Yana Toom

Eurodeputat: tentativele de “ostracizare a Rusiei” au eșuat

176
(reînnoit 16:03 27.03.2018)
Acțiunile de solidarizare a statelor UE și NATO cu poziția Marii Britaniei în incidentul din Salisbury, precum și tentativele de ostracizare a Rusiei s-au dovedit a fi un eșec și au scos la iveală lipsa de unitate în sânul diplomațiilor occidentale, consideră deputatul european, Yana Toom.

BUCUREȘTI, 27 mar — Sputnik. Decizia unor state din Occident, Uniunea Europeană și NATO de expulzare a diplomaților ruși în cadrul unei acțiuni de solidarizare cu Marea Britanie nu demonstrează existența unei unități a diplomațiilor. Dimpotrivă, rezultatele arată o divizare clară în sânul diplomației occidentale, consideră deputatul european din partea Estoniei, Yana Toom.

În toată această acțiune au participat 14 state membre ale Uniunii Europene din cele 28, fapt despre care a anunțat și președintele Consiliului European, Donald Tusk. Luni, 26 martie, despre intenția de a expulza diplomați ruși au anunțat Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Olanda, Franța, Germania și alte state. Ulterior, acestora li s-au alăturat SUA.

În pofida unei presiuni colosale a Londrei, consideră deputatul european, jumătate din țările blocului comunitar nu au susținut acțiunile împotriva ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. E o victorie evidentă a Moscovei, pentru că în Europa a eșuat tentativa de a crea un front antirusesc comun. Expulzarea unuia sau doi sau chiar trei diplomați nu este acel gest de amploare pe care miza Marea Britanie, a scris Toom pe Facebook.

"Din câte îmi amintesc, și nu e deloc puțin — e vorba de patru ani (de activitate n.r.), e pentru prima dată când divizarea diplomațiilor UE devine atât de evidentă", consideră eurodeputatul.

Prima țară care a anunțat expulzarea diplomaților ruși a fost Marea Britanie: imediat după ce premierul britanic Theresa May a adus acuzații neîntemeiate despre otrăvirea fostului colaborator al MI-6, Serghei Skripal pe 13 martie, au fost expulzați 23 de diplomați ruși, au fost înghețate contactele diplomatice la nivel înalt, s-a anunțat că familia regală și oficialii britanici nu vor merge la campionatul mondial de fotbal din Rusia.

Moscova neagă orice implicare în otrăvirea lui Skripal, iar ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov a numit aceste acuzații "niște aberații". Rusia îndeamnă la efectuarea unei anchete comune a incidentului de la Salisbury. De asemenea, Kremlinul a dat de înțeles că toate acțiunile ostile împotriva Rusiei vor fi urmate de răspunsuri simetrice.

176
Tagurile:
MI-6, deputat european, expulzarea, GRU, ofițer, Eurodeputat, Serghei Skripal, Yana Toom, Donald Tusk, Serghei Lavrov, Estonia, Uniunea Europeană, Rusia, Marea Britanie
Тема:
Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (114)
Tematic
Lavrov: În lume au rămas puține state cu adevărat independente
MAE: Rusia va răspunde fiecărui stat care va expulza diplomați ruși
MAE: în Rusia nu au fost făcute niciodată cercetări ale armei chimice "Noviciok"
Diplomat rus: „Cel mai probabil” expulzarea diplomaților ruși a fost planificată
Austria și Slovenia refuză să expulzeze diplomați ruși
SUA expulzează 60 de diplomați ruși, alte 15 țări se alătură Washingtonului

Загрузка...