Alexandru-Vlad Crișan, președintele asociației Vostok Grupa

Interviu: tinerii români și ruși s-au înfrățit la festivalul de la Soci (VIDEO)

795
(reînnoit 11:33 23.10.2017)
Reporterul Sputnik Moldova-România a discutat cu unul din conducătorii delegației românești de la Festivalul Internațional al Tineretului și Studenților de la Soci, Rusia, Alexandru-Vlad Crișan, președintele asociației Vostok grup de la Cluj.

SOCI, 21 oct — Sptnik. L-am înâlnit pe Alexandru-Vlad la standul de prezentare a României, unde erau prezente și câteva tinere românce și l-am întrebat ce impresii i-a creat festivalul din Soci.

Ce impresii ai în urma acestui festival?

Festivalul a ieșit foarte bine. Sunt foarte multe delegații din foarte multe țări. Totul e bine organizat. Nu am avut nicio problemă, mi-am făcut foarte mulți prieteni. Mulți dintre noi suntem la prima participare la un astfel de festival, inclusiv eu. Delegația s-a comportat OK, tuturora le-a plăcut și cred că este cel mai reușit eveniment dedicat tinerilor pe plan mondial.

Câți membri are delegația din România?

Delegația din România are 100 de membri, din care toți acești membri sunt din diferite părți ale țării: Transilvania, Moldova, Dobrogea, Țara Românească, aproximativ egal distribuiți.

Din câte am înțeles, câțiva au participat la programul regional?

Da, eu sunt unul dintre cei care au participat. Au participat 7 persoane în diferite orașe: de la Kaliningrad la Vladivostok, de la Ekaterinburg, la Kazan.

Standul delegației României la Festivalul Internațional al Tineretului și Studenților de la Soci
© Sputnik / Octavian Racu
Standul delegației României la Festivalul Internațional al Tineretului și Studenților de la Soci

Cu ce impresii au venit de acolo?

Toată lumea a rămas plăcut surprinsă, deoarece am văzut o altă Rusie decât cea care se prezintă la multe televiziuni din România. Am fost la Vladivostok, am văzut un oraș dinamic, un oraș în care se investește foarte mult, o universitate superbine organizată, foarte modernă. Acolo sunt oameni din toată Asia de Est și Sud-Est. Asta spune că Rusia actuală este dinamică, tineretul din Rusia chiar poate să-și atingă toate scopurile pe care și le propune.

Crezi că această vizită a delegației va schimba cumva optica tinerilor față de Rusia?

Cu siguranță. Cei care au venit aici, în Rusia și chiar cei care nu au venit dar au intrat în contact o să-și schimbe opinia față de Rusia pentru că s-a văzut Rusia reală, s-au văzut toate aspectele care țin de viața oamenior, țin de dorințele tinerilor, de felul lor de a gândi. Nimeni nu a venit aici cu o impresie greșită despre Rusia pe care să și-o mențină ulterior. Eu cred că lumea și-a schimbat percepția și este o chestie chiar foarte utilă pentru tinerii români, pentru a cunoaște ceea ce înseamnă tineretul din Rusia.

Ați reușit să contactați cu rușii de aici?

Da, desigur. A fost chiar unul din scopurile noastre. Cred că fiecare și-a făcut minim 2-3 prieteni din Rusia, limba engleză o cunosc ei, cunoatem și noi, ne-am înțeles foarte bine. Mi-am găsit prieteni din Sankt Petersburg, Moscova, Caucazul de Nord, din Siberia, chiar aici la stand (standul de prezentare a României n.r.) am legat câteva prietenii, s-au luat adrese de contact, adrese de email, adrese de Facebook, tot felul de contacte care în viitor vor spori contactele între tinerii români și ruși, sperăm noi.

Cu ce ați prezentat România aici la stand?

În principal ne-am axat pe prezentarea universităților din România, ne-am axat pe turismul din România, pe anumite orașe. Majoritatea suntem din diferite zone ale țării și atunci am prezentat fiecare zonă cu orașe pe care le are, ceea ce poate oferi România, ceea ce înseamnă România actuală, cum sunt tinerii din România, ce așteptări avem noi și cum vedem noi, cum putem noi să promovăm bine țara noastră.

Ați reușit să vedeți Soci, împrejurimile?

Eu personal nu am văzut încă, pentru că am fost foarte ocupat. Colegii mei, grupul de la Cluj și ceilalți au văzut, au fost foarte mulțumiți. Le-a plăcut foarte mult pentru că totul arată foarte bine, este un oraș turistic și mulți dintre ei au spus că le-ar plăcea să-și facă o vacanță viitoare aici la Soci, la Marea Neagră, celălalt mal al Mării Negre, altfel decât cel din România.

Crezi că există un potențial de restabilire a relațiilor bune între România și Federația Rusă?

Cu siguranță. În special în ceea ce ține de partea societății civile și mai ales cea a tineretului, unde prejudecățile nu sunt atât de prezente precum la oamenii de celelalte vârste. Cu siguranță se pot face cooperări. Am văzut inclusiv la felul în care tinerii foarte ușor din cele două țări puteau să intre în contact unii cu alții. Își găseau foarte rapid subiecte comune. Acesta este un experiment care arată că există acest potențial, care trebuie doar valorificat și trebuie doar să vrei să faci asta.

Am înțeles că veniți din partea grupului Vostok, de la Cluj. Ce reprezintă acest grup?

Eu sunt președintele asociației Vostok. Această asociație a fost înființată în decembrie 2016. A fost înființată tocmai cu gândul de a deschide cumva cooperare la nivel de tineret, la nivel de structuri non-guvernamentale, între România și statele din spațiul ex-sovietic, în special între România și Rusia. Am început anumite activități cu ambasada Rusiei, de exemplu vizite de studiu. Pe lânga aceasta avem diverse activități de sprijinire a educației și prin această asociație noi dorim să oferim tinerilor oportunitatea și perspectiva de a lua contact cu Rusia și de a vedea oportunitățile care se oferă acolo în domeniul educației, în domeniul culturii, în domeniul sportului, distracției, toate activitățile care țin de tineret.

Ce mesaj ai avea pentru tinerii ruși și pentru români?

Nu plecați la drum, nu începeți o discuție cu anumite prejudecăți. Lăsați prejudecățile deoparte pentru că suntem aceeași peste tot. Avem foarte multe în comun, avem o istorie comună și viitorul poate fi al nostru prin cooperare.

Interviu realizat de Octavian Racu

795
Tagurile:
Festivalul internațional al tineretului, Interviu, Festival, Vostok, Alexandru-Vlad Crișan, Soci, Rusia, România
Тема:
Relațiile româno-ruse (243)
32 de cetățeni ruși, reținuți în Belarus

Belarusul i-a transmis Rusiei pe cei 32 de ruși

96
(reînnoit 20:54 14.08.2020)
Autoritățile din Belarus i-au eliberat pe cei 32 de ruși, mercenari au grupului Wagner, reținuți pe 29 iulie.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Cei 32 de ruși, care au fost reținuți în Belarus, se află acum pe teritoriul Rusiei, a anunțat Procuratura Generală a Rusiei pe site-ul ei oficial.

Instituția a specificat că una din persoanele reținute are cetățenie dublă – rusă și belarusă, motiv pentru care a rămas în republică.

Procuratura General a subliniat că procesul de returnare a cetățenilor a fost efectuată în strictă conformitate cu normele internaționale și a legislației Rusiei și Belarusului.

“Organele competente ale Federației Ruse continuă să investigheze toate circumstanțele în jurul reținerii acestor cetățeni”, a conchis instituția de drept.

Pe 29 iulie, autoritățile belaruse au anunțat despre reținerea a 33 de cetățeni ruși, care ar fi mercenari ai unei companii militare private. Aceștia erau suspectați de pregătirea unor dezordini în masă în ajunul alegerilor prezidențiale.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei subliniase că o astfel de interpretare odioasă a situației de către autoritățile de la Minsk se află sub orice critică.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, menționase, că cel mai probabil, cetățenii ruși, care sunt angajați ai unei companii private de pază, se află în Minsk în tranzit și au în întârziat la cursa aeriană. El a subliniat că administrația prezidențială nu dispune de niciun fel de informații despre existența unor intenții criminale din partea acestora.

Peskov a subliniat că Rusia nu s-a implicat și nu se implică în problemele interne ale Belarusului.

96
Tagurile:
Rusia, Belarus
Tematic
Narîșkin a comentat cazul reținerii cetățenilor ruși în Belarus
Lukașenko: Au fost reținute și persoane cu pașapoarte americane
Putin a discutat cu Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus

Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: 65,1 la sută dintre ruși au încredere în Putin

65
Președintele rus Vladimir Putin, se bucură de încrederea 65,1 la sută din cetățeni, arata datele unui sondaj de opinie.

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik.  65,1 sută dintre ruși au încredere în președintele rus Vladimir Putin, arată rezultatele sondajului Centrului Rus pentru Studierea Opiniei Publice (WCIOM), transmite RIA Novosti.

"La întrebarea directă în privința încrederii în Vladimir Putin au răspuns pozitiv 65,1 la sută dintre respondenți, pentru Mihail Mișustin - 52,2 la sută, Jirinovski - 29,9 la sută, Gennadi Ziuganov - 25,7 la sută, Serghei Mironov - 23,7 la sută dintre intervievați", - arată rezultatele studiului.

Se menționează că indicele aprobării activităților președintelui, în media săptămânală, în perioada 3 - 9 august 2020, a constituit 60,3 la sută.

Sondajele realizate la inițiativa „CRSOP-Sputnik” au fost realizate în perioada mai-august 2020. Au fost intervievați cetățeni ruși cu vârsta de peste 18 ani. Până pe 17 iunie 2018 inclusiv, 1.000 de respondenți au fost intervievați zilnic, în cel puțin 80 de regiuni ale Federației Ruse.

Începând cu 18 iunie 2018, 1.600 de respondenți au fost chestionați zilnic. Valoarea medie este dată pentru șapte zile ale sondajului. Sondajul a fost realizat prin metoda interviului telefonic, pe un eșantion aleatoriu pe două straturi ale numerelor de telefoane mobile și staționare. Eșantionul a fost alcătuit în baza listei complete a tuturor numerelor utilizate în Federația Rusă. 

Pentru eșantionul aleatoriu dat, marja maximă a erorilor, cu o probabilitate de 95 la sută, nu depășește 1 la sută, pentru datele culese în decursul a șapte zile (11.200 de persoane).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Sondaj, Vladimir Putin
Tematic
Băsescu, declarație surpriză despre Vaccinul lui Putin: ”Dacă aș putea, m-aș duce la el!”
Putin a anunțat înregistrarea primului vaccin rusesc împotriva COVID-19
Putin a discutat cu Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus
Putin: Spațiul ex-sovietic e unul prioritar în politica externă a Rusiei
Românii îl distrug pe Iohannis după reacția la vaccinul COVID din Rusia, anunțat de Putin!
„Sputnik V”: Putin anunță înregistrarea primului vaccin împotriva coronavirusului în Rusia
Vaccinul anti-Covid, ”Sputnik V”, anunțat de Putin: Rusia - comenzi uriașe, din 20 de țări

Загрузка...
Proteste în Minsk

UE nu recunoaște alegerile și impune sancțiuni Belarusului

0
(reînnoit 22:18 14.08.2020)
Uniunea Europeană nu recunoaște alegerile din Belarus și va introduce sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de violențe asupra protestatarilor și de falsificarea alegerilor.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ale statelor Uniunii Europene au decis în unanimitate să introducă sancțiuni împotriva Republicii Belarus, a anunțat ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok în contul său de Twitter.

Potrivit acestuia, restricțiile individuale vor viza pe cei care sunt responsabili “de violențe asupra protestatarilor pașnici și de falsificarea alegerilor”.

La rândul său, Reprezentantul Înalt al UE pentru Afacerilor Externe și Politica de Securitate Comună, Josep Borrell, a anunțat în contul său Twitter că Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus.

“Începe acțiunea de sancționarea a celor care sunt responsabili pentru violențe și falsificări”, a adăugat politicianul.

0
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus
Belarusul i-a transmis Rusiei pe cei 32 de ruși

Загрузка...