Трансляция Прямой линии с Владимиром Путиным

Putin: Rusia va fi activă în Arctica... „O rachetă ajunge la Moscova în 15 min”

315
(reînnoit 14:48 16.06.2017)
Vladimir Putin a explicat de ce Federația Rusă are un interes deosebit pentru explorarea teritoriilor din regiunea Arctică

BUCUREȘTI, 16 iun — Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a reamintit în cadrul "liniei directe" cu cetățenii că țara dispune de spărgătoare de gheață unice în lume, fiind solicitat să explice interesul sporit al Rusiei pentru regiunea Arctică.

"Arctica are o importanță deosebită pentru viitorul Rusiei. Către anul 2050 peste 30 la sută din hidrocarburi vor fi extrase anume din Arctica", a declarat Putin.

Liderul rus a mai adăugat că calea maritimă nordică va fi utilizată mai intensiv, iar pentru construcția unor noi spărgătoare de gheață au fost prevăzute resurse bugetare.

Putin a mai menționat că Moscova este deschisă spre cooperare în explorarea acestor teritorii cu toate statele.

"Am fost recent în Țara Franz Iosif. Oamenii care muncesc acolo mi-au povestit: vin mulți turiști, inclusiv din țări străine, iar unii ghizi le spun cu voce vizitatorilor: „Aceste teritorii au aparținut cândva Uniunii Sovietice", a declarat liderul de la Kremlin.

"Ar trebui să ne pună în gardă acest lucru, pentru că e vorba de teritoriul nostru. Iată de ce trebuie să asigurăm utilizarea exactă a rutelor, activitatea de explorare pe a acestor teritorii și să ne asigurăm suveranitatea asupra acestui pământ. Să nu uităm și de partea militară a problemei: din punct de vedere al asigurării securității țării această regiune are o importanță deosebită, a mai adăugat el.

Liderul rus a adus la cunoștință publicului că din punct de vedere a înarmărilor strategice, traseul aerian al rachetelor terestre, care se află pe teritoriul Statelor Unite, trece anume prin Polul Nord.

"Nu aș vrea să tensionez situația, însă specialiștii știu că submarinele americane nucleare, spre exemplu, patrulează în nordul Norvegiei, iar o rachetă (lansată de pe aceste submarine n.r.) poate ajunge până la Moscova în 15 minute. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă acolo, să vedem ce se întâmplă acolo și să asigurăm protecția țărmului și a frontierelor", a spus Putin.

"Iată de ce trebuie să asigurăm funcționalitatea sistemului integrat de avertizare în cazul unui atac cu rachete (SPRN), precum și sistemul de control asupra lansării rachetelor", a spus Vladimir Putin.

315
Tagurile:
Spărgătorii de gheață, Explorare, Vladimir Putin, Arctica, Rusia
Тема:
Vladimir Putin în linie directă cu cetățenii (6)
Tematic
Putin este gata să acorde azil politic fostului director al FBI, James Comey
Putin către Poroșenko: Închideți-vă conturile off-shore până a deveni european
Vladimir Putin: Sancțiunile au stimulat dezvoltarea economică
Vladimir Putin în "Linie directă". Sesiunea anuală de întrebări și răspunsuri
Vladimir Putin, în „Linie directă” cu cetățenii
Sediul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei

Moscova acuză SUA de distrugerea acordului Cer Deschis

14
(reînnoit 17:50 18.06.2021)
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat Statele Unite de distrugerea Acordului Cer Deschis, în contexul expedierii notificărilor statelor participante la înțelegeri despre retragerea părții ruse.

BUCUREȘTI, 18 iun – Sputnik. Tentativele Occidentului de a obține niște avantaje în mod unilateral, cu ignorarea intereselor Moscovei, sunt condamnate la eșec, a declarat vineri MAE al Rusiei, în legătură cu expedierea de către Moscova a notificărilor statelor participante la Acordul Cer Deschis cu privire la retragere din înțelegere.

“Toată responsabilitatea pentru destrămarea Acordului aparține SUA. Pentru noi e clar că SUA se pronunță activ pentru transparență în domeniul militar doar în acele cazuri, în care speră să obțină prin intermediul ei niște avantaje. Atunci când e vorba de niște măsuri de deschidere, care vizează propriul lor teritoriu, fac cale întoarsă și încep să ridice bariere pentru realizarea acestor înțelegeri, fără a se gândi la securitatea europeană, la îngrijorările aliaților sau la aprecierile despre capacitatea lor de a negocia acordurile”, a se spune în declarația MAE.

“Tentativele de a obține avantaje în mod unilateral cu ignorarea intereselor și îngrijorărilor Rusiei sunt condamnate la eșec”, subliniază diplomația rusă.

“Miza pe faptul că supremația tehnică a Occidentului va permite ocolirea Rusiei, să o lase la periferie, de asemenea nu s-a dovedit fiabilă. Așa a fost și în cazul tranziției la tehnologiile digitale în realizarea Acordului Cer Deschis – promovată activ de americani, iar în cele din urmă țara noastră a devansat partenerii occidentali cu 8-9 ani. Suntem convinși că așa va fi și acum, când SUA distrug Acordul, mizând pe mijloacele naționale tehnice de control”, se spune în declarația MAE al Rusiei.

“Ar fi timpul colegii noștri occidentali să înțeleagă: nu își vor putea asigura propria securitate fără a lua în calcul interesele de securitate ale Rusiei și a aliaților ei. Întotdeauna vom avea un răspuns eficient. Totuși ar fi bine să lucrăm împreună constructiv asupra consolidării securității europene și globale, sprijinindu-ne incluși pe experiența cooperării îndelungate a statelor cadrul Acordului Cer Deschis”, a declarat diplomația rusă.

 

 

14
Tagurile:
Acord cer deschis
Tematic
Moscova a comentat retragerea SUA din acordul Cer Deschis
Rusia se retrage din acordul Cer Deschis
Senator rus: Vina pentru încetarea Acordului Cer Deschis aparține SUA
Rusia se retrage din acordul Cer Deschis
Putin semnează legea privind denunțarea Tratatului Cer Deschis
Moscova a anunțat data retragerii din acordul Cer Deschis

Загрузка...
Sediul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei

Moscova a anunțat data retragerii din acordul Cer Deschis

52
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunțat data la care Rusia se va retrage definitiv din acordul Cer Deschis.

BUCUREȘTI, 18 iun – Sputnik. Rusia va părăsi oficial Acordul Cerul Deschis pe 18 decembrie a anului curent, notificarea cu privire la retragerea va fi expediată statelor depozitare ale tratatului, se menționează într-o declarație a MAE a Rusiei.

© Sputnik / Алексей Дружинин

“Pe 18 iunie a intrat în vigoare legea federală nr. 158-LF din 7 iunie 2021 cu privire la denunțarea Acordului Cer Deschis de către Federația Rusă și ordinul Guvernului Federației Ruse nr. 1611-r din 16 iunie 2021 (cu privire la retragerea Federației Ruse din grupul statelor paricipante la Acordul Cer Deschis). În legătură cu acest fapt, partea rusă a expediat notificări, prevăzute de Acord, depozitarilor lui (Ungaria și Canada) și altor state membre, prin intermediul ambasadelor din respectivele capitale, precum și prin intermediul delegației Comisiei Consultative pentru Cer Deschis în Viena”, a declarat MAE.

“Rusia a notificat toate statele participante despre decizia sa de a părăsi Acordul Cer Deschis peste șase luni de la expedierea notificării. Acest lucru se va întâmpla pe 18 decembrie”, a adăugat ministerul.

52
Tagurile:
Acord cer deschis, Rusia, Ministerul Afacerilor Externe
Tematic
Senator rus: Vina pentru încetarea Acordului Cer Deschis aparține SUA
Rusia se retrage din acordul Cer Deschis
Putin semnează legea privind denunțarea Tratatului Cer Deschis
Rusia se retrage din acordul Cer Deschis

Загрузка...