Vladimir Putin și Nicolas Maduro

Cazul Venezuela. Rusia citește ziarul

237
Rusia procedează exact cum procedau americanii și vest-europenii după 1990 - începe să colaboreze cu nemulțumiții sau neagreatii blocului euro-atlantic

BUCUREȘTI, 18 dec — Sputnik, Alex Neagu. PDVSA, Compania petrolieră de stat din Venezuela a semnat recent o serie de acorduri în domeniile petrolului şi gazelor naturale cu gigantul rus Rosneft, după cum au relatat agențiile de presă.

"Sunt în studiu alianţe între PDVSA şi Rosneft în sectorul gazelor naturale şi petrolier. Investiţiile între companiile petroliere şi de gaze ruse şi PDVSA vor creşte", a anunţat firma venezueleană într-un mesaj pe Twitter.

Deocamdată nu se cunosc cifre, niciuna dintre cele două părți, rusă și venezueleană, nu au dat publicitățîi mai multe date.

Dar de ce au decis rușii să colaboreze cu venezuelenii?

În ultima perioada, Venezuela a fost supusă unor sancțiuni financiare. Administrația SUA a decis că insituțiile americane să nu mai acorde împrumuturi acestei țări, iar unele state de pe același continent nu numai că au "aplaudat" aceste măsuri, dar au venit și cu recomandări privind sancțiuni mai aspre. Mauricio Macri, președintele Argentinei, a declarat că SUA ar trebui să aplice Venezuelei un embargo asupra produselor petroliere.

În tot acest timp, presa mondială a reflectat situația economică grea din Venezuela, punând-o pe seama politicilor președintelui Nicolas Maduro. Au fost prezentate imagini și reportaje cu criza de produse și cu sărăcia din țară.

În timpul acesta, Rusia "citea ziarul". Și foarte posibil să îi fi venit o idee. "Dacă Venezuela este atât de neperformantă și de 'oaie neagră' pentru sistemul dirijat de americani, atunci vom colabora noi cu ea".

Parcă asistăm la o repetare a istoriei, dar în sens invers. Imediat după căderea Cortinei de Fier, structurile euro-atlantice au început să curteze țările est-europene, ieșite din fostul lagăr comunist. "Dar ce să facem cu ele? Au economii slabe, lipsite de competitivitate" — comentau scepticii. "Nu-i nimic, le vom livra investiții și know-how și vor deveni eficiente" — răspundeau optimiștii. Și iată că după aproape 30 de ani, Bulgaria, România, Ungaria Cehia, Slovacia, Polonia sunt în UE și în NATO.

În acest timp, Rusia, desprinsă din Uniunea Sovietică, era mai ocupată să își panseze rănile. Primii 10 ani după încheierea Războiului Rece, economia a suferit un recul. Apoi, a început să crească.

Astăzi se pare că Rusia procedează exact cum procedau americanii și vest-europenii după 1990. Începe să colaboreze cu nemulțumiții sau neagreatii blocului euro-atlantic. Relația bună cu Ungaria condusă de premierul Viktor Orban, materializată prin proiectul centralei nucleare de la Paks, dar și prin alte înțelegeri din domeniul energetic, reprezintă încă un exemplu.

Rămâne de văzut cum se vor concretiza acordurile de principiu dintre Rusia și Venezuela, dar și care va fi reacția Statelor Unite la această "mișcare".

237
Tagurile:
America Latină, Petrol, SUA, NATO, UE, Nicolas Maduro, Vladimir Putin, Venezuela, Rusia

Загрузка...