Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan. Poză din arhivă

Prima vizită după triumful în alegeri: Putin a ajuns la Ankara

146
(reînnoit 17:05 03.04.2018)
Președintele rus a sosit în capitale Turcei, unde se va afla într-o vizită de lucru de două zile.

BUCUREȘTI, 3 apr — Sputnik. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, efectuează o vizită oficială de două zile la Ankara, fiind invitat de președintele țării, Recept Tayyip Erdogan.

Vladimir Putin, Hassan Rouhani și Turkey Recep Tayyip Erdogan
© Sputnik / Michael Metzel/POOL

Vizita de lucru va începe cu o conferință video cu ocazia lansării lucrărilor de construcție a centralei atomoelectrice "Akkuyu". Liderii vor da comanda pentru turnarea betonului la temelia primului bloc energetic.

Vor avea loc negocieri între Putin și Erdogan într-un format restrâns. După asta se va desfășura reuniunea Consiliului de cooperare la nivel înalt între cele două state, la finalul căreia vor fi semnate un șir de documente și se vor face câteva declarații în cadrul unei conferințe de presă.

Miercuri, la Ankara va avea loc o întâlnire trilaterală a liderilor Rusiei, Turciei și Iranului, țările garante în procesul de la Astana cu privire la reglementarea crizei siriene.

146
Tagurile:
președintele rus, Vizită de lucru, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Ankara, Rusia, Iran, Turcia
Tematic
S-a mișcat carul din loc: despre ce au discutat Putin și Erdogan
Enigma convorbirii telefonice preavizate s-a rezolvat. Putin a vorbit cu Erdogan
Erdogan i-a mulțumit lui Putin rusește (VIDEO)
Erdogan merge iarăși la Putin - iată ce vrea să obțină
Putin și Erdogan au stabilit ce vor realiza în viitorul apropiat
Lavrov a povestit despre ce au discutat Putin şi Erdogan
Putin și Erdogan s-au întâlnit marți la Sankt Petersburg
Frica Occidentului înaintea întâlnirii Putin-Erdogan. Este vizat și Bucureștiul
Putin și Erdogan vor avea o întrevedere bilaterală
Erdogan i-a trimis o scrisoare lui Putin
Putin despre Erdogan și Poroșenko: dacă vor să se înece, nu mai pot fi salvați
Evgheni Primakov

Cote la studii în Rusia: Mai multe locuri pentru studenții străini

22
(reînnoit 19:18 25.09.2020)
Formatul de a oferi locuri gratuite în universitățile rusești solicitanților din țările vecine și din statele baltice trebuie reformat, spune șeful Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov.

BUCUREȘTI, 25 sept - Sputnik. Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse Evgheni Primakov a fost numit șef al Rossotrudnichestvo la sfârșitul lunii iunie a acestui an. El a promis imediat schimbări majore în activitățile Agenției ruse. Unul dintre subiectele sensibile pe care le-a prezentat noul șef al Rossotrudnicestvo se referea la sistemul de alocare a cotelor pentru studii în universitățile rusești pentru cetățenii străini.

"Numărul cotelor se va majora - președintele (președintele Federației Ruse, Vladimir Putin - ed.) a spus că vor fi mai multe. Până în 2023, numărul cotelor ar trebui să se dubleze. Dar colegii mei din Ministerul Educației și Științei, din Duma de Stat, discută despre faptul că chestiunea în sine legată de aceste cote nu este una foarte eficientă", a declarat pentru Sputnik șeful Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov.

Și a adus drept exemplu Belarusul pentru care a fost alocat un număr mare de locuri finanțate din buget în universități, dar Rusiei îi „este greu să concureze chiar și cu Polonia”.

"Polonezii oferă oportunitatea nu numai de a studia, ci și anumite burse, acordă granturi pentru studenți. Este dificil pentru noi să concurăm dacă noi le propunem tinerilor doar să vină să studieze. Trebuie să îmbunătățim sistemul astfel încât, la un moment dat, cel puțin unele dintre aceste cote să aibă o componentă de granturi și burse. Adică nu doar să vină și să învețe, ci să li se ofere bilet pentru a ajunge la destinație, posibilitatea de a plăti pentru locuință sau cămin”, - a spus Primakov.

Rossotrudnicestvo este interesată ca studenții străini care vin în Rusia să devină specialiști de înaltă calificare, experți în domeniul în care studiază, a subliniat șeful agenției. Și, după studii, să se întoarcă acasă, să ocupe acolo funcții importante pentru ei și să-și găsească un loc de muncă bun. Cu toate acestea, în cadrul sistemului actual, aceste planuri deseori nu reușesc să devină realitatea.

"Există tineri care vin în Rusia, ajung în circumstanțe complicate, merg să lucreze ca îngrijitori, șoferi de taxi. Acest lucru este greșit chiar și din punctul de vedere al cheltuirii fondurilor bugetare pentru formarea acestor tineri", a explicat șeful Rossotrudnicestvo.

Și a adăugat că până în prezent nu există planuri clare pentru reformarea sistemului de alocare a cotelor, „planurile reprezintă deja ceva mai mult sau mai puțin clar, elaborat”, problema este încă discutată. Însă fără o reformare serioasă nu se va putea merge mai departe”, este convins Primakov.

Chestiunea creșterii cotelor de la 15 la 30 de mii de locuri bugetare pentru studenții străini a fost larg discutată în Duma de Stat la începutul anului 2020. Apoi, președintele comisiei Dumei pentru CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a spus că cele 15 mii de locuri nu corespund rolului internațional și forței umanitare a Rusiei. Și a adus drept exemplu Polonia, care alocă 10 mii de locuri bugetare numai pentru cetățenii din Belarus și România, care oferă studii gratuite pentru 5 mii de cetățeni Moldoveni anual. În același timp, numărul cererilor de la străini pentru a studia în Rusia s-a apropiat de 100 de mii. Drept urmare, Ministerul Educației și Științei intenționează să majoreze cotele pentru studenții străini până la 30 de mii de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

22
Tagurile:
Rusia, Studenți
Tematic
Studenții români nu vor mai primi împrumuturi de studii de la Guvernul Marii Britanii
Rusia efectuează studii clinice pentru 5 medicamente anti-coronavirus -ministrul Sănătății
Studii: 26 la sută din ruși sunt imuni la COVID-19

Загрузка...
CoVID-19 Moscow woman

Invenţie în Rusia: senzor care detectează orice virus în aer

55
(reînnoit 17:01 25.09.2020)
Cercetătorii de la Universitatea Națională de Cercetare Nucleară MEPhI (NRNU MEPhI) au creat un senzor extrem de sensibil, care este capabil să detecteze orice virus în aer, chiar și unul fiind de cea mai mică concentrație.

BUCUREŞTI, 25 sept – Sputnik. Dispozitivul este de câteva ori mai compact și mai precis decât variantele sale analoage, ceea ce îl face instrumentul optim pentru stabilirea unor diagnostice exacte în locuri aglomerate, a declarat serviciul de presă al universității.

În timpul studiilor oficiale, detectorul Trigger-BIO dezvoltat de NRNU MEPhI a demonstrat un nivel record de acurateţe: în 1-2 secunde, a identificat un agent patogen în aer la o concentrație de numai 10-20 particule pe litru.

Potrivit cercetătorilor, dispozitivul extrem de precis separă poluanții și identifică aerosoli biogeni de orice tip, inclusiv viruși, bacterii și toxine bacteriene. Oamenii de știință de la NRNU MEPhI consideră că dispozitivul va contribui la efectuarea unui control permanent în mijloace de transport și în locuri aglomerate, precum și la securizarea unităţilor civile și militare, potrivit Sputnik France

Potrivit oamenilor de știință, viteza și volumul fluxului de aer al dispozitivului fac posibilă înregistrarea semnalelor de fluorescență de la fiecare particulă de bioaerosol care ajunge în focarul radiației.

„Analiza se efectuează în trei intervale spectrale, precum și în canalul de dispersie a luminii, care permite izolarea impurităților anorganice. În modul de numărare a fotonilor, analiza corelației generează un semnal de la fiecare particulă iradiată, semnal care este comparat cu probele de agenți patogeni din memoria dispozitivului”, a explicat Gennadi Kotkovski, profesor asociat la Institutul de Nanoinginerie în Electronică, Spintronică și Fotonică din cadrul NRNU MEPhI.

O singură metodă de numărare a fotonilor a fost utilizată pentru prima dată într-un dispozitiv de acest tip în Rusia. Potrivit cercetătorilor, acest lucru sporeşte acurateţea dispozitivului de cel puțin 10 ori.

De asemenea, oamenii de știință de la NRNU MEPhI au remarcat că Trigger-BIO este de câteva ori mai compact și mai ușor decât variantele analoage existente, cântărind doar cinci kilograme când este alimentat de la rețea și șase kilograme și jumătate în modul autonom.

Dispozitivul a fost dezvoltat în baza unui contract cu Ministerul Sănătății din Rusia. Testarea acestuia a fost efectuată la Institutul de Cercetare în Epidemiologie și Microbiologie Gamaleia.

55
Tagurile:
virus, Rusia
Tematic
Pe China o așteaptă „răzbunarea pentru virus” - detalii
Lecție pentru ”puterile lumii”: ”Toate fițele "geostrategice" sunt anulate de un... virus”
Un nou virus a provocat nouă decese și preocupă comunitatea internațională
Avion blocat pe Aeroportul Cluj din cauza unei pasagere suspecte de infecție cu virus
Românii de pe vasul afectat de virus, repatriați

Загрузка...
Alegeri prezidențiale în România, turul 2

Alegeri locale: părinții intră cu copiii în cabina de vot

0
(reînnoit 19:18 25.09.2020)
Președintele Autorității Electorale Permanente spune că nu există nici o interdicție pentru copii, numai că micuții mai mari de 5 ani trebuie să poarte mască.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik. Autoritățile fac totul pentru ca românii să iasă duminică, 27 septembrie 2020, la vot. Și aceasta pentru că părinții pot intra cu copiii în secția de vot, dar și în cabina de vot.

Constantin- Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, spune că orice părinte care are lângă el un copil își poate exercita dreptul de vot în aceleași condiții ca și până acum și că nu există o interdicție astfel încât părintele să nu aibă acces cu copilul. Legat de purtarea măștii, obligatorie pentru adulți în interiorul secțiilor de vorte, precum și în exteriorul acestora, dacă e aglomerație, Mitulețu-Buică a precizat că regulile pentru copii sunt cele în vigoare pentru orice spațiu public interior, precizează edupedu.ro.

Copiii cu vârsta de până la 5 ani nu trebuie să poarte mască.

Președintele AEP a precizat că a existat la un moment dat o discuție dacă ar putea să existe o interdicție privind accesul copiilor la secția de votare, însă a explicat că sunt situații când părintele nu are cu vine să își lase copilul și atunci ar putea fi îngrădit dreptul de vot al acelei persoane.

0
Tagurile:
Copii, Părinți, Alegeri
Тема:
Alegeri locale în România 2020
Tematic
Alegeri 2020 București: Sondaj IRSOP – Firea pe primul loc
Alegeri locale 2020: măsuri speciale anti-Covid 19
Orban se teme să atace pensiile la CCR înainte de alegeri

Загрузка...