FSB

FSB a aflat cine a comandat atentatul din Sankt Petersburg

264
(reînnoit 14:51 20.04.2017)
FSB a identificat persoana care a comandat organizarea atentatului terorist de la o stație din metroul din Sankt Petersburg

CHIȘINĂU, 20 apr — Sputnik. Serviciile secrete rusești au stabilit identitatea persoanei care a comandat organizarea atentatului terorist la metroul din Sankt Petersburg. Anunțul a fost făcut de directorul FSB, Aleksandr Bortnikov.

Fiind întrebat de jurnaliști, acesta a specificat că persoana care stă în spatele exploziei a fost identificată.

În prezent, în dosarul exploziei din metrou au fost reținute nouă persoane. Marți a fost arestat cetățeanul kârgâz Abror Azimov, care este considerat unul din organizatorii atacului. Potrivit organelor de anchetă, acesta s-a ocupat personal de pregătirea sinucigașului.

Serviciile speciale au reținut și un frate al presupusului organizator — Akram Azimov. În timpul perchezițiilor, la domiciliul acestuia a fost găsită o grenadă. Anchetatorii consideră că bărbatul a contribuit la transferurile de bani destinați organizării atentatului terorist și stabilirii legăturilor cu organizațiile teroriste internaționale.

Reamintim că pe 3 aprilie la metroul din Sankt Petersburg a avut loc o explozie puternică, în urma căreia au decedat 15 persoane. În aceeași zi, la o altă stație de metrou a fost identificată și dezamorsată o bombă dotată cu schije.

264
Tagurile:
Metroul, Atentat terorist, Terorism, Explozie, Aleksandr Bortnikov, Sankt Petersburg, Rusia
Тема:
Explozie în metroul din Sankt Petersburg 2017 (9)
Tematic
(VIDEO) Explozie în metroul din Sankt-Petersburg
Imagini foto și video de la locul tragediei în metroul din Sankt Petersburg
Încă o bombă a fost găsit în metroul din Sankt Petersburg
14 morți în urma exploziei din Sankt Petersburg
Lista persoanelor care au decedat în urma exploziei de la Sankt Petersburg
(FOTO) Un kârgâz este bănuit de organizarea atentatului din Sankt Petersburg
Maria Zaharova

Zaharova: Americanii au nevoie de agitație pentru a rezolva propria problemă

249
(reînnoit 08:57 21.06.2021)
Legarea mega proiectului ruso-european Nord Stream 2 de cazul controversat al unui infractor este comentată de ambasadoarea Maria Zaharova

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Anunțarea de către Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, a unor posibile noi sancțiuni pentru Rusia legate de așa zisa otrăvire a lui Aleksei Navalnîi a făcut-o pe purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, să reacționeze.

Ambasadoarea rusă a confirmat că ”există rapoarte de la Washington despre pregătirea unui nou pachet de sancțiuni împotriva țării noastre” și că acestea, conform ”oficialilor locali” ar viza Nord Stream 2, legând marea investiție de cazul Navalnîi.

”Răspunsul nostru logic a urmat întotdeauna acțiunilor ilegale ale Statelor Unite”, spune Zaharova, remarcând că ”este ciudat faptul că, la Washington, unor oameni le place atât de mult cursa de obstacole sub formă de carusel”.

Absurdă este însă legarea mega proiectului ruso-european Nord Stream 2 de cazul controversat al unui infractor (condamnat de justiție).

”În ceea ce privește legătura proiectului economic – la care participanți sunt operatori privați și state independente - cu Navalnîi, ideologii americani s-au expus: au nevoie de toată agitația în jurul presupusei otrăviri ca instrument pentru rezolvarea problemelor propriei lor non competitivități”, a comentat Maria Zaharova.

Ieri, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden, a declarat că SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva Rusiei, acuzând-o pentru ”otrăvirea” lui Aleksei Navalnîi.

”Suntem pe cale să pregătim o altă serie de sancţiuni care să fie aplicate în această situaţie”, a declarat Jake Sullivan.
249
Tagurile:
SUA, Americani, Maria Zaharova

Загрузка...
Construcția Nord Stream 2 în Germania

SUA anunță noi sancțiuni împotriva Nord Stream 2

382
Casa Albă vor continua să instroducă noi sancțiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, a anunțat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. SUA vor continua să introducă sancțiuni împotriva companiilor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2 și deja pregătesc noi sancțiuni antirusești în legătură cu situația din jurul lui Aleksei Navalnîi, a declarat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

“Problema este dacă vom penalize, utilizând competenților oferite de sancțiuni, partenerii noștri europeni, aliați și prieteni. Președintele Biden a spus: nu sunt gata s-o fac, însă sunt gata să introduce în fiecare 90 de zile sancțiuni împotriva organizațiilor rusești care participă la construcția Nord Stream 2. A făcut-o și va continua să facă”, a declarat reprezentantul Casei Albe, potrivit RIA Novosti.

De asemenea, la postul de televiziune CNN, consilierul liderului american a anunțat aplicarea în practică a unui nou pachet de restricții împotriva Moscovei în legătură cu situația lui Navalnîi.

Mai devreme, congresmanii democrați au criticat administrația lui Joe Biden pentru amânarea aplicării, conform legii, a doua rundă de sancțiunii în cazul lui Navalnîi pe 2 iunie a acestui an.

Potrivit democraților, Casa Albă ratează sistematic termenile stabilite de lege cu privire la sancțiuni.

Mai devreme, președintele Rusiei, Vladimir Putin, declarase după summitul cu omologul său american Joe Biden la Geneva că în cazul în care după întrevedere SUA vor introduce noi restricții în raport cu Rusia, acest lucru va presupune o nouă oportunitate ratată de normalizare a relațiilor bilaterale.

382
Tagurile:
Germania
Tematic
Putin: prima conductă a Nord Stream 2 a fost finalizată
Putin: critica din jurul ”Nord Stream -2” este o altă propagandă
Maas a apreciat renunțarea SUA la sancțiuni împotriva Nord Stream 2
Ambasadorul Germaniei: sancțiunile SUA asupra Nord Stream 2 încalcă dreptul internațional
MAE rus, despre amenințările SUA împotriva Nord Stream 2

Загрузка...
 Невский проспект

Miniștri de Externe din CSI au comemorat 80 de ani de la începutul războiului

29
Miniștri de Externe ale statelor CSI au lansat o campanie online de comemorare a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, inițiată de Belarus.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre CSI au lansat în rețele de socializare o campanie de comemorare a 80 de ani de la începutului Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Video cu lansarea a fost publicat luni pe pagina oficială a diplomației belaruse pe Facebook.

“Acum 80 de ani, pe 22 iunie 1941, în familiile Uniunii Sovietice multinaționale a venit războiul. Toți au fost vizați, pentru fiecare popor din URSS războiul a devenit o tragedie națională. Astăzi poeții naționali, prin vocile miniștrilor de Externe ai statelor CSI, ne vor aminti tuturor despre coșmarul războiului și faptele eroice ale apărătorilor, despre perfidia inamicului și stoicismul bunicilor noștri, durerea în urma pierderilor și lacrimile de bucurie ale Victoriei! Noi, cei din CSI, păstrăm în memorie, cinstim și avem grijă de moștenirea păcii!”, este menționat în mesajul care însoțește clipul video cu hashtagul #VOV80.
În cadrul campaniei, miniștrii de Externe ai CSI au recitat poezii despre război în limbile materne. Astfel, ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a recitat poezia lui Iakub Kolas "Абаронцам роднай зямлі", ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recitat poezia lui Constantin Simonov, “Тот самый длинный день в году”.

De asemenea, la acțiune au participat șefii diplomațiilor din Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan. Inițiatorul acțiunii este Belarusul, care deține președinția CSI în 2021.

29
Tagurile:
CSI

Загрузка...