Serghei Lavrov

Lavrov dezvăluie de ce NATO a înghețat relațiile cu Rusia

265
Alianța Nord-Atlantică a înghețat relațiile cu Moscova după ce planurile sale menite să desființeze legăturile dintre Rusia și Ucraina nu au reușit, a declarat duminică ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

BUCUREȘTI, 8 mai — Sputnik. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că NATO a vrut să aduca Ucraina în sfera sa de influență și să se folosească de Crimeea pentru a înconjura Rusia, informează Sputnik International.

Ca urmare, alianța militară condusă de SUA a suspendat cooperarea în toate domeniile de interes reciproc, inclusiv eforturile de combatere a terorismului, a declarat diplomatul rus. Cu toate acestea, NATO a încercat să relanseze dialogul în ciuda "rezistenței unei minorități agresive".

Kremlinul a susținut întotdeauna că Moscova este gata să discute probleme de interes comun cu NATO de la egal la egal și fără condiții prealabile.

"Aroganța NATO nu ajută. Strategia de dezvoltare a CSTO nu menționează nicio țară sau organizație ca adversar al nostru. În schimb, membrii NATO percep Rusia ca un adversar sau chiar o amenințare și încearcă să atenueze statutul și importanța activităților CSTO", a spus Lavrov.

Potrivit diplomatului, Alianța Nord-Atlantică este reticentă să colaboreze cu Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, precum și să considere CSTO o organizație internațională deplină, recunoscută de Organizația Națiunilor Unite și de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Lavrov a mai spus că NATO nu poate fi comparată cu Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o organizație de apărare care cuprinde Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan.

Ministrul rus de externe a criticat situația "anormală". Potrivit acestuia, o "abordare politizată" a unor politicieni occidentali față de relațiile cu Rusia a devenit mai importantă decât interesele economice ale propriilor țări.

"Tendința de a renunța la această abordare "anormală ", în opinia mea, devine tot mai puternică. Nu toată lumea din Uniunea Europeană este gata să accepte acest lucru, iar așa-numita minoritate agresivă depune toate eforturile pentru a-și menține poziția. În același timp, principiul solidarității [europene] ar trebui să presupună căutarea unui consens, un compromis între extreme", a spus el.

Lavrov a menționat că există două poziții în UE: aceia care sunt categoric împotriva oricărei normalizări a relațiilor cu Rusia și cei care susțin o cale de ieșire din "impasul sancțiunilor".

"Noi, repet, nu ridicăm această problemă și nu vrem să intervenim în discuțiile interne, dar vedem cum se dezvoltă cu adevărat în Uniunea Europeană", a concluzionat Serghei Lavrov.

Ministrul rus de Externe a comentat și negocierile viitoare dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump, spunând că întâlnirea trebuie să fie bine pregătită.

"Rusia și Statele Unite au un efect atât de profund asupra stabilității și securității la nivel internațional, încât vor fi așteptate rezultate concrete de la această întâlnire, care trebuie să fie bine pregătite pentru a le realiza", a spus el.

265
Tagurile:
NATO, Sergei Lavrov
Tematic
Lavrov: situația din Coreea de Nord, "plină de consecințe catastrofale"
Întâlnirea Lavrov-Tillerson a avut loc, oficialul american a ignorat presa
(VIDEO) Lavrov, jurnaliștilor americani: cine v-a educat?
Întâlnire între Tillerson și Lavrov la Moscova. Ce se pune la cale
Lavrov: acțiunile SUA în Siria amintesc de intervențiile militare din Irak
Lavrov a explicat cui servesc bombardamentele asupra Siriei
Lavrov a explicat de ce Vestul și-a pierdut rolul de hegemon
Poza cu Lavrov sărbătorind ziua sa de naștere la altitudine
Întâlnirea Putin-Trump va fi pregătită temeinic, susține Lavrov
NATO trebuie, dar nu e pregătită să coopereze cu Rusia, susține Lavrov
Maria Zaharova

Moscova: Berlinul a refuzat organizeze discuția lui Navalnîi cu anchetatorii

9
(reînnoit 18:27 23.09.2020)
Germania continuă să refuze orice cooperare cu Rusia în cazul lui Navalnîi, pentru a menține în continuare teza refuzului Moscovei de a coopera.

BUCUREȘTI, 23 sep – Sputnik. Rusia nu exclude că Germania încercă să mențină teza despre refuzul Moscovei de a coopera în cazul lui Aleksei Navalnîi, însă e o minciună. Mai mult, Berlinul nu a oferit niciun ajutor în organizarea unei discuții a anchetatorilor ruși cu Navalnîi, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

“A devenit evident că Berlinul nu se grăbește deloc să ne ofere toate aceste informații, făcând declarații despre necesitatea unor acțiuni immediate ale părții ruse. Moscova nu are nici temei, nici intenții de a crede Berlinul pe cuvânt. Trebuie să înțeleagă acest lucru”, a declarat Zaharova în cadrul unui briefing.

Potrivit ei, se crează impresia că partea germană intenționat tărăgănează oferirea unui răspuns la solicitările Procuraturii Generale din Rusia, invocând de fiecare data diverse motive, care nu ar permite satisfacerea cererilor părții ruse.

“Considerăm toate aceste acțiuni sunt îndreptate spre menținerea în câmpul informațional internațional teza despre un pretins refuz din partea țării noastre de a afla motivele înrăutățirii sănătății a cetățeanului rus. Declarăm cu toată responsabilitatea că e o minciună”, a adăugat ea.

 

9
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Rusia, Maria Zaharova
Tematic
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi
Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos

Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a adresat un mesaj guvernului și parlamentului

153
Vladimir Putin s-a adresat cu un mesaj guvernului și parlamentului în cadrul unei întrevederi cu membrii Senatului.

BUCUREȘTI, 23 sep – Sputnik. Rușii trebuie să simtă efectul tututor drepturilor prevăzute de amendamentele la Constituție, a declarat Vladimir Putin la o întrevedere cu senatorii.

Despre sprijinul acordat rușilor

„Ceea ce am spus și ceea ce am formulat în legea fundamntală, trebuie să se reflecte în legislația curentă și, desigur, în viața cotidiană a cetățenilor. Dolianțele oamenilor trebuie să fie reflectate în documentul nostru financiar – bugetul federal”, a spus șeful statului.

Potrivit președintelui, rostul inovațiilor constituționale constă în fixarea pentru următoarele decenii a “bazelor dezvoltării durabile a țării”.

“Aici e vorba de continuitatea istorică, valorile morale, garanții sociale sigure, sporirea rolului societății civile. În cele din urmă, e vorba de consolidarea și îmbunătățirea echilibrului între toate ramurile puterii, cu păstrarea în Rusia a unei republici prezidențiale puternice”, a subliniat Putin.

Adresându-se membrilor Consiliului Federației, el a menționat că în această sesiune de toamnă ei urmează să examineze niște probleme extreme de importante și principale ale cetățenilor.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Михаил Климентьев

“Aș vrea să încep această întrevedere cu un mesaj de recunoștință camerei superioare a parlamentului pentru responsabilitatea și munca bine organizată în perioada epidemiei, pentru o adoptare operativă a actelor legislative, îndreptate spre susținerea familiilor cu copii, a unui mediu de afaceri responsabil, a întreprinderilor din sectorul real al economiei”, a spus liderul rus.

Însă situația legată de șomaj rămâne una dificilă: nivelul lui a continuat să crească în august, depășind acum 6 la sută din populația economic activă. Iată de ce, a subliniat șeful statului, mai întâi de toate trebuie să fie ajutați oamenii cu venituri scăzute să depășească condițiile complicate, să-și schimbe viața.

“Pentru familiile cu venituri mici, cu o situație materială complicată, am prevăzut indemnizații lunare pentru copii. Aceste măsuri cuprind peste patru milioane 850 de copii, cu o vârstă de până la 7 ani. Indemnizațiile pentru fiecare copil, de la naștere până la trei ani este egală cu un minim garantat pentru copii în funcție de regiune”, a relatat Putin.

Totodată, el a ținut să asigure că toate programele de sprijinire a familiilor ruse și obligațiile sociale, în pofida tuturor problemelor, vor fi finanțate din plin. În afară de aceasta, autoritățile vor continua să susțină întreprinderile din domeniile cheie ale economiei, precum și afacerile mici și mijlocii.

“Avem suficiente resurse. În perioada epidemiei, cu urmările ei economice în toată lumea și în țara noastră, precum și în pofida prăbușirii prețurilor la petrol, (...) am reușit să sporim cheltuielile statului, să susținem cetățenii și economia. Am reușit acest lucru pentru că am avut un nivel scăzut al datoriei de stat și unor rezerve financiare acumulate anterior”, a amintit președintele.

Despre economie și buget

Potrivit lui Putin, economia rusă și bugetul nu depind în mod critic de fluctuațiile cotațiilor la petrol.

“Economia noastră și bugetul nu depind critic de fluctuațiilor cotațiilor la petrol. Am spus că sursa principală a veniturilor sunt hidrocarburile, însă nu avem o dependență critică”, a spus el.

În același timp, președintele a anunțat că în anul 2021 ponderea veniturilor la buget din vânzările de hidrocarburi va scădea în premieră pentru istoria modernă a Rusiei până la o treime.

“Dacă în 2011 veniturile din hidrocarburi a constituit o jumătate din toate veniturile în buget, atunci în 2021 ponderea acestora se va micșora până la o treime. Respectiv, veniturile din alte domenii economice vor crește până la 70 la sută”, a explicat liderul rus.

Despre lupta cu pandemia coronavirusului

“În perioada epidemiei am reevaluat totul, am conștientizat valoarea fiecărei vieți umane, importanța muncii eroice a cadrelor medicale și, desigur, un rol important pentru societate și pentru țară a unui sistem eficient de protecție a sănătății. În aceste luni, capacitățile lui a sporit semnificativ”, a menționat Putin.

Astăzi, sistemul rus de sănătate este capabil să facă față coronavirusului și focarelor de boli sezoniere, a adăugat președintele.

“Au fost construite și date în exploatare noi centre medicale, care sunt gata să funcționeze în calitate de staționare infecțioase moderne, a fost creată o rezervă de medicamente și mijloace de protecție. Savanții noștri au fost primii care au creat un vaccin, capabil să ne protejeze de coronavirus. (...) Medicii au însușit medote eficiente de profilaxie și tratament. (...) Luând în considerație toate riscurile posibile, vom lucra, ca de obicei, în direcția prevenirii”, a anunțat el.

În afară de aceasta, în curând va fi înregistrat cel de-al doilea vaccin rus împotriva COVID-19, dezvoltat de centrul științific de stat “Vektor”, a informat Putin.

153
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Putin: Rusia va oferi vaccinul Sputnik V angajaților ONU
Putin: În perioada pandemiei a existat un deficit de umanism
Putin: ONU își realizează principala sa misiune, apără pacea - Video

Загрузка...