Directorul SVR la cea de-a VII Conferință internațională de securitate de la Moscova

Șeful spionajului rus: SUA au participat la orchestrarea cazului Skripal

406
(reînnoit 15:28 04.04.2018)
SUA au participat la orchestrarea cazului Skripal, consideră reprezentanții serviciilor secrete rusești, iar agresivitatea Occidentului poate fi explicată prin schimbările în ordinea mondială și mutarea polilor de putere în lume.

BUCUREȘTI, 4 apr — Sputnik. SUA au participat la orchestrarea cazului Skripal. O astfel de declarație a fost făcută miercuri la tribuna celei de-a VII-a Conferințe internaționale de securitate de la Moscova. Occidentul își pierde tot mai mult influența în lume, însă nu renunță la pretențiile la propria sa exclusivitate, fiind gata să ridice în jurul său o cortină de fier, ceea ce presupune o revenire la perioada războiului rece și provoacă o cursă a înarmărilor, consideră șeful spionajului rus, Serghei Narâșkin.

De asemenea, la conferință s-a menționat faptul că teroriștii au adoptat o nouă tactică, la care se poate face față doar prin comunicare. Drept exemplu al unei cooperări eficiente în acest domeniu s-a evocat modul în care anul trecut Turcia a ajutat evitarea unui atentat terorist în Rusia.

Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narâșkin, a menționat că în prezent pe arena internațională apar și se consolidează noi centre de putere, precum India, Brazilia, Africa de Sud, China și Rusia. "Cu toate acestea, o astfel de evoluție a lucrurilor deranjează puterile occidentale. În esență, SUA și o parte a Europei nu sunt pregătite pentru astfel de schimbări. Transformându-se în niște retrograzi, fără a fi capabili să facă ordine la ei acasă, SUA și aliații lor încearcă să stopeze sau să încetinească o transformare obiectivă a ordinii mondiale", a menționat Narâșkin.

"Occidentul și sateliții lui nu pot și nu doresc să privească adevărul în față, să se resemneze cu o slăbire inevitabilă a propriei lor influenței în lume, altădată incontestată, cu rădăcini adânci în sistemul colonialist, bazată pe niște principii, cum ar fi constrângerea și dictatul", a adăugat directorului Serviciului de Informații Externe.

Expresia unei astfel de abordări, în viziunea lui Narâșkin, reprezintă presiunile exercitate de SUA și Marea Britanie asupra aliaților din NATO și asupra altor state în cazul lui Skripal.

Directorul SVR a calificat cazul Skripal drept „o provocare grotescă, orchestrată de serviciile secrete ale Marii Britanii și SUA".

Narâșkin a menționat că Rusia a devenit o țintă predilectă a atacurilor din partea SUA și aliaților lor, pentru că aceasta este privită ca o locomotivă a schimbărilor care au loc în lume.

Lupta cu inexistenta „amenințare rusească" a devenit o „idee fixă a" politicii Washingtonului. „Ea a atins niște proporții și a obținut niște trăsături atât de ridicole, încât putem vorbi de o revenire la perioadele sumbre ale războiului rece", a spus directorul SVR.

Cu toate acestea, o parte a statele europene nu se grăbește să urmeze orbește Londra și Washingtonul, preferând să facă lumină în cazul Skripal, a menționat Narâșkin. Directorul SVR a atras atenția auditoriului asupra faptului că sistemul de relații de vasalitate creat de Washington a început să eșueze pe alocuri.

"De americani se îndepărtează chiar și cei mai fideli sateliți — europenii, ale căror bunăstare și securitate și-ar dori să sacrifice SUA în favoarea propriilor ambiții geopolitice", a spus Narâșkin.

În loc să privească spre viitor, Occidentul privește în trecut, încercând să apeleze la instrumente expirate din perioada războiului rece, consideră directorul SVR. Este vorba, în primul rând, de sistemul de blocuri, de astfel de instituții cum ar fi NATO și Uniunea Europeană, care în trecut erau eficiente din punct de vedere al promovării intereselor occidentale, a adăugat Narâșkin. În același timp, potrivit lui, SUA încearcă să-și mascheze dictatul prin așa-numita integrare euroatlantică, a menționat directorul SVR.

Narâșkin a calificat drept fără de precedent "cantitatea, în special, calitatea minciunilor prin care este justificată hegemonia Occidentului". "În esență, tuturor valorilor și normelor, care într-un fel sau altul, reglementează relațiile internaționale, le sunt atribuite niște sensuri opuse", a adăugat el.

406
Tagurile:
Serviciul de Informații Externe, SVR, cazul lui Skripal, hegemonie, Occident, Serghei Narâșkin, Serghei Skripal, Rusia, SUA, Marea Britanie
Тема:
Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (114)
Tematic
"Londra va trebui să-şi ceară scuze" - Peskov despre revelația lab din UK în cazul Skripal
Britanici nu pot identifica proveniența substanței cu care a fost otrăvit Skripal
Poliția britanică: Skripal a fost otrăvit cu hrișcă
14 întrebări adresate de Moscova Londrei și Parisului în cazul Skripal
Zaharova - de ce Londra refuză să ofere informații în cazul Skripal
Moldova a fost impusă să se solidarizeze cu UE în „dosarul Skripal”
Expert: Însănătoșirea Iuliei Skripal arată că ea nu a fost otrăvită cu Novicioc
Starea sănătății Iuliei Skripal s-a îmbunătățit
Greşeala Rusiei în cazul Skripal este speranţa de-a avea a face cu jucători oneşti
Cazul Skripal - necesar Marii Britanii pentru revenirea la Uniunea Europeană?
Cazul Skripal, orchestrat de serviciile britanice - suspiciunile Moscovei
Cazul Skripal: Londra cedează Moscovei: va oferi acces la detaliile anchetei
Ministrul rus al Sănătății are îndoieli că Skripal a fost otrăvit cu ”Novicioc”
Pe surse: când UE își va expune poziția comună în cazul lui Serghei Skripal
Lavrov: Marea Britanie refuză să coopereze în cazul Skripal - încălcare gravă a Convenției
Un veteran GRU despre cazul Skripal: serviciile nu acționează așa
Diplomația rusă a taxat dur statele care susțin Londra în "dosarul Skripal"
Lavrov: Londra s-a condus, în ”dosarul Skripal”, de motive neoneste
Un senator rus a explicat de ce Londra profită de „cazul lui Skripal”

Загрузка...