Reuniunea comisiei interguvernamentale mixte româno-ruse, 24 noiembrie 2017

O reuniune a unei comisii interguvernamentale româno-ruse, la București

364
(reînnoit 13:40 25.11.2017)
La București a avut loc o reuniune a comisiei interguvernamentale mixte româno-ruse pentru

BUCUREȘTI, 25 nov — Sputnik. La București s-a încheiat ce-a de-a noua ședință a comisiei mixte interguvernamentale româno-ruse pentru cimitirele militare, potrivit unui comunicat a ministerului rus al Apărării.

La cadrul reuniunii, referentul adjunctului ministrului rus al Apărării, Aleksandr Kirilin, adjunctul președintelui comisiei ruse și adjunctul directorului Biroului Național din Rusia pentru memoria eroilor și colonelul Mihail Pirușka, copreședintele comisiei din partea României, au prezentat informații legate de procesul realizării acordurilor cu privire la păstrarea cimitirelor militare, încheiate și ratificate între cele două state.

Părțile au menționat necesitatea aplicării principiului reciprocității în evenimentele legate de cinstirea memoriei ostașilor căzuți și înhumați pe teritoriie ambelor state și au subliniat necesitatea unui schimb periodic de informații cu privire la mormintele ostașilor sovietici, aflate pe teritoriul României, inclusiv în cadrul întrevederilor între reprezentanța ministerului Apărării al Federației Ruse și Biroului Național rus pentru Memoria Eroilor.

Reuniunea comisiei interguvernamentale mixte româno-ruse, 24 noiembrie 2017
Reuniunea comisiei interguvernamentale mixte româno-ruse, 24 noiembrie 2017

Reprezentanții comisiei mixte româno-ruse au ajuns la un acord cu privire la restaurarea monumentelor funerare ruse și sovietice de pe teritoriul României, a anunțat Aleksandr Kirilin.

"În anul 2018 vom continua lucrările de identificare, exhumare și reînhumare a rămășițelor militarilor români căzuți pe teritoriul Federației Ruse și vom instala monumente funerare pe locul înmormântării ostașilor români căzuți în Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial, precum și a prizonierilor români decedați la Moscova, regiunile Astrahan, Ivanovo, Kirov, Iaroslav, Nijni Novgorog, Orenburg, Celeabinsk, Krasnodar, republica Ciuvașia și Tatarstan", a declarat locotenentul Mihai Pirușca. Acesta a mai menționat că România va continua lucrările pentru amenajarea cimitirului din orașului Apsheronsk din regiunea Krasnodar.

Reuniunea comisiei interguvernamentale mixte româno-ruse, 24 noiembrie 2017
Reuniunea comisiei interguvernamentale mixte româno-ruse, 24 noiembrie 2017

La rândul său, partea rusă și-a exprimat intenția de a continua și în anul 2018 lucrările de cercetare a documentelor de arhivă și a terenurilor pentru identificarea locurilor de înhumare a ostașilor sovietici

Următoarea ședință a comisiei interguvernamentae mixte româno-ruse pentru cimitirile militare va avea loc la Moscova, în anul 2018. Perioada desfășurării reuniunii și programul discuțiilor urmează să fie coordonate pe canalele diplomatice.

În cadrul întrevederii comisiei mixte interguvernamentale, delegații Rusiei și României au depus coroane de flori și au cinstit memoria ostașilor căzuți la memorialul militarilor sovietici din București.

 Reuniunea comisiei interguvernamentale mixte româno-ruse, 24 noiembrie 2017
Reuniunea comisiei interguvernamentale mixte româno-ruse, 24 noiembrie 2017

În prezent, pe teritoriul României se află peste 200 de cimitire ale militarior ruși, dintre care 169 sunt din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Cea mai mare parte a mormintelor aparțin soldaților sovietici. Pe teritoriul Rusiei se află peste 20 de cimitire ale ostașilor români.

Deocamdată, numărul acestor locuri de înhumare a militarilor nu sunt exacte, ambele părți urmând să coopereze pentru identificarea tuturor rămășiților celor căzuți.

Comisia mixtă interguvernamentală româno-rusă a fost înființată în conformitate cu un acord încheiat pe 8 noiembrie 2005 între guvernul Federației Ruse și guvernul României cu privire la statutul cimitirelor militarilor ruși pe teritoriul României și a militarilor români pe teritoriul Federației Ruse.

364
Tagurile:
cultul eroior, comisia mixtă interguvernamentală, militari, soldați, Cimitir, Cel de-al doilea război mondial, Rusia, România
Тема:
Relațiile româno-ruse (263)
Tematic
Delegație din Rusia, la inaugurare unui cimitir militar din România
Sesiuni cu elemente sataniste la „Cimitirul Eroilor” din Chișinău (VIDEO)
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров.

Moscova solicită administrației Biden reafirme inadmisibilitatea războiului nuclear

70
(reînnoit 18:47 24.02.2021)
Șeful diplomației ruse susține reafirmarea inadmisibilității războiului nuclear dintre Moscova și Washington. Potrivit acestuia, această propunere a fost adresată Statelor Unite pe 4 februarie.

BUCUREŞTI, 24 feb – Sputnik. Pe 24 februarie, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.

Sergueï Lavrov
© Sputnik / Le service de presse du ministère russe des Affaires étrangères

„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.

Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.

„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.

O propunere deja făcută de Rusia

Anterior, Rusia a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.

În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.

70
Tagurile:
Joe Biden, Moscova
Tematic
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Lavrov a numit condițiile de cooperare cu Uniunea Europeană

Загрузка...
Большая пресс-конференция Владимира Путина 2019

Putin: Se duce o campanie de dezinformare pentru a submina realizările Rusiei în medicină

88
(reînnoit 17:54 24.02.2021)
De când Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 din lume în august 2020, Occidentul a încercat în mod repetat să răspândească dezinformări cu privire la vaccin, a declarat miercuri Vladimir Putin.

BUCUREŞTI, 24 feb – Sputnik. Se desfăşoară o campanie de dezinformare în Occident menită să submineze realizările Rusiei în domeniul științelor medicale, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin.

„Ne confruntăm cu așa-numita politică de izolare a Rusiei. De fapt, acest lucru se ştie de mult timp. Nu mă refer la concurență, care este normală în relațiile internaționale, ci vorbesc despre o politică agresivă consistentă menită să submineze dezvoltarea noastre, să o stopeze, (...) provocând instabilitate în plan intern și subminând valorile care unesc societatea rusă”, a declarat Putin Serviciului Federal de Securitate.

„Unele țări nici măcar nu încearcă să-şi camufleze atitudinea neprietenoasă, desfășurând campanii de dezinformare bazate pe teorii ale conspirației. Există o campanie de dezinformare direcționată împotriva noastră, cu acuzații neîntemeiate, vizând o serie întreagă de chestiuni. Ele recurg deja la teorii conspiraţioniste absurde. De exemplu, am asistat recent la încercări de a discredita realizările noastre medicale, inclusiv în lupta împotriva coronavirusului”, a adăugat Putin, citat de Sputnik France.

La începutul acestei luni, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a afirmat că vaccinul rusesc este „o altă armă hibridă [a Moscovei] folosită pentru a dezbina şi stăpâni”. Oficialul a mai spus că președintele rus Vladimir Putin nu ar intenţiona să folosească vaccinul pentru a-i vindeca pe ruși.

Ambasada Rusiei în Lituania a răspuns acestei acuzaţii, spunând că vaccinul Sputnik V și-a dovedit eficacitatea și a fost recunoscut la nivel internațional, în ciuda dezinformării și a declarațiilor părtinitoare din partea țărilor occidentale.

La începutul lunii februarie, jurnalul medical The Lancet a publicat o analiză intermediară din studiul de faza III a vaccinului rusesc Sputnik V, care arată eficacitatea de 91,6% a acestuia împotriva COVID-19 simptomatic. Dezvoltat de Centrul de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleia și înregistrat de Ministerul Rus al Sănătății pe 11 august 2020, Sputnik V a devenit primul vaccin din lume împotriva COVID-19.

De atunci, vaccinul rusesc a fost aprobat în 35 de țări, printre care Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Bosnia și Herțegovina, Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincențiu și Grenadinele, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Kârgâzstan și Egipt.

88
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Putin: Serviciile străine se folosesc de teroriști
Putin a cerut îmbunătățirea infrastructurii de frontieră
Peskov, despre negocierile dintre Putin și Lukașenko

Загрузка...