Întrevederea Lavrov - Tillerson în SUA

Rusia și SUA au convenit aibă „relații pragmatice și reciproc avantajoase”

74
Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a efectuat o vizită oficială la Washington, în cadrul căreia a avut o întrevedere oficială cu președintele SUA, Donald Trump, și secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson.

BUCUREȘTI, 11 mai — Sputnik. Șeful de la Casa Albă a calificat discuțiile dintre cei doi drept "foarte bune", reconfirmând dorința de a avea relații pozitive cu Rusia. La rândul său, Lavrov a constatat că există mișcări pozitive în relațiile bilaterale, în ceea ce privește intenția președinților Rusiei și SUA „de a obține niște rezultate concrete".

"S-a confirmat că în pofida tuturor greutăților, țările noastre pot și trebuie să se sprijine în rezolvarea unor probleme care se află pe agenda internațională", a menționat Lavrov.

În cadrul unei conferințe de presă organizate la ambasada rusă, Lavrov a anunțat că unul din subiectele discuțiilor cu Tillerson a fost criza siriană, în special chestiunea creării unor zone de deescaladare.

În cadrul discuțiilor Trump a reconfirmat faptul că una din principalele sarcini ale administrației americane este obținerea victoriei asupra terorismului. Președintele SUA a menționat că "violențele din Siria trebuie să înceteze, îndemnând Rusia să exercite presiuni asupra regimului Assad, Iran și grupările subordonate Teheranului".

Alte subiecte care au fost atinse în timpul întrevederii au fost criza din Ucraina, situația din Afganistan și Orientul Apropiat.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Trump a evocat problema Ucrainei și a exprimat „dorința administrației americane de a continua să se implice în soluționarea conflictului", subliniind că Rusia poartă o răspundere pentru îndeplinirea prevederilor acordului de la Minsk.

"În ceea ce privește Ucraina, secretarul de stat Tillerson a subliniat necesitatea unui progres în realizarea prevederilor acordului de la Minsk. Sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne valabile până în momentul în care Moscova va renunța la acțiunile care au condus la această situație", a declarat Heather Nauert.

La rândul său, Lavrov a menționat că problema sancțiunilor nu a fost subiectul discuțiilor, pentru că această măsură are un caracter unilateral.

"Toți, inclusiv cei din administrația lui Trump, înțeleg că aceste acțiuni sunt disproporționate. Precum a spus președintele Vladimir Putin, din momentul în care președintele Barack Obama a anunțat aceste măsuri, avem tot dreptul să răspundem simetric. Americanii știu cum arată această simetricitate, în cazul în care s-ar ajunge la o astfel de situație, pentru că potrivit lui Vladimir Putin, nu vrem să fim provocați de cei care doresc să atragă relațiile noastre într-o vâltoare, de unde nu am mai putea ieși. Sper că vom reuși să rezolvăm această situație fără a înrăutăți relațiile noastre", a declarat Lavrov.

Șeful diplomației ruse a menționat că în timpul negocierilor a observat la partea americană o predispoziție de a construi niște relațiile bilaterale pragmatice, reciproc avantajoase cu Rusia.

"Nu am putea rezolva toate problemele în cadrul unei singure întrevederi, e clar, însă există dorința de a ne mișca anume în această direcție — e un lucru pozitiv. Președintele Trump și-a reconfirmat interesul pentru stabilirea unor relațiile reciproc avantajoase, pragmatice, pentru a rezolva problemele. E foarte important că președinții Trump și Putin sunt concentrați pe obținerea unor rezultate concrete", a declarat șeful diplomației ruse.

74
Tagurile:
Întrevedere, Casa Albă, Sergei Lavrov, Rex Tillerson, Donald Trump, Rusia, SUA
Tematic
Lavrov se întâlnește cu Trump la Washington, confirmă Ministerul rus de Externe
Vladimir Putin

Putin a adresat un mesaj guvernului și parlamentului

126
Vladimir Putin s-a adresat cu un mesaj guvernului și parlamentului în cadrul unei întrevederi cu membrii Senatului.

BUCUREȘTI, 23 sep – Sputnik. Rușii trebuie să simtă efectul tututor drepturilor prevăzute de amendamentele la Constituție, a declarat Vladimir Putin la o întrevedere cu senatorii.

Despre sprijinul acordat rușilor

„Ceea ce am spus și ceea ce am formulat în legea fundamntală, trebuie să se reflecte în legislația curentă și, desigur, în viața cotidiană a cetățenilor. Dolianțele oamenilor trebuie să fie reflectate în documentul nostru financiar – bugetul federal”, a spus șeful statului.

Potrivit președintelui, rostul inovațiilor constituționale constă în fixarea pentru următoarele decenii a “bazelor dezvoltării durabile a țării”.

“Aici e vorba de continuitatea istorică, valorile morale, garanții sociale sigure, sporirea rolului societății civile. În cele din urmă, e vorba de consolidarea și îmbunătățirea echilibrului între toate ramurile puterii, cu păstrarea în Rusia a unei republici prezidențiale puternice”, a subliniat Putin.

Adresându-se membrilor Consiliului Federației, el a menționat că în această sesiune de toamnă ei urmează să examineze niște probleme extreme de importante și principale ale cetățenilor.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Михаил Климентьев

“Aș vrea să încep această întrevedere cu un mesaj de recunoștință camerei superioare a parlamentului pentru responsabilitatea și munca bine organizată în perioada epidemiei, pentru o adoptare operativă a actelor legislative, îndreptate spre susținerea familiilor cu copii, a unui mediu de afaceri responsabil, a întreprinderilor din sectorul real al economiei”, a spus liderul rus.

Însă situația legată de șomaj rămâne una dificilă: nivelul lui a continuat să crească în august, depășind acum 6 la sută din populația economic activă. Iată de ce, a subliniat șeful statului, mai întâi de toate trebuie să fie ajutați oamenii cu venituri scăzute să depășească condițiile complicate, să-și schimbe viața.

“Pentru familiile cu venituri mici, cu o situație materială complicată, am prevăzut indemnizații lunare pentru copii. Aceste măsuri cuprind peste patru milioane 850 de copii, cu o vârstă de până la 7 ani. Indemnizațiile pentru fiecare copil, de la naștere până la trei ani este egală cu un minim garantat pentru copii în funcție de regiune”, a relatat Putin.

Totodată, el a ținut să asigure că toate programele de sprijinire a familiilor ruse și obligațiile sociale, în pofida tuturor problemelor, vor fi finanțate din plin. În afară de aceasta, autoritățile vor continua să susțină întreprinderile din domeniile cheie ale economiei, precum și afacerile mici și mijlocii.

“Avem suficiente resurse. În perioada epidemiei, cu urmările ei economice în toată lumea și în țara noastră, precum și în pofida prăbușirii prețurilor la petrol, (...) am reușit să sporim cheltuielile statului, să susținem cetățenii și economia. Am reușit acest lucru pentru că am avut un nivel scăzut al datoriei de stat și unor rezerve financiare acumulate anterior”, a amintit președintele.

Despre economie și buget

Potrivit lui Putin, economia rusă și bugetul nu depind în mod critic de fluctuațiile cotațiilor la petrol.

“Economia noastră și bugetul nu depind critic de fluctuațiilor cotațiilor la petrol. Am spus că sursa principală a veniturilor sunt hidrocarburile, însă nu avem o dependență critică”, a spus el.

În același timp, președintele a anunțat că în anul 2021 ponderea veniturilor la buget din vânzările de hidrocarburi va scădea în premieră pentru istoria modernă a Rusiei până la o treime.

“Dacă în 2011 veniturile din hidrocarburi a constituit o jumătate din toate veniturile în buget, atunci în 2021 ponderea acestora se va micșora până la o treime. Respectiv, veniturile din alte domenii economice vor crește până la 70 la sută”, a explicat liderul rus.

Despre lupta cu pandemia coronavirusului

“În perioada epidemiei am reevaluat totul, am conștientizat valoarea fiecărei vieți umane, importanța muncii eroice a cadrelor medicale și, desigur, un rol important pentru societate și pentru țară a unui sistem eficient de protecție a sănătății. În aceste luni, capacitățile lui a sporit semnificativ”, a menționat Putin.

Astăzi, sistemul rus de sănătate este capabil să facă față coronavirusului și focarelor de boli sezoniere, a adăugat președintele.

“Au fost construite și date în exploatare noi centre medicale, care sunt gata să funcționeze în calitate de staționare infecțioase moderne, a fost creată o rezervă de medicamente și mijloace de protecție. Savanții noștri au fost primii care au creat un vaccin, capabil să ne protejeze de coronavirus. (...) Medicii au însușit medote eficiente de profilaxie și tratament. (...) Luând în considerație toate riscurile posibile, vom lucra, ca de obicei, în direcția prevenirii”, a anunțat el.

În afară de aceasta, în curând va fi înregistrat cel de-al doilea vaccin rus împotriva COVID-19, dezvoltat de centrul științific de stat “Vektor”, a informat Putin.

126
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Putin: Rusia va oferi vaccinul Sputnik V angajaților ONU
Putin: În perioada pandemiei a existat un deficit de umanism
Putin: ONU își realizează principala sa misiune, apără pacea - Video

Загрузка...
Aleksei Navalnîi

Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos

78
(reînnoit 13:45 23.09.2020)
Activistul rus Aleksei Navalnîi a fost externat marți. Este perfect sănătos și nu mai are nevoie de o asistență medicală de urgență, a anunțat clinica din Berlin Charite.

BUCUREȘTI, 23 sep – Sputnik. Alekei Navalnîi a fost externat marți din clinica Charite din Berlin.

"Starea sănătății a pacientului s-a îmbunătățit într-o asemenea măsură, încât acordarea unui ajutor de urgență nu mai este necesară. Aleksei Navalnîi a fost tratat în Charite 32 de zile, dintre care 24 de zile, la terapie intensivă", anunță instituția medicală într-un comunicat.

Clinica a mai menționat că medicii germani admit că Navalnîi s-a însănătoșit în totalitate. Potrivit lor, deocamdată, pe termen lung, nu se poate vorbi de niște „consecințe grave pentru sănătate în urma otrăvirii”.

78
Tagurile:
Aleksei Navalnîi
Tematic
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi

Загрузка...
Secția terapie intensivă a unui spital din București

Infecții neraportate la Spitalul Elias. Explicația, șocantă

0
(reînnoit 18:48 23.09.2020)
Situație cel puțin interesantă la Spitalul Elias din capitală, acolo unde au apărut mai multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Reprezentanții spitalului spun că nu sunt informații de interes public.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Spitalul Elias din București este în centrul atenției, după ce în secția de Obstetrică Ginecologie au apărut două cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Este cazul a doi medici rezidenți care s-au infectat din surse separate și care au făcut testele la laboratoare din afara spitalului.

Ancheta epidemiologică și testele efectuate ulterior au scos la iveală faptul că mai există un caz de infectare cu COVID-19.

Autoritățile ar putea decide, la finalul anchetei, măsuri de izolare și carantină.

Activitatea secției Obstetrică-Ginecologie se desfășoară normal la această oră.

În ceea ce privește cazurilor pacienților testați ca urmare a definițiilor de caz sau a indicațiilor de screening, reprezentanții Spitalului Elias spun că acestea nu sunt informații de interes public, ele fiind cuprinse în informările profesionale dintre unitățile sanitare și autoritățile de sănătate publică, precizează digi24.ro.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, spune că a solicitat o anchetă în cazul Spitalului Elias. Demnitarul a explicat că în intervalul 16-22 septembrie au fost trei cazuri confirmate pozitiv la rezidenți de la o secție de ginecologie și că au fost investigați.

”Astăzi am solicitat, ei neanunţând DSP-ul, să înceapă acea anchetă. Sunt în curs de desfăşurare anchetele, sunt şi şapte contacţi care sunt negativi la testare şi sunt în carantină”, a punctat Tătaru.
0
Tagurile:
infectat, Spital
Tematic
23 septembrie - Un nou record de cazuri COVID-19 în România
Germania: măsuri speciale împotriva COVID-19 şi a gripei
Remdesivir anti-COVID: când se va produce în România

Загрузка...