Polițist britanic pe locul unde a fost otrăvit Serghei Skripal

Ambasadorul rus: Londra încalcă flagrant Convenția de la Viena

159
Ambasada rusă din Londra acuză autoritățile britanice de încălcarea a Convenției de la Viena prin refuzul de a informa despre starea sănătății lui Serghei și Iulia Skripal și prin refuzul de a oferi mostre ale substanțe cu care se presupună că ar fi fost otrăviți.

BUCUREȘTI, 22 mar — Sputnik. Autoritățile britanice încalcă convenția de la Viena atunci când nu oferă acces la victimele incidentului din Salisbury, Serghei și Iulia Skripal, atunci când refuză să comunice despre starea lor de sănătate și să transmite mostre ale substanței cu care se presupune că ar fi fost otrăviți, a declarat ambasadorul rus în Marea Britanie, Aleksander Iakovenko.

"Ambasada a solicitat oficialităților britanice informații cu privire la acest incident și detalii ale anchetei. Din păcate, la 18 zile de la incident, nu am primit nicio informație din partea Foreign Office și poliție. Autoritățile britanice refuză să ofere mostre ale substanței chimice. Nu ne-au fost oferit accesul legal la cetățenii ruși, așa cum prevede convenția de la Viena", a declarat ambasadorul rus în cadrul unei conferințe de presă organizate la Londra.

"Unica reacție a oficialităților britanice a fost un răspuns verbal despre starea lui Iulia Skripal. Acesta nu diferă de declarațiile poliției, potrivit căreia ea se află într-o stare critică, însă stabilă. Ministerul britanic de Externe a refuză să ofere orice informație în ceea ce privește starea lui Serghei Skripal, sub pretextul că acesta este cetățean britanic", a menționat ambasadorul.

Partea britanică afirmă că Skripal ar fi fost otrăvit cu o substanță toxică produsă în cadrul programului sovietic „Novicioc". Cu toate acestea, în URSS nu a existat un proiect cu o astfel de titulatură, în denumirea sistemului fiind utilizate doar cifre. Denumirea de "Novicioc" a apărut în presa occidentală, care a preluat niște declarații ale chimistului rus Vil Mirzayanov (stabilit în SUA), care nu a avut nicio atribuție cu dezvoltarea unor arme chimice.

159
Tagurile:
convenția de la viena, novicioc, Ambasada rusă, Aleksander Iakovenko, Serghei Skripal, Londra, Rusia, Marea Britanie
Тема:
Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (117)
Tematic
Cazul Skripal: Londra cedează Moscovei: va oferi acces la detaliile anchetei
Ministrul rus al Sănătății are îndoieli că Skripal a fost otrăvit cu ”Novicioc”
Pe surse: când UE își va expune poziția comună în cazul lui Serghei Skripal
Lavrov: Marea Britanie refuză să coopereze în cazul Skripal - încălcare gravă a Convenției
Un veteran GRU despre cazul Skripal: serviciile nu acționează așa
Diplomația rusă a taxat dur statele care susțin Londra în "dosarul Skripal"
Lavrov: Londra s-a condus, în ”dosarul Skripal”, de motive neoneste
Un senator rus a explicat de ce Londra profită de „cazul lui Skripal”

Загрузка...