MAE al Federației Ruse

Diplomația rusă a comentat situația în jurul legii învățământului din Ucraina

152
Rusia salută recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește noua lege a învățământului din Ucraina și cere Kievului să respecte drepturile minorităților etnice

BUCUREȘTI, 13 dec — Sputnik. Moscova susține concluziile Comisiei de la Veneția pe marginea noii legi a învățământului și îndeamnă Kievul să adopte măsuri care ar asigura drepturi egale tuturor cetățenilor Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova.

Comisia de la Veneția a stabilit că noua lege nu vine cu soluții pentru limbile care nu sunt oficiale în UE, cum ar fi cazul limbii ruse, una din cele mai utilizate limbi, ceea ce vorbește despre discriminare. În legătură cu aceasta, Comisia a propus Kievului să efectueze niște modificări a documentului.

"Susținem aprecierile Comisiei de la Veneția. Realizarea în practică a legii menționate va avea drept consecință discriminarea a milioane de cetățeni ucraineni, vorbitori ai limbii ruse", se spune în comentariul Mariei Zakharova, făcut miercuri.

De menționat că cerințele părții ruse în chestiunea protecției drepturilor lingvistice a celei mai mari părți a populației ucrainene nu depășesc limitele recomandărilor făcute de organizațiile internaționale de profil, raporturile cărora conțin aprecieri negative cu privire la drepturile omului din Ucraina, a menționat ea.

Zakharova a îndemnat autoritățile ucrainene să demareze o serie de consultări cu reprezentanții minorităților etnice și alte părți interesate, în scopul elaborării unor decizii care vor asigura drepturi lingvistice egale tuturor cetățenilor Ucrainei".

"Ne așteptăm ca Consiliul Europei să efectueze o monitorizare continuă a realizării de către partea ucraineană a recomandărilor Comisiei de la Veneția. De asemenea, am atras atenția la declarația înalților reprezentanți ai UE, care au promis că vor insista asupra realizării în deplinătate a acestora de către Kiev. Acest lucru este necesar pentru asigurarea eficientă a drepturilor minorităților etnice din Ucraina la educație în limba maternă", a spus ea.

Legea învățământului, care reduce considerent din dreptul minorităților etnice, inclusiv românii din Ucraina de a studia în limba maternă, a intrat în vigoare pe 28 septembrie. Prevederile acestea urmează să fie implementate pe etape, până în anul 2020. Guvernele câtorva state au declarat, printre care România și Republica Moldova, că legea încalcă drepturile minorităților etnice din Ucraina. Președintele Radei Supreme de la Kiev, Andrei Paruby, a declarat că nu va fi făcut nicio modificare în articolul care vizează aspectul lingvistic, fapt care ar fi fost convenit cu cei de la Comisia de la Veneția.

152
Tagurile:
Comisia de la Veneția, legea învățământului, Minoritățile etnice, Maria Zaharova, Rusia, Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)
Tematic
Ministrul de Externe al Ungariei: Ucraina să anuleze legea învățământului
Rusia și Ungaria, îngrijorate de ucrainizarea minorităților etnice din Ucraina
11 state NATO au cerut Ungariei să renunțe la pozițiile ei față de Ucraina
Noi măsuri: Guvernul va sprijini elevii și profesorii români din Ucraina
Incident incredibil cu românii în Ucraina, autoritățile de la București tac!
Prigoană asupra românilor din Ucraina. Cărţile româneşti, ridicate de autorităţi
Ucraina, tupeu incredibil față de România - acuzații grave
Ucraina primește o lovitură dură: APCE condamnă noua lege a învățământului
Ungaria vrea o alianță cu România și Rusia în problema școlilor din Ucraina
Teste pentru coronavirus

Coronavirus în Rusia: 8831 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

71
(reînnoit 12:42 04.06.2020)
În ultimele 24 de ore în Federați Rusă au fost înregistrate 8831 de cazuri noi de infectare cu coronavirus.

BUCUREȘTI, 4 iun – Sputnik. În ultimele 24 de ore în Rusia au fost confirmate 8831 de cazuri noi de COVID-19, anunță centrul operativ rus pentru combaterea pandemiei.

Medici
© Sputnik / Татьяна Макеева

Majoritatea cazurilor au fost înregistrate la Moscova – 1998, în regiunea Moscovei – 767, Sankt Petersburg – 375 și regiunea Nijni Novgorod – 319. Se menționează că 3374 din noii pacienți sunt asimptomatici. Au decedat 169 de persoane, cu 9 cazuri mai puțin decât acum o zi.

De la începutul pandemiei, în 85 de regiuni ale Rusiei au fost înregistrate 441 108 cazuri de COVID-19, dintre care 204 mii s-au vindecat, 5384 au decedat.

În Rusia sunt relaxat etapizat măsurile restrictive, însă în unele regiuni, inclusiv în Moscova, regimul de autoizolare a fost prelungit. Primarul capitalei, Serghei Sobeanin, a menționat că unele din restricții vor fi menținute până la apariția vaccinului de SARS-CoV-2.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
Rusia, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Rusia poate răspunde la un atac cu rachete balistice
Rusia, în lupta cu coronavirusul: expoziție la București - ”Suntem împreună implicați”
O nouă tentativă de a ademeni Rusia în capcana occidentală
Coronavirus în Rusia: 8536 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
Kremlinul: Rusia nu va fi niciodată inițiatorul unui atac nuclear

Загрузка...
Moscova

Kremlinul: Rusia nu va fi niciodată inițiatorul unui atac nuclear

110
(reînnoit 14:45 03.06.2020)
Rusia nu va fi niciodată inițiatorul utilizării armei nucleare, iar decretul semnat recent de Vladimir Putin doar precizează condițiile în care aceasta ar putea fi aplicată.

MOSCOVA, 3 iun – Sputnik. Rusia nu va fi niciodată inițiatoarea utilizării armei nucleare, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Lansarea rachetei balistice Topol-M
Министерство обороны РФ

Marți, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret cu privire la Bazele Politicii de Stat în domeniul descurajării nucleare. Documentul reglementează condițiile în care Rusia își rezervă dreptul la un atac nuclear, precum și descrie principalele amenințări la adresa Rusiei în domeniul descurajării nucleare.

“Acolo există o formulare clară care descrie motivele care ar putea duce la utilizarea armei nucleare. În acest document este descrise totul foarte clar, elementele acestei strategii au fost dat publicității în mai multe rânduri, și anterior au fost făcute astfel de declarații la diverse nivele – de experți și la nivel înalt. Acum, pur și simplu, a fost publicat documentul integral, unde se explică foarte clar ce ar putea determina Federația Rusă să utilizeze arma nucleară, subliniindu-se în același timp că Rusia niciodată nu va putea și nu va fi inițiatorul utilizării armei nucleare”, a declarat Peskov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
Arma nucleară, Dmitri Peskov, Dmitrii Peskov, Moscova, Rusia
Tematic
Rusia poate răspunde la un atac cu rachete balistice
O nouă tentativă de a ademeni Rusia în capcana occidentală
Coronavirus în Rusia: 8536 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Загрузка...

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

0
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...