Casa lui Sergei Skripal din Salisbury

Zaharova a comentat soarta animalelor părăsite în casa lui Skripal

239
(reînnoit 13:09 06.04.2018)
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, se arată nedumerită de modul în care partea britanică a nimicit cele trei animale de companie din casa lui Skripal, care reprezentau o probă importantă în dosarul otrăvirii cu un agent neurotoxic.

BUCUREȘTI, 6 apr — Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a comentat informația apărută în presa britanică despre moartea animalelor de companie din casa lui Serghei Skripal.

Pe contul său de Facebook, aceasta a menționat că în presa britanică a fost plasată o nouă scurgere de  informație.

"Apropo, serviciile lor de presă funcționează? De ce toate informațiile apar în presă drept știri din surse anonime? Așadar, se pare că animalele de companie ale lui Skripal — doi porci de Guineea și un motan — nu mai sunt în viață. La prima vedere, ar părea că e un motiv de glume — ”au fost eliminați cei mai importanți martori oculari”. În realitatea, erau într-adevăr niște ”martori valoroși”, pentru că este vorba de o substanță chimică care, potrivit mai multor versiuni, ar fi fost utilizată în casa lui Skripal", a scris Zaharova.

Făcând o trimitere la informațiile apărute într-o publicație britanică, diplomatul menționează că cei doi porci de Guineea au murit de deshidratare, pentru că au rămas singuri în casă.

"Cum adică? Casa a fost percheziționată, iar animalele au rămas neobservate? Nu au observat existența unor animale ale unui om care a fost otrăvit cu un gaz neurotoxic?!!", se întreabă Zaharova.

Maria Zaharova
© Sputnik / Евгений Биятов

"Cu motanul, potrivit presei, s-a procedat altfel (nu am alte cuvinte). Acesta ar fi fost adus (nu e clar în ce zi) în laboratorul Porton Down, unde a fost eutanasiat", a scris ea.

"De ce a fost eutanasiat? Răspunsul e că "ar fi fost într-o stare de stres", pentru că nici acesta nu a fost observat în timpul perchezițiilor. Așa se procedează, de regulă, în Marea Britanie cu animalele de companie? E o practică normală?", a scris Zaharova pe pagina sa.

Aceasta a menționat că "potrivit publicației britanice, porcii de Guineea și motanul au fost incinerați".

"Cu alte cuvinte, au fost nimicite, chiar dacă aceste animale reprezentau o probă importantă în dosarul otrăvirii cu un agent neurotoxic", a precizat aceasta.

"Potrivit informațiilor pe care le deținem, faptul că în casă au rămas animale de companie îl cunoștea și postul de televiziune BBC, care din anumite motive a ascuns această informație. Ne-am dori să auzim explicații", a menționat purtătorul de cuvânt al MAE din Rusia.

În același timp, ea nu a exclus că „probabil, e vorba de o simplă coincidență".

"Dar experimentele cu gazul neurotoxic din Porton Down au fost efectuate anume cu porci de Guineea (în ultimii 40 de ani în laborator au fost efectuate experimente cu 3400 animale dintre acestea)”, a scris Zaharova.

239
Tagurile:
animale de companie, motan, Cobai, Ministerul Afacerilor Externe, Laborator, Serghei Skripal, Maria Zaharova, Porton Down, Londra, Marea Britanie
Тема:
Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (117)
Tematic
Iulia Skripal, primele declarații publice
Oficial: Rusia nu are nicio problemă cu Skripal. Poate reveni oricând acasă
Conversație telefonică cu Iulia Skripal: Atât ea, cât și tatăl ei se simt bine
Moscova: cazul Skripal, o sfidare a dreptului internațional
Nepoata lui Skripal menține contacte strânse cu ambasada rusă
Rusia convoacă Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu cazul Skripal
Londra refuză desfășurarea unei anchete comune cu Rusia în cazul Skripal
Șeful spionajului rus: SUA au participat la orchestrarea cazului Skripal
OPCW a răspuns la întrebările Moscovei legate de cazul Skripal
"Londra va trebui să-şi ceară scuze" - Peskov despre revelația lab din UK în cazul Skripal

Загрузка...