Un militar rus în timpul unor exerciții militare

Rușii au dezvoltat o armă și o “cupolă invizibilă” împotriva dronelor

558
(reînnoit 13:28 19.04.2018)
Concernul rus “Avtomatika” a elaborat trei arme radioelectronice moderne capabile să neutralizeze și să distrugă orice tip de drone.

BUCUREȘTI, 19 apr — Sputnik. Concernul "Avtomatika" (care face parte din compania de stat „Rosteh") a elaborat pentru structurile de forță rusești trei noi tipuri de arme radioelectronice destinate neutralizării dronelor: unul portabil — „Pishal", staționar — "Taran" și unul mobil — „Sapsan", au comunicat agenției RIA Novosti reprezentanții concernului.

"Efectul acțiunii radiației este întotdeauna același — dronele, cu alte cuvinte, sunt „scoase din minți". Dacă e vorba de un quadcopter, acesta se blochează, este purtat de vânt și se prăbușește. Avionul fără pilot este forțat să coboare până se ciocnește de pământ", a explicat principalul inginer al proiectului "Avtomatika", Serghei Șireaev.

Reprezentanții concernului au explicat că astfel de sisteme multifuncționale sunt capabile să identifice, să urmărească și să lichideze dronele acționând asupra canalelor radio de dirijare, navigare și resetare a datelor.

Caracteristicile armelor

"Sapsan" este cel mai performant dintre cele trei sisteme. Acesta este destinat combaterii dronelor de orice tip. Sistemul identifică drona din radiații infraroșii și vizibile, radiotehnice și radar, la o distanță de peste 100 de kilometri, le urmărește și emite un flux de interferențe radiomagnetice. În cazul în care drona reprezintă un pericol sporit și trebuie să fie nimicită imediat, atunci datele țintei sunt transmise sistemelor de apărare antiaeriană.

Sistemul "Taran" este eficient în timpul unor atacuri masive simultane cu drone din mai multe direcții. După ce le identifică, sistemul creează în jurul obiectului apărat o cupolă invizibilă cu o rază de 900 de metri, care este de nepătruns pentru drone. În pofida utilizării împotriva dronelor a unei bande de frecvență înaltă, radiația este inofensivă pentru oameni, iar sub cupolă funcționează conexiunea mobilă, au explicat reprezentanții concernului.

Pishal" reprezintă o armă de trei kilograme și este destinată neutralizării unor ținte singulare sau unor drone în mișcare. Acumulatorul armei este suficient pentru o oră de activitate neîntreruptă.

Concernul „Avtomatika" planifică să finalizeze toate testările și să confirme toți parametrii tehnici ale celor trei sisteme în următoarele trei luni. De la sfârșitul acestui an, armele ar urma să fie produse în serie.

Potrivit "Avtomatika", potențialii cumpărători ai noilor sisteme, pe lângă structurile de forță, ar putea fi și întreprinderilor din complexul industrial-militar, energetică și industrie nucleară. De asemenea, acestea pot fi utilizate pentru apărarea stadioanelor, spații publice aglomerate și obiectelor de o importanță sporită. De asemene, de achiziționarea noilor arme anti-drone sunt interesați și clienți din alte state.

558
Tagurile:
Sapsan, Taran, Pishal, arme radioelectronice, Rosteh, Avtomatika, drone, Serghei Șireaev, Rusia
Тема:
Industria militară rusă (151)
Tematic
Drona de buzunar sau „libelula-spion". Noul proiect al Rusiei
Inedit: drona de buzunar care te urmărește peste tot ca să te pozeze (Video)
Concernul Kalașnikov uimește din nou: Imagini cu noua armă anti-dronă REX-1
Forțele pacificatoare din stânga Nistrului

Pacificatorii ruși nu permit Moldovei revină la conflict

172
(reînnoit 10:52 05.12.2020)
De ce forțele rusești de menținere a păcii continuă să se află pe teritoriul Republicii Moldova și care ar fi riscul retragerii lor.

Trupele de menținere a păcii ale Rusiei crează în Moldova o temelie trainică pentru stabilitatea regională și acțiunează în baza acordului moldo-rus din 1992, cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului de pe Nistru.

Arsenalul gigantic de 100 de mii de tone din apropiere satului transnistrean Cobasna, “neevacuabil” din punct de vedere al caracteristicilor sale tehnologice, are nevoie de o pază sigură (Rusia și-a asumat această responsabilitate), nu de observatori neînarmați și inutili (OSCE).

După victoria în alegeri, Maia Sandu a făcut câteva declarații din care reiese că cele mai importante două probleme ale republicii sunt trupele rusești și corupția. La primul capitol Sandu a propus o soluție: militarii ruși pleacă acasă, împreună cu toate munițiile din Cobasna, iar operațiunea de menținere a păcii urmează să fie transformată într-o misiune civilă internațională sub mandatul OSCE.

Moscova a reacționat operativ la inițiativa Maiei Sandu. Ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat că pacificatorii ruși “mai întâi de toate rezolvă sarcinile de menținere a stabilității” în Transnistria, pentru ca pe acest teritoriu “să nu izbucnească un nou un conflict sângeros”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că nu au existat discuții prealabile pe acest subiect cu Maia Sandu. Nici OSCE nu a primit propuneri din partea Moldovei cu privire la înlocuirea trupelor rusești de menținere a păcii cu observatori civili sub egida OSCE, decizie care are nevoie de acordul tuturor celor 57 de state-membre ale organizației. Nu vom ghici ce a fost asta. Să analizăm faptele.

Forțele de menținere a păcii constau din 402 militari ruși, 492 transnistreni, 355 moldoveni și zeci de observatori militari din partea Ucrainei. Serviciul este organizat pe 15 posturi fixe și puncte de control, care sunt amplasate pe segmentele cheie ale zonei de securitate, cu o lățime de 12-24 de kilometri și 225 de kilometri de-a lungul Nistrului.

Transnistria și-a exprimat dorința de a ieși din componența Moldovei până la destrămarea URSS, pentru că 60 la sută din populația regiunii constă din ucraineni și ruși, care erau nemulțumiți de mișcarea naționalistă a Chișinăului în direcția Bucureștiului.

Autoritățile moldovenești au încercat fără succes să rezolve problema prin forță, după care din 1992 Transnistria a devenit un teritoriu necontrolat de Chișinău. Conflictul armat a fost oprit de trupele rusești: pe 7 iulie 1992, Rusia și Republica Moldova au semnat un plan de reglementare pașnică a conflictului, pe 21 iulie a fost încheiat un acord de reglementare pașnică (care a fost acceptat de partea transnistreană), iar pe 29 iulie în Bender și Dubăsari au intrat forțele de menținere a păcii ale Rusiei. Era vorba de unitățile armatei a 14-A, dislocate în Transnistria în perioada sovietică (prin directiva Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, în 1995 armata a 14-A a fost redusă și transformată în grupul operativ al trupelor rusești din regiunea transnistreană a Republicii Moldova).

Un arsenal periculos

Specialiștii compară potențialul periculos al depozitului de muniții din satul Cobasna (care se află la 16 kilometri de Nistru și la 3 kilometri de frontiera ucraineană) cu puterea exploziei bombelor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki. Aici se află munițiile armatei a 14-A a URSS, precum și munițiile evacuate din Germania de Est și Cehoslovacia – peste 100 de mii de tone de rachete, muniții și bombe aeriene.

De regulă, la Chișinău este vorbește despre “peste 20 de mii de tone”, însă se cunoaște că în anii 90 în Cobasna au fost acumulate peste 300 de mii de tone de muniții și substanțe explozibile. Acest arsenal, cel mai mare din Europa de Est, (creat în 1949) este protejat de grupul operativ al armatei ruse, dislocat în Transnistria. Potrivit Maiei Sandu, e vorba doar de o mie de militari. Totodată, forțele rusești nu dispun de arme grele și nu prezintă un pericol pentru regiune.

“Fierul” vechi explozibil nu poate fi evacuat din Transnistria în Rusia – e netransportabil, există riscul unei explozii pe drum. Pentru casarea la fața locului este nevoie de o întreprindere specializată, adică de niște cheltuieli în valoare de 3 miliarde de dolari.

Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a propus anul trecut Ministerului Apărării al Moldovei elaborarea unui plan de cooperare pentru următorii trei ani și acordarea unui ajutor pentru casarea arsenalului periculos. Șoigu nu aruncă vorbe în vânt.

La începutul anului 2020, ministrul Afacerilor Externe al Moldovei, Aureliu Ciocoi, a anunțat că Rusia a demarat demilitarizarea regiunii transnistrene și lucrează asupra unui studiu de fezabilitate pentru lichidarea munițiilor. După studierea condițiilor de casare, proiectul va fi monitorizat de un grup de experții internaționali.

Ar fi logic să presupunem că grupul operativ rusesc va dispărea doar după “deminarea” satului Cobasna, nu mai devreme. E un lucru nobil, totuși militarii ruși asigură paza unui arsenal periculos, nu pun mâna pe niște rezerve de petrol (cum procedează unii „parteneri” în Siria). Totodată, trebuie să luăm în considerație că acest grup operativ rămâne un fundament sigur pentru asigurarea rotației în cadrul contingentului trupelor de menținere a păcii care, la rândul său, constă în mare parte din localnici (militari în bază de contract cu cetățenie rusă).

Renunțarea la operațiunea de pace nu se află pe agenda Rusiei.

Maia Sandu tratează Transnistria ca o parte a unei Moldovei unitare, iar transnistrenii au pledat pentru independență în cadrul unui referendum, motiv pentru care se menține un potențial pericol de conflict.

Voi reaminti că din 470 de mii de locuitori ai autoproclamatei republicii, 220 mii sunt cetățeni ruși, iar 200 de mii – cetățeni ai Ucrainei.

La negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean în format 5+2 participă Moldova și Transnistria, în calitate de părți în conflict, Rusia, Ucraina, OSCE, în calitate de mediatori, iar UE și SUA – în calitate de observatori. Cel mai important este că nu se trage.

Un potențial conflict

Tiraspolul consideră că retragerea forțelor rusești de menținere a păcii poate duce la o destabilizare a regiunii, poate provoca noi confruntări. În cazul unui conflict militar, în armata Transnistriei slujesc peste 7 mii de persoane. Rezerva de mobilizare reprezintă până la 80 de mii de militari, iar miliții populare – peste 10 mii. Armata are în dotare 18 tancuri, 122 de unități de artilerie (inclusiv 40 de unități de “Grad”), 15 aparate de zbor, sisteme de rachete portabile și mijloace anti-tanc.

Pe de altă parte, trupele terestre ale Republicii Moldova au aproximativ 6 mii de militari, dispun de 200 de mașini blindate, 150 de unități de artilerie, 300 unități de mijloace antitanc (tehnica și armele sunt de producție sovietică), forțele aeriene nu dispun de aviație de luptă. Iată de ce mințile fierbinți din Chișinău înțeleg că nu vor putea face față de sine stătător unei confruntări cu Transnistria. De aici vin și iluziile politico-militare de genul “Occidentul ne va salva”.

Într-adevăr, se promovează activ proiectul amplasării pe teritoriul moldovenesc a unei baze permanente a Pentagonului. În opinia analiștilor RAND Corporation, forțele armate ale SUA ar putea intra în Moldova pentru efectuarea unor exerciții militare comune, iar apoi ar putea să nu se mai retragă sub pretextul “amenințării rusești”.

În același timp, Moldova devine captiva prezenței militare americane în vecina Românie.

Potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, însă Chișinău și București au încheiat în 2013 un acord de cooperare militară, în care se prevede, de facto, subordonarea forțelor armate ale Moldovei Statului Major din România. Documentul permite jandarmilor români să participle la “restabilirea ordinii publice” pe teritoriul Moldovei. Militarii moldoveni sunt implicați tot mai des în exercițiile militare și misiunile de pace ale NATO.

Într-o astfel de configurație politico-militară, forțele rusești de menținere a păcii din Transnistria sunt, pur și simplu, de neînlocuit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172
Tagurile:
forța de pacificare, Transnistria, Moldova

Загрузка...

Săptămâna Filmului Rusesc 2020 eveniment lansat online

113
(reînnoit 21:03 04.12.2020)
La unul dintre cele mai importante festivaluri de film rusesc vor participa superstaruri și regizori de film de renume mondial, care vor putea fi urmăriţi de data aceasta online, din cauza pandemiei de COVID-19.

BUCUREŞTI, 4 dec – Sputnik. Săptămâna Filmului Rusesc (RFW) se va desfăşura online, fiind al 5-lea eveniment anual, care va avea loc în perioada 6-13 decembrie, celebrând cele mai importante realizări din industria filmului din Rusia. Opt lungmetraje, două documentare și 17 scurtmetraje vor fi prezentate la festivalul de opt zile, relatează Sputnik News.

Evenimentul cinematografic virtual va include evenimente live-stream, inclusiv proiecții de filme, panouri de discuții, întrebări și răspunsuri și altele, pe platforma de film Beem. Va fi disponibil şi conținut suplimentar la cerere pe site-ul festivalului.

Festivalul se va deschide cu drama The Whaler Boy, urmată de un eveniment Q&A cu regizorul de film Feodor Iuriev și producătorul Alexei Uchitel. Regizorul Elena Khazanova va închide evenimentul cu filmul One Breath, potrivit programului evenimentului

De asemenea, participanții post asista la masterclass-uri suplimentare cu actorul, producătorul de film și producătorul european și rus Danila Kozlovski, precum și cu reputatul scriitor Dmitri Glukhovski, printre alții.

RFW va găzdui şi evenimentul Casting Bridge pe 9 decembrie, o întrunire online la care vor participa actori, directori de casting și regizori de film din Rusia și Europa, precum și din Marea Britanie. Vizitatorii pot viziona gratuit fluxuri de filme, cu excepția filmelor de deschidere și încheiere, și trebuie să se înregistreze la eveniment.

În ultimii patru ani, evenimentul a ajuns printre primele cinci cele mai mari festivaluri naționale de film găzduite de Marea Britanie, a declarat într-un comunicat Filip Perkon, fondatorul și producătorul general al Săptămânii Filmului Rus.

„În ciuda pandemiei, a fost important pentru noi să organizăm festivalul în acest an. Sunt încântat să am ocazia de a extinde audienţa festivalului nostru şi în afara Marii Britanii, construind punţi interculturale între Rusia și restul lumii”, a mai spus Perkon.

Anul trecut, peste 800 de persoane au participat la premiera RFW Red Carpet la Odeon Luxe Leicester Square, eveniment urmat de discuții cu mai mulți actori, actrițe și regizori de top din Rusia. În cadrul festivalului de opt zile au fost prezentate 37 de filme, inclusiv cel de deschidere Servant, precum și The Balkan Line, premiatul Van Gogh și multe altele.

Săptămâna Filmului Rusesc a fost lansată de Filip Perkon de la Perkon Productions Ltd în 2016 și găzduiește numeroși sponsori precum Kaspersky Lab și parteneri Synergy Corporation și Kinometro, printre alții.

113
Tagurile:
online, Filme, Rusia
Tematic
Festivalul Aripi și filmele rusești: „Unul este foarte cunoscut” - Natalia Muzhennikova
A murit un mare actor rus, cunoscut pentru rolurile interpretate în filme de referință
Zilele Culturii Ruse 2018, ediţia a opta – regal de muzică, film şi fotografie
Deschiderea festivalului de film rus "Kinotavr" din Soci
Săptămâna filmului rus în România: programul evenimentului
Mokrițkaia, producător de film rus: ”Toată stima pentru cinematografia românească”
Weekendul filmului rus în București: acces gratuit

Загрузка...

Cele mai spectaculoase atracții turistice din lume

0
World Travel Awards - inițiativa globală de recunoaștere a excelenței în călătorii și turism - a dezvăluit câștigătorii 2020 din categoriile sale mondiale.

Pe 27 noiembrie au fost anunțați câștigătorii unuia dintre cele mai prestigioase premii internaționale din industria turismului, World Travel Awards 2020. Pentru al doilea an consecutiv, Moscova a primit premiul principal în ”Cea mai bună destinație de călătorie. Orașul”, depășind Londra, New York, Paris, Sankt Petersburg, Rio de Janeiro și alte megapolisuri din lume.

Anul acesta, din cauza situației epidemiologice dificile, ceremonia de premiere a avut loc în format online.

World Travel Awards a fost instituit în 1993 și este considerat cel mai prestigios premiu pentru turism. Se acordă anual celor mai atractive orașe turistice, celor mai buni operatori de turism, precum și celor mai bune companii aeriene, stațiuni și hoteluri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • © Sputnik / Vladimir Astapkovich

  Moscova, capitala Rusiei, a câștigat titlul de World's Leading City Destination 2020

 • © Depositphotos / pomphotothailand.gmail.com

  Sun World Fansipan Legend în Vietnam a câștigat titlul de World's Leading Natural Landscape Tourist Attraction 2020

 • © Sputnik / Fayed El-Geziry

  Rezervația Națională Masai Mara din Kenya a câștigat titlul de World's Leading Safari Destination 2020

 • © Photo : Pixabay / Viola '

  Principala destinație de croazieră mondială care deține titlul de World's Leading Cruise Destination 2020

 • © Sputnik / Alexander Vilf

  Insula Madeira a fost numită World's Leading Island Destination 2020

 • © Photo : Pixabay / Scheidt

  Alpaca în Munții Patagonia din Chile - World's Leading Green Destination 2020

 • © Sputnik / Natalia Seliverstova

  Tineri căsătoriți fac poze pe plaja uneia dintre insulele Maldive, care a primit titlul de World's Leading Destination 2020

 • © Photo : Pixabay / Christophjkugler

  Restaurant de stradă din Italia, care a câștigat titlul de World's Leading Culinary Destination 2020

 • Zona turistică Pasarelas del Paiva din Portugalia a câștigat titlul de World's Leading Adventure Tourist Attraction 2020

 • © Sputnik / Alexei Danichev

  Sankt Petersburgul a primit titlul de Destinație mondială de World's Leading Cultural City Destination 2020

 • © Sputnik / Alexey Kudenko

  Rusia a obținut titlul de Destinație culturală mondială 2020. În fotografie - Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Vladimir

 • Podul de Aur din Vietnam care a obținut titlul de World's Leading Iconic Tourist Bridge 2020

 • © CC BY 3.0 / Andrei Bobrovskiy / Unnamed Road, Saint Lucia

  Vedere spre plaja Saint Lucia - care s-a ales cu titlul de World's Leading Honeymoon Destination 2020

 • © Sputnik / Alexander Vilf

  Lisabona a fost desemnată World's Leading City Break Destination 2020

 • © Photo : Pixabay / Hans Schwarzkopf

  Arzător uriaș de tămâie în Muscat, Oman, câștigător al World’s Nature Leading Destination 2020

 • © Sputnik / Natalia Seliverstova

  Insulele Seychelles - cea mai romantică destinație din lume 2020


Загрузка...