Biden n.r.). În principiu, nu prognozăm o îmbunătățire pentru că oamenii sunt aceiași, nu și-au schimbat deloc tezele... Suntem deschiși pentru un dialog normal, bazat pe un respect reciproc", declarat Maria Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.

Inaugurarea președintelui ales al SUA, Joe Biden, urmează să aibă loc pe 20 ianuarie.

117
Tagurile:
SUA, Rusia, Maria Zaharova
Tematic
Congresul îl confirmă pe Joe Biden ca președinte ales al SUA
Trump promite o „tranziție ordonată” la Biden și că va continua lupta
Biden, îndemnat să renunţe la controlul exclusiv asupra CODURILOR NUCLEARE

Загрузка...
Vaccinare în România

Educatoarele și învățătorii, prioritari la vaccinare

0
O adresă trimisă unităților de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, precizează că toate școlile trebuie să își creeze conturi pe platforma de vaccinare, să îi înscrie și să îi programeze pe profesori și pe angajați.

BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Unitățile de învățământ din România se implică în campania de vaccinare. Potrivit unei adrese a Ministerului Educației, transmisă tuturor unităților de învățământ și inspectoratelor școlare, toate școlile trebuie să își creeze conturi pe platforma de vaccinare, să-i înscrie și să-i programeze pe dascăli și pe ceilalți angajați.

De asemenea, fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate.

”Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul”, se arată în documentul menționat.

Ministerul Educației dorește înscrierea cu prioritate a mai multor categorii de angajații. În primul rând, vorbim despre angajații din învățământul preșcolar – unde copiii trebuie obligatoriu să poarte mască -, precum și de cadrele didactice care lucrează nemijlocit cu elevii.

De asemenea, tot prioritari sunt și angajații unităților de învățământ preuniversitar care urmează să funcționeze cu prezența fizică începând cu data de 8 februarie 2021.

Fiecare unitate de învățământ va trebui să transmită inspectoratelor școlare datele referitoare la persoana care se va ocupa de aceste proceduri, împreună cu datele de contact ale acesteia până astăzi, 18 ianuarie 2021, ora 16.00, datele urmând să fie centralizate de Ministerul Educației.

Inspectoratele școlare județene vor transmite situația la Minister până mâine, 19 ianuarie 2021.

Profesorii și angajații din sistemul de învățământ sunt incluși în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare prin Strategia de vaccinare, care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern.

0
Tagurile:
Vaccinare, educatoare
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...