Întâlnirea lui Serghei Lavrov cu Rex Tillerson la Moscova

Întâlnirea Lavrov-Tillerson a avut loc, oficialul american a ignorat presa

211
(reînnoit 21:42 12.04.2017)
La Moscova s-au încheiat discuțiile șefilor diplomațiilor Rusiei și SUA, care au durat circa cinci ore, iar demnitarul american a plecat la hotel imediat după întâlnire, refuzând să discute cu presa

CHIȘINĂU, 12 apr — Sputnik. Printre subiectele de bază, discutate la negocierile dintre Serghei Lavrov și Rex Tillerson au fost Siria, Ucraina, Coreea de Nord și chestiuni privind relațiile bilaterale.

Presa a remarcat faptul că imediat după încheierea întâlnirii Tillerson a plecat la hotel, refuzând să discute cu jurnaliștii.

Secretarul de Stat al SUA a sosit la Moscova marți. Înainte de această vizită el a făcut declarații dure privind Siria, îndemnând Moscova să „aleagă" între parteneriatul cu SUA și susținerea pe care i-o acordă lui Bashar Al Assad.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Григорий Сысоев

Începutul tratativelor cu participarea celor doi diplomați a fost mai puțin obișnuit. Presa rusă a remarcat faptul că imediat ce șefii celor două diplomații au intrat în sala de recepții a Ministrului rus de Externe, jurnaliștii americani au început să adreseze cu strigăte întrebări pentru Lavrov. Presa rusă a mai remarcat faptul că, de fapt, pentru acest tip de format există o conferință de presă.

Lavrov i-a admonestat pe jurnaliștii americani: „cine v-a educat?", a fost reacția ministrului rus, care s-a văzut nevoit să-și repete întrebarea pentru a se face auzit de reprezentanții presei din SUA. După asta în sală s-a făcut liniște.

Înainte de această întâlnire Lavrov a declarat că la Moscova s-au acumulat multe întrebări legate de declarațiile SUA privind relațiile bilaterale și problemele internaționale. Totodată, Rusia a reiterat că este dispusă să coopereze cu SUA în condiții de egalitate și constructivism.

„E poziția noastră coerentă, ea se formează exclusiv în albia dreptului internațional, nu sub influența conjuncturii de moment", a subliniat Lavrov.

Poziția Moscovei, expusă de Lavrov, este că închistarea în cadrul unor alianțe închise e contraproductivă. El i-a spus lui Tillerson că „această poziție nu o singură dată a fost comunicată colegilor noștri americani, inclusiv dumneavoastră".

Lavrov a mai spus că vizita lui Tillerson are loc „la timpul potrivit", întrucât aceasta oferă posibilitate „pentru a încerca o clarificare deschisă și sinceră a perspectivelor interacțiunii pe marginea tuturor chestiunilor, în primul rând în ceea ce privește formarea unui front antiterorist larg".

La rândul său Secretarul de Stat al SUA a exprimat speranța că întâlnirea sa cu Lavrov va ajuta Moscova ș Washingtonul să aibă un dialog deschis și va face posibilă „explicarea și exprimarea acelor aspecte" în privința cărora pozițiile Rusiei și SUA diferă.

„Această întâlnire are loc cu adevărat într-un moment foarte important pentru noi, când încercăm să clarificăm pozițiile unul altuia și să discutăm despre acele domenii în care scopurile și sarcinile noastre sunt comune și interesele noastre coincid, indiferent de diferențele de abordare de ordin tactic", a menționat Tillerson.

El a subliniat că în cadrul întâlnirii urmează să fie discutată „o serie de chestiuni foarte mari și foarte importante".

După negocieri, președintele Rusiei Vladimir Putin i-a primit la Kremlin pe Lavrov și pe Tillerson.

Anterior nu era clar dacă cei doi miniștri de externe se vor întâlni cu liderul rus. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus menționase anterior că Putin se va întâlni cu cei doi miniștri dacă asta va fi oportun.

211
Tagurile:
Sergei Lavrov, Rex Tillerson, Rusia, SUA
Tematic
Întâlnire între Tillerson și Lavrov la Moscova. Ce se pune la cale
Vladimir Putin

Putin a adresat un mesaj guvernului și parlamentului

142
Vladimir Putin s-a adresat cu un mesaj guvernului și parlamentului în cadrul unei întrevederi cu membrii Senatului.

BUCUREȘTI, 23 sep – Sputnik. Rușii trebuie să simtă efectul tututor drepturilor prevăzute de amendamentele la Constituție, a declarat Vladimir Putin la o întrevedere cu senatorii.

Despre sprijinul acordat rușilor

„Ceea ce am spus și ceea ce am formulat în legea fundamntală, trebuie să se reflecte în legislația curentă și, desigur, în viața cotidiană a cetățenilor. Dolianțele oamenilor trebuie să fie reflectate în documentul nostru financiar – bugetul federal”, a spus șeful statului.

Potrivit președintelui, rostul inovațiilor constituționale constă în fixarea pentru următoarele decenii a “bazelor dezvoltării durabile a țării”.

“Aici e vorba de continuitatea istorică, valorile morale, garanții sociale sigure, sporirea rolului societății civile. În cele din urmă, e vorba de consolidarea și îmbunătățirea echilibrului între toate ramurile puterii, cu păstrarea în Rusia a unei republici prezidențiale puternice”, a subliniat Putin.

Adresându-se membrilor Consiliului Federației, el a menționat că în această sesiune de toamnă ei urmează să examineze niște probleme extreme de importante și principale ale cetățenilor.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Михаил Климентьев

“Aș vrea să încep această întrevedere cu un mesaj de recunoștință camerei superioare a parlamentului pentru responsabilitatea și munca bine organizată în perioada epidemiei, pentru o adoptare operativă a actelor legislative, îndreptate spre susținerea familiilor cu copii, a unui mediu de afaceri responsabil, a întreprinderilor din sectorul real al economiei”, a spus liderul rus.

Însă situația legată de șomaj rămâne una dificilă: nivelul lui a continuat să crească în august, depășind acum 6 la sută din populația economic activă. Iată de ce, a subliniat șeful statului, mai întâi de toate trebuie să fie ajutați oamenii cu venituri scăzute să depășească condițiile complicate, să-și schimbe viața.

“Pentru familiile cu venituri mici, cu o situație materială complicată, am prevăzut indemnizații lunare pentru copii. Aceste măsuri cuprind peste patru milioane 850 de copii, cu o vârstă de până la 7 ani. Indemnizațiile pentru fiecare copil, de la naștere până la trei ani este egală cu un minim garantat pentru copii în funcție de regiune”, a relatat Putin.

Totodată, el a ținut să asigure că toate programele de sprijinire a familiilor ruse și obligațiile sociale, în pofida tuturor problemelor, vor fi finanțate din plin. În afară de aceasta, autoritățile vor continua să susțină întreprinderile din domeniile cheie ale economiei, precum și afacerile mici și mijlocii.

“Avem suficiente resurse. În perioada epidemiei, cu urmările ei economice în toată lumea și în țara noastră, precum și în pofida prăbușirii prețurilor la petrol, (...) am reușit să sporim cheltuielile statului, să susținem cetățenii și economia. Am reușit acest lucru pentru că am avut un nivel scăzut al datoriei de stat și unor rezerve financiare acumulate anterior”, a amintit președintele.

Despre economie și buget

Potrivit lui Putin, economia rusă și bugetul nu depind în mod critic de fluctuațiile cotațiilor la petrol.

“Economia noastră și bugetul nu depind critic de fluctuațiilor cotațiilor la petrol. Am spus că sursa principală a veniturilor sunt hidrocarburile, însă nu avem o dependență critică”, a spus el.

În același timp, președintele a anunțat că în anul 2021 ponderea veniturilor la buget din vânzările de hidrocarburi va scădea în premieră pentru istoria modernă a Rusiei până la o treime.

“Dacă în 2011 veniturile din hidrocarburi a constituit o jumătate din toate veniturile în buget, atunci în 2021 ponderea acestora se va micșora până la o treime. Respectiv, veniturile din alte domenii economice vor crește până la 70 la sută”, a explicat liderul rus.

Despre lupta cu pandemia coronavirusului

“În perioada epidemiei am reevaluat totul, am conștientizat valoarea fiecărei vieți umane, importanța muncii eroice a cadrelor medicale și, desigur, un rol important pentru societate și pentru țară a unui sistem eficient de protecție a sănătății. În aceste luni, capacitățile lui a sporit semnificativ”, a menționat Putin.

Astăzi, sistemul rus de sănătate este capabil să facă față coronavirusului și focarelor de boli sezoniere, a adăugat președintele.

“Au fost construite și date în exploatare noi centre medicale, care sunt gata să funcționeze în calitate de staționare infecțioase moderne, a fost creată o rezervă de medicamente și mijloace de protecție. Savanții noștri au fost primii care au creat un vaccin, capabil să ne protejeze de coronavirus. (...) Medicii au însușit medote eficiente de profilaxie și tratament. (...) Luând în considerație toate riscurile posibile, vom lucra, ca de obicei, în direcția prevenirii”, a anunțat el.

În afară de aceasta, în curând va fi înregistrat cel de-al doilea vaccin rus împotriva COVID-19, dezvoltat de centrul științific de stat “Vektor”, a informat Putin.

142
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Putin: Rusia va oferi vaccinul Sputnik V angajaților ONU
Putin: În perioada pandemiei a existat un deficit de umanism
Putin: ONU își realizează principala sa misiune, apără pacea - Video

Загрузка...
Aleksei Navalnîi

Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos

79
(reînnoit 13:45 23.09.2020)
Activistul rus Aleksei Navalnîi a fost externat marți. Este perfect sănătos și nu mai are nevoie de o asistență medicală de urgență, a anunțat clinica din Berlin Charite.

BUCUREȘTI, 23 sep – Sputnik. Alekei Navalnîi a fost externat marți din clinica Charite din Berlin.

"Starea sănătății a pacientului s-a îmbunătățit într-o asemenea măsură, încât acordarea unui ajutor de urgență nu mai este necesară. Aleksei Navalnîi a fost tratat în Charite 32 de zile, dintre care 24 de zile, la terapie intensivă", anunță instituția medicală într-un comunicat.

Clinica a mai menționat că medicii germani admit că Navalnîi s-a însănătoșit în totalitate. Potrivit lor, deocamdată, pe termen lung, nu se poate vorbi de niște „consecințe grave pentru sănătate în urma otrăvirii”.

79
Tagurile:
Aleksei Navalnîi
Tematic
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi

Загрузка...
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Sindicatele cer vaccinarea profesorilor

0
(reînnoit 18:27 23.09.2020)
Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – FSLI – vin cu o solicitare către ministrul Sănătății, de a asigura cadrul legal prin care angajații din educație să beneficieze de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Personalul din învățământ trebuie să beneficieze, la cerere, de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate. Aceasta este solicitarea reprezentanților Federației Sindicatelor Libere din Învățământ adresată ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Solicitarea sindicaliștilor vine după ce Nelu Tătaru a precizat că au ost achiziționate până acum 3 milioane de doze de vaccin și cadrele didactice ar trebui să fie introduse în categoria de risc privind persoanele care vor beneficia de vaccin în acest an.

Sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că, prin natura profesiei, salariații din educație sunt expuși suplimentar îmbolnăvirii și pot deveni la rândul lor surse de infectare a populației școlare cu virusul gripal. Cu atât mai mult, vă reamintim că, în contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și a apropierii sezonului rece, apariția simptomelor specifice virozelor respiratorii - de exemplu, tuse, febră, probleme respiratorii - sau a altor simptome de boală infecţioasă spre exemplu, vărsături, diaree, mialgii, stare general modificată, însoţite sau nu de creşteri de temperatură, vor conduce la izolarea la domiciliu a salariaților respectivi, spun sindicaliștii

Potrivit reprezentanților FSLI, prin vaccinarea antigripală a personalului din educație se vor putea evita blocajele activității educative, din cauza declanșării scenariului roșu.

În opinia sindicaliștilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării trebuie să organizeze o campanie națională de vaccinare a angajaților din sistemul de învățământ, la solicitarea acestora, prin intermediul cabinetelor medicale școlare, acolo unde acestea există.

 

0
Tagurile:
Sindicate, FSLI
Tematic
FSLI: „Colegii noştri vor fi, pur şi simplu, trimişi acasă, în şomaj”
Evaluare Națională și Bac 2020: Hăncescu, FSLI, soluții de susținere a examenelor
FSLI: ”Înghețarea anului școlar ar produce prejudicii majore și cadrelor didactice”

Загрузка...