Ministerul Afacerilor Externe al României

Reacția Bucureștiului la expulzarea diplomatului român de la Moscova

1062
(reînnoit 18:21 30.03.2018)
Oficialitățile de la București au confirmat expulzarea unui diplomat român de la Moscova și și-au reiterat poziția de susținere a oficialilor britanici.

CHIȘINĂU, 30 mar — Sputnik, Octavian Racu. Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat oficial expulzarea unui diplomat român de la Moscova, drept urmare a deciziei guvernului de la București de declarare persona non grata a unui diplomat rus, în spirit de solidaritate cu Marea Britanie în cazul de la Salisbury.

În același timp, partea română "își reiterează poziția sa de condamnare a oricăror acțiuni care amenință securitate colectivă și dreptul internațional", potrivit unui comunicat emis de MAE de la București.

Reamintim că astăzi Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunțat expulzarea a unui diplomat român și trei diplomați ai Republicii Moldova, drept răspuns la gesturile similare ale Bucureștiului și Chișinăului.

"Acestora le-au fost înmânate note de protest și li s-a comunicat că partea rusă va declara persona non grata același număr de diplomați, drept răspuns la expulzarea a diplomaților ruși în semn de solidaritate față de acuzațiile neîntemeiate în adresa Rusiei", se spune într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Pe 4 martie a acestui an, fostul ofițer GRU și fiica lui, Iulia, au fost otrăviți cu o substanță neurotoxică în orașul Salisbury. Londra a acuzat Moscova de implicarea în acest atac, însă în ciuda insistențelor oficialităților ruse, a refuzat să ofere orice informații legate de acest caz și a respins orice propuneri ale Rusiei de a efectua o anchetă comună în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al MAE din Rusia, Maria Zaharova, a condamnat acțiunile diplomatice îndreptate împotriva Federației Ruse, în condițiile în care Marea Britanie refuză să ofere orice probe care ar putea confirma acuzațiile aduse.

1062
Tagurile:
expulzare, Ministerul Afacerilor Externe, Serghei Skripal, Rusia, Marea Britanie, București, România
Тема:
Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (114)
Tematic
România se alătură războiului diplomatic împotriva Rusiei
De ce SUA ne sperie cu un război ruso-american în cazul unirii cu România
Ultima Oră: Rusia expulzează un diplomat român și trei reprezentanți ai Moldovei
Premierul Bulgariei: nu vom expulza niciun diplomat rus
Exploziv! „Suntem viteji şi euroatlantici expulzând diplomaţi ruşi"
Analist român despre expulzarea diplomaților ruși de la Chișinău și București

Загрузка...