BUCUREȘTI, 18 aug — Sputnik. Potrivit Centrului Rus de Studiere a Opiniei Publice (VȚIOM), aproximativ 39 la sută din respondenți au declarat că nu consumă băuturi alcoolice. În anul 2009, doar 25 la sută din ruși declarau că se abțin de la consum de alcool.
Peste 59 la sută din ruși recunosc că sunt consumatori de băuturi alcoolice, însă cea mai mare parte acestora au declarat că beau nu mai des de odată pe lună.
Doar 4 la sută au declarat că în ultima perioadă beau mai des, iar 44 afirmă contrariul.
Fiind întrebați de cel mai bun mod de a consuma alcool, 58 la sută din respondenți nu au știu să răspundă, în timp ce 14 la sută sunt de părere că cel mai bine e să consumi rar, în cantități mari, iar 28 la sută afirmă că e mai bine să consumi mai des, însă în porții mai mici.
În ceea ce privește genul băuturilor alcoolice: 43 la sută de ruși au declarat că preferă vinul, 16 la sută — bere, 14 la sută — coniacul, votca —12 la sută, șampanie —10 la sută, vin de casă — 8 la sută.
Sondajul a fost efectuat printre grupul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, prin interviuri telefonice, pe un eșantion de 1200 persoane.
BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Centre de instruire a unor formațiuni diversioniste și de spionaj, care ar putea fi pregătite pentru comiterea unor atentate în Rusia și altor state, sunt desfășurate în Ucraina cu susținerea Occidentului, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.
“Cu susținerea sponsorilor din Occident, pe teritoriul Ucrainei sunt create centre de pregătire a unor formațiuni diversioniste și de spionaj. Nu este exclus că absolvenții acestor centre vor fi direcționați spre comiterea unor atentate, nu doar în Rusia, dar și pe teritoriul altor state”, a declarat Patrușev în cadrul unei ședințe la Sevastopol, dedicate problemelor de asigurare a securității naționale în Crimeea.
Potrivit lui, serviciile de securitate ale Ucrainei încearcă să organizeze acțiuni diversioniste și atentate teroriste în Crimeea, în primul rând, pe obiecte de infrastructură.
“Ascensiunea amenințărilor teroriste sunt determinate de politica agresivă și antirusă a Ucrainei, de tentativele de formare în peninsulă a unor celule ilegaliste ale unor organizații interzise și teroriste internaționale, precum Hizb ut-Tahrir al-Islami și Martorii lui Iehova”, a declarat Patrușev.
“Serviciile speciale și organizațiile extremiste desfășoară continuu acțiuni provocatoare la frontiera de stat, se întreprind tentative de a comite acțiuni diversionist-teroriste pe teritoriul Crimeei, în primul rând, pe obiecte de infrastructură”, a adăugat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.
BUCUREŞTI, 14 apr – Sputnik. Potrivit mai multor canale media rusești, cei doi preşedinţi au fost în comunicare directă cu Ministerul de Externe din Viena.
„Dacă Rusia și Statele Unite decid să organizeze un summit la nivel prezidențial, este un lucru lăudabil. Decizia dacă se va desfăşura, precum şi cu privire la când și unde va avea loc un astfel de summit depinde de ambele țări. Desigur, Austria este întotdeauna disponibilă pentru negocieri la nivel înalt de orice fel”, a declarat ministerul pentru agenția de presă din Moscova RIA Novosti.
De asemenea, Finlanda s-a oferit să găzduiască summitul, potrivit agenției de presă din Moscova TASS, care a dezvăluit că Helsinki a făcut propunerea înainte de o convorbire telefonică marți între președintele țării Sauli Niinistö și Putin. În 2018, Finlanda a fost gazda unei întâlniri față în față între liderul rus și președintele american Donald Trump. Întâlnirea a fost considerată neproductivă, nefiind emis nici un comunicat comun după aceasta.
Viena a fost anterior gazda a numeroase întâlniri între Moscova și Washington și este de obicei locul pentru desfășurarea discuțiilor privind controlul armelor, potrivit RT. Ultimul summit care a implicat cele două națiuni, desfăşurat în Austria, a avut loc în iulie și s-a axat pe securitatea spațială și armele nucleare.
Președintele SUA a propus miercuri o posibilă întâlnire față în față între Biden și Putin. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi lideri au discutat „o serie de probleme regionale și globale”, Biden reafirmându-și „obiectivul de a construi o relație stabilă și previzibilă cu Rusia, în concordanță cu interesele SUA”.
Potrivit Kremlinului, Biden a propus „normalizarea situaţiei pe calea bilaterală” și a sugerat o concentrare pe „aspecte urgente precum asigurarea stabilității strategice și controlul armelor”.
Propunerea vine după luni întregi de relaţii tensionate şi deteriorate între Moscova și Washington. În martie, Biden a fost de acord cu sugestia prezentatorului ABC George Stephanopoulos care a spus că Putin este un „ucigaș”, ceea ce a dus la retragerea ambasadorului rus la Washington, Anatoli Antonov. De asemenea, președintele SUA a mai spus că Rusia va „plăti un preț” pentru presupusul amestec în alegerile prezidențiale din 2020 din America.
Dialogul telefonic vine şi în contextul tensiunilor intensificate în regiunea ucraineană Donbass, existând temeri în creștere că conflictul s-ar putea transforma într-un război de proporţii.