US forces are seen at the Kurdish People's Protection Units (YPG) headquarters after it was hit by Turkish airstrikes in Mount Karachok near Malikiya, Syria April 25, 2017.

Lavrov: SUA nu intenționează părăsească Siria, poziționându-se pe Eufrat

228
În ciuda pretențiilor lui Donald Trump, Statele Unite ale Americii sapă activ în zona malului estic al râului Eufrat din Siria și nu intenționează să plece, a declarat marți ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

BUCUREȘTI, 24 apr — Sputnik. "În ceea ce privește reconstrucția economică, acest lucru va avea nevoie de timp și sunt convins că trebuie să acționăm toți în interesul poporului sirian și respectând total suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei", a declarat el, vorbind despre reconstruirea Siriei.

Lavrov a subliniat că a spus acest lucru deoarece "o întreagă serie de națiuni urmăresc în mod deliberat dezintegrarea Siriei".

"Statele Unite au promis că singurul lor scop a fost să respingă teroriștii din Siria, să învingă așa-numitul "Stat Islamic", dar, în ciuda tuturor pretențiilor lor, în ciuda pretențiilor președintelui Trump, SUA se poziționează de fapt pe malul estic al Eufratului și nu intenționează să plece", a spus Lavrov.

Declarația înaltului oficial rus vine la mai puțin de o lună după ce președintele american Donald Trump a făcut o remarcă surprinzătoare despre retragerea din Siria, contrazicând comentariile anterioare ale administrației sale, inclusiv ale oficialilor Pentagonului și ai Departamentului de Stat, spunând că trupele americane vor menține prezența deschisă în Siria.

Din 2014, Washingtonul conduce o coaliție de aliați care luptă împotriva Daesh* fără nici un mandat ONU sau autorizare a guvernului sirian. Damascul a calificat în mod constant prezența militară a SUA în țară "ilegală".

Ministrul rus de Externe a spus mai devreme în acest an că SUA părea să creeze un cvasi-stat pe malul estic al râului Eufrat.

*Daesh, cunoscut și ca ISIL/ISIS/IS, un grup terorist interzis în Rusia și multe alte țări.

228
Tagurile:
prezență, Eurfat, Donald Trump, Serghei Lavrov, Siria, SUA, Rusia
Tematic
Lavrov l-a acuzat pe Macron de „colonialism”
Lavrov - lecție de gândire diplomatică în fața pericolului maxim: războiul mondial
Lavrov: Putin și Trump nu vor admite un al treilea război mondial
Era dispusă Rusia să atace navele SUA? Răspunsul lui Lavrov
Catedrala Sfânta Sofie

Senator rus, despre transformarea catedralei Sfintei Sofia într-o moschee

36
(reînnoit 17:38 10.07.2020)
Transformarea catedralei Sfintei Sofia într-o moschee ar putea provoca probleme politice serioase pentru președintele turc Erdogan, consideră senatorul rus, Oleg Morozov.

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik. Transformarea catedralei Sfintei Sofia (Ayasofya) într-o moschee ar putea provoca probleme politice serioase președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat agenției RIA Novosti senatorul rus Oleg Morozov.

“Ceea ce se face astăzi, rupe țesutul religios din Turcia și din lume. Nu există nicio explicații, nicio justificare. În rezultate, se intensifică conflictele religioase. Erdogan poate câștiga o partidă concretă, însă să piardă meciul politic. Situația va deveni foarte proastă. Sunt foarte puține avantaje, iar dezavantajele sunt evidente”, a declarat Morozov.

El a menționat că decizia luată în 1934 de către fondatorul statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk, de transformare a catedralei Sfintei Sofia dintr-o moschee, într-un muzeu a fost „cu totul firească”.

“El considera că nu poate exista o decizie care ar aranja toate confesiunile și a avut dreptate”, a spus parlamentarul rus.

Mai devreme, Consiliul de Stat al Turciei a anulat decizia din anul 1934, care prevedea transformarea Ayasofya într-un muzeu.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat anterior că așteaptă decizia Consiliului de Stat cu privire la o eventuală schimbare a statutului catedralei Sfintei Sofia și transformarea acestuia dintr-un muzeu într-o moschee, urmând să procedeze în dependență de această decizie.

Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, declarase anterior că țara lui este în drept să schimbe statutul catedralei, transformând-o într-o moschee, fără a lua în considerație opinia altor state.

Catedrala Sfânta Sofia a fost construită de împăratul bizantin Iustinian, fiind deschisă pe 27 decembrie 537. Peste o mie de ani catedrala a fost cea mai mare din lumea creștină. După cucerirea Constantinopolului de către otomani și căderea Imperiului Bizantin în 1453, lăcașul a fost transformat într-o moschee, însă în 1934, prin decretul fondatorul statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk, clădirii i-a fost atribuit statutul de muzeu, fiind inclusă în lista patrimoniul mondial al UNESCO.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Turcia
Tematic
Oficial: Catedrala Sfânta Sofia nu mai este un muzeu
Patriarhia Română vrea ca Sfânta Sofia din Constantinopol să rămână muzeu

Загрузка...
Вакцинация

În Rusia a început etapa finală a testării vaccinului împotriva coronavirusului

176
(reînnoit 11:53 10.07.2020)
A început etapa finală a studiilor clinice ale vaccinului împotriva coronavirusului, care sunt conduse în comun de Centrul Național de Cercetare Gamaleya și Ministerul Apărării din Rusia

CHIȘINĂU, 10 iul - Sputnik. Testele au început pe 18 iunie. O componentă a vaccinului a fost administrată la nouă participanți la experiment, altor nouă - a doua. Ulterior, pe 23 iunie, vaccinul a fost administrat altor 20 de voluntari, acest grup va primi medicamentul într-o versiune de rapel - ulterior li se va administra a doua componentă a vaccinului.

Primul grup de voluntari care testează vaccinul va fi externat pe 15 iulie după trecerea testelor de control, ei vor reveni la stațiile de lucru. Acum starea lor este bună, „nu sunt notate plângeri de sănătate, reacții negative sau adverse”, anunță Ministerul rus al Apărării.

Al doilea grup de voluntari pe care se efectuează un studiu privind eficacitatea și imunogenitatea vaccinului va primi a doua componentă a vaccinului coronavirus pe 13 iulie. Schema de vaccinare rapel prevăzută pentru acest grup permite consolidarea sistemul imunitar și oferirea unei creșteri a duratei sale, explică instituția citată.

Datele obținute, după cum s-a menționat, „indică formarea la voluntarii din primul și al doilea grup al răspunsului imun la introducerea vaccinului împotriva coronavirusului COVID-19”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

176
Tagurile:
Rusia, teste, vaccin, COVID-19, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

Admitere liceu 2020. Mii de elevi au rămas nerepartizați

0
(reînnoit 17:38 10.07.2020)
Rezultatele repartizării computerizate a elevilor de clasa a opta care au obținut minim nota de trecere la Evaluarea Națională au fost făcute publice astăzi. Din păcate, nu toți elevii vor deveni liceeni…

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Liceul rămâne un vis frumos pentru 8500 de elevi care au rămas nerepartizați în această sesiune de admitere la liceu.

admitere
© Sputnik / Виталий Аньков

Potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației și Cercetării, cei mai mulți dintre aceștia sunt în București, Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu și Neamț.

Motivul apariției acestei situații poate fi determinat de faptul că respectivii candidați nu au completat un număr suficient de opțiuni pe fișele de înscriere.

Și aceasta pentru că 1.882 dintre cei rămaşi nerepartizaţi au medii între 7 şi 9.56.

Mai mult, pe lista candidaților nerepartizați este chiar un elev c media zece la absolvirea claselor V-VIII, iar a cărui medie generală la admitere este 9.56. Elevul este din Giurgiu.

Copilul a candidat la licee din București, însă nu a fost repartizat.

Cel de-al doilea de pe listă este tot din Giurgiu, cu media generală 9,54, informează edupedu.ro.

Din fericire, nu e totul pierdut, deoarece pentru acești elevi mai urmează o a doua sesiune de admitere prin repartizare computerizată pe locurile rămase libere. La nivel național mai sunt 3400 de locuri rămase neocupate.

Calendarul complet pentru a doua etapă de admitere poate fi consultat aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Liceu, Elevi
Tematic
Admitere liceu 2020: azi are loc repartizarea computerizată a elevilor
Admitere liceu 2020-2021: a început completarea fișelor cu opțiuni
Admitere la UAIC 2020: toate detaliile legate de înscriere, concurs, locuri

Загрузка...