BUCUREȘTI, 2 apr — Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că SUA și Marea Britanie recurg la minciuni în cazul otrăvirii fostului ofițer al GRU, Serghei Skripal.
"Într-adevăr, mulți vorbesc despre un război rece. Mulți vorbesc și despre faptul că situația e mai proastă decât în perioada războiului rece clasic, pentru că atunci existau anumite reguli, erau respectate anumite norme morale. Acum, în opinia mea, partenerii noștri occidentali, în special SUA, Marea Britanie și câteva state care îi urmează orbește, au renunțat la orice bun simț, recurg la minciuni, și dezinformări. Noi răspundem la toate aceste lucruri, cred eu, destul de calm, cu sânge rece", a declarat Lavrov în cadrul unei conferințe de presă organizate după o rundă de negocieri cu omologul său din Bangladesh.
Potrivit ministrului rus, "atunci când nu există argumente, tot răul se revarsă asupra diplomaților".
"Londra nu va reuși să se sustragă unei răspunderi în cazul Skripal, colegii britanici s-au lăsat duși de val", consideră Serghei Lavrov.
În același timp, șeful diplomației ruse consideră că acuzațiile în adresa Rusiei, în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal, neconfirmate de vreo probă sunt nedemne și inacceptabile.
”Colegii noștri, — inclusiv, am ascultat recent un interviu al omologului meu (francez — n.r.) Jean-Yves Le Drian, — spun: "noi expediem solicitări Rusiei, însă acestea nu sunt urmate de niciun răspuns". În acest caz există o singură solicitate: fie să recunoașteți că acesta a fost un ordin de sus, fie că ați pierdut orice control și cineva v-a furat substanța toxică utilizată în Marea Britanie. E ceva neserios și nedemn. Consider că astfel de lucruri sunt inacceptabile în orice domeniu, în special în diplomație, îndeosebi când e vorba despre viață și moarte", a spus Lavrov.
“În zona Inkumul a provinciei noastre a naufragiat un cargobot sub pavilion rusesc. Demarăm o operațiune de salvare a celor 15 membri ai echipajului, care se află pe trei bărci de salvare”, a declarat el, fiind citat de agenția Anadolu.
Potrivit guvernatorului, nu există informații despre persoane decedate. Operațiunea de salvare este complicată de condiții meteo nefavorabile.
Potrivit comunicatului diplomației ruse, decizia este legată de lipsa unor progrese în păstrarea documentului.
Acordul Cer Deschis a fost semnat în 1992. 34 de state au fost parte a acestui document, însă în noiembrie 2020, SUA s-au retras oficial din acord, acuzând Rusia de nerespectarea condițiilor lui. Moscova a declarat că Washingtonul a părăsit înțelegerea sub pretexte false. Vor mai exista zboruri de observare și cum se va schimba securitatea globală – urmăriți în materialul video realizat de Sputnik.