Sputnik

Trei mari instituții media britanice atacă Sputnik cu ajutorul NATO

110
(reînnoit 14:45 12.02.2017)
Trei instituții media britanice – postul BBC, publicația Times și Independent au publicat în același timp câteva articole despre activitatea agenției de știri Sputnik, apelând la sprijinul NATO, pentru a-și repeta învinuirile de “propaganda”, fără a aduce niște dovezi concludente.

Exemple inventate

Drept un exemplu al "propagandei" jurnaliștii aduc materialele Sputnik despre violarea în Germania a fetei Liza, de origine rusă, despre care au scris mai multe instituții media (mărturiile rudelor ei diferă de dezmințirile ulterioare ale poliției, prezentate peste câteva zile după incident), precum;i întebarea pusă de Sputnik în rețelele de socializare dacă nu cumva cancelarul Angela Merkel și-a făcut un selfie cu suspectul în organizarea atentatului terorist de la Bruxelles. O altă pretenție este evocarea unei știri a agenției RIA Novosti despre rezultatele referendumului din Scoția care ar fi fost falsificate, informație care ar fi devenit motivul înaintării unei petiții, semnate de 100 mii de persoane, prin care se cerea revizuirea rezultatelor referendumului (în realitate, RIA Novosti a difuzat o declarație a unul observator rus care a vorbit despre încălcările în cadrul plebiscitului și despre presiunile exercitate de Londra. Subiectul falsificărilor nici nu a figurat, însă Times nu a ezitat să-l evoce). Alte exemple publicațiile nu au oferit. În acest fel, pretențiile presei britanice se reduc la faptul că Sputnik pune niște întrebări, prezintă pozițiile rudelor presupusei victime și transmite opiniile observatorilor de la referendum — realizând acele sarcini realizează presa din celelalte state democratic, inclusiv Marea Britanie.

Declarațiile NATO

În calitate de motiv informational pentru difuzarea unor material pe cel mai important post de televiziuni și două ziare importante din Marea Britanie a devenit declarația reprezentantului NATO, Oaba Lungescu, care a repetat un șir de învinuiri lipsite de argumente.

"Astfel de instituții media precum Sputnik sunt parte a mașinăriei propagandei Kremlinului, care încearcă să folosească informația în scopuri politice sau militare", a declarant Lungescu postului de televiziune BBC.

În opinia Lungescu, astfel de organe de presă încearcă să ducă în eroare oamenii și să divizeze opinia publice, pentru "a submina capacitatea noastră de a înțelege ce se întâmplă și în caz de necesitate de a lua decizii necesare".

În afară de aceasta, reprezentantul NATO a supus criticii comentatorii și experții care oferă materiale pentru Sputnik și postul de televiziune Russia Today, etichetându-le drept "persoane dubioase, legate de extrema dreaptă sau extrema stângă".

Sputnik a calificat aceste învinuiri drept injuste

Redactorul Sputnik UK și fost jurnalist al postului BBC, Nikolai Gorșkov a numit aceste învinuiri a lui Lungescu drept injuste.

E absolut incorrect, însă am mai fost și în trecut victimele unor astfel de învinuiri fără a se aduce dovezi, a declarat postului de televiziune Gorșkov.

Acesta a respins de asemenea opinia experților străini că biroul postului de radio Sputnik nu se află la Londra, ci la Edinburg, pentru a determina scoțienii să organizeze un nou referendum de independență de Marea Britanie. Potrivit lui, alegerea locației sediului postului de radio în capital Scoției doar din cauza prețurilor la immobile în Londra.

Nu încercăm să influențăm poziția Scoției pentru că aflându-ne în Edinburg conștientizăm că scoțienii sunt destul de independenți. E imposibil să influențezi scoțienii, a declarat Gorșkov.

Istoricul luptei cu presa rusă

În ultmul timp subiectul luptei cu presa rusă a început să apară foarte des în Marea Britanie și în alte state europene. În noiembrie Parlamentul European a adoptat o rezoluției în care se vorbește despre necesitatea contracarării influenței presei rusești, fiind indicate în calitate de amenințare principală agenția Sputnik și postul de televiziune RT. În aceeași zi Andrew Foxall, expertul centrului de studiu Henry Jackson Society a prezentat în cadrul parlamentului Marii Britaniei un raport în care declară necesitatea condamnării contactelor cetățenilor britanici cu presa rusă și reprezentanții autorităților de stat.

În rezoluția Parlamentului European "Comunicarea strategică a UE ca contracararea propagandei părților terțe" se conțin un șir de prevederi care vin să impună cenzura în raport cu presa rusă, afirmându-se că Rusia ar acorda sprijin financiar partidelor politice de opoziție și organizațiilor statelor membre a UE, utilizând factorul relațiilor bilaterale pentru a dezbina membrii comunicății. În calitate de amenințare în adresa UE și partenerii săi din Europa de Est sunt numite agenția Sputnik, postul de televiziune RT, fundația "Russki Mir" și structura Ministerului de Externe, agenția federală Rossotrudnicestvo.

Din 691 de deputați, care au participat la procesul de votare, în susținerea documentului au votat 304 persoane, împotriva 179, s-au abținut — 208. În acest fel, pentru adoptarea documentului au votat mai puțin de jumătate din cei cu dreptul la vot.

Comentând adoptarea acestei rezoluții, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a felicitat jurnaliștii RT și Sputnik cu rezultatele activității. În același timp, el a menționat că acest document demonstrează degradarea conceptului de democrației în societatea occidentală. Putin a declarat că mizează pe triumful bunului simț și speră că nu vor exista restricții pentru activitatea presei ruse.

110
Tagurile:
mass-media, Propaganda, Sputnik, NATO, Marea Britanie
Тема:
"Mâna Moscovei", "propaganda rusă" (82)

Un avion rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA

182
Avionul de luptă rusesc Su-27 a interceptat două avioane de recunoaștere ale SUA în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, avionul strategic de recunoaștere RC-135 și avionul de bază al aviației de patrulare P-8A Poseidon au fost detectate de sistemul rusesc de apărare antiaeriană.

Acum o săptămână piloții ruși au interceptat avioane-spion deasupra bazinului Mării Negre.

Cum a decurs operațiunea, urmăriți în materialul Sputnik. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

182
Tagurile:
SUA, Rusia, avioane, Su-27

Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: câți ruși au încredere în Putin și îi aprobă activitatea

219
(reînnoit 19:00 07.08.2020)
Un nou sondaj al Centrului Rus pentru Studierea Opiniei Publice arată câți ruși au încredere în președintele Rusiei, Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Un nou sondaj, realizat de Centrul Rus pentru Studiere Opiniei Publice, arată numărul rușilor care au încredere în Vladimir Putin. Astfel, 64,9 la sută din respondenți au declarat că au încredere în președintele Rusiei, în timp ce 31,3 la sută au răspuns negativ.

Totodată, respondenților li s-a propus să aleagă dintr-o listă a politicienilor persoanele ai cărora activitate o aprobă în cea mai mare măsuri. Peste 60 la sută l-au indicat pe Putin.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 iulie – 2 august, prin interviuri telefonice, cu o selecție aleatorie pe două straturi a numerelor mobile și staționare, pe un eșantion de 11,2 mii de persoane de peste 18 ani.

Marja de eroare, cu o probabilitate de 95 la sută, nu depășește 1 la sută.

CIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Vaccinul rusesc împotriva infecției cu coronavirus de un tip nou, creat de Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”N.F. Gamalei”, împreună cu Ministerul Apărării al Rusiei, urmează să fie înregistrat pe 12 august. Potrivit RIA Novosti, acest lucru a fost anunțat de ministrul adjunct al Sănătății al Federației Ruse, Oleg Gridnev.

”Înregistrarea vaccinului dezvoltat de centrul Gamalei va avea loc pe 12 august. Acum este ultima etapă, a treia. Testarea în cadrul acesteia este extrem de importantă. Trebuie să înțelegem că vaccinul trebuie să fie sigur. Lucrătorii medicali și persoanele în vârstă vor fi vaccinate în primul rând”, a declarat Gridnev pentru reporterii din Ufa, la deschiderea centrului de oncologie.

Se va putea evalua eficacitatea vaccinului, după cum a specificat ministrul adjunct, atunci când se va forma imunitatea de masă.

Testarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului

Anterior, ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, a anunțat despre etapa finală de pregătire a două vaccinuri rusești, care sunt dezvoltate de către Centrul „N.F. Gamalei” și Centrul științific Novosibirsk „Vector” al Rospotrebnadzor. Vaccinul dezvoltat de Centrul „Gamalei” a fost testat la Universitatea Secenov și la spitalul Burdenko pe două grupuri de voluntari. Studiile vaccinului dezvoltat de „Vector” au început pe 28 iulie.

Murașko a subliniat că autoritățile din Rusia intenționează să înceapă vaccinarea în masă în luna octombrie. În primul rând, vor fi vaccinați cei din „grupurile speciale”, adică mediciii și profesorii.

Experții au dezvoltat preparatul împreună cu Ministerul Apărării. La sfârșitul lunii iulie, un al doilea grup de 20 de voluntari a fost externat din spitalul militar. Datele obținute în timpul cercetării au confirmat că, după ce au fost vaccinați, la voluntari au fost identificați anticorpii necesari împotriva coronavirusului, iar componentele vaccinului sunt sigure și bine tolerate de om.

Moscova a ajutat și țările din cadrul CSI încă de la începutul pandemiei, trimițând medici, medicamente și echipamente medicale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

219
Tagurile:
Rusia, Vladimir Putin
Tematic
Putin a semnat o lege care înăsprește controlul asupra investițiilor străine
Putin a discutat la Consiliul de Securitate despre reținerea rușilor în Belarus
Putin a discutat cu Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus
Putin: Spațiul ex-sovietic e unul prioritar în politica externă a Rusiei

Загрузка...
Muncitori pulverizând dezinfectant pe o stradă din București

Locurile în care românii se îmbolnăvesc cel mai des de coronavirus

0
(reînnoit 11:53 09.08.2020)
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut o serie de declarații referitoare la numărul mare de infectări din ultimele săptămâni și a vorbit despre zonele unde există cea mai mare rată de infectare.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Nelu Tătaru a explicat că, în România, cea mai mare rată de infectare cu noul coronavirus se înregistrează în Argeș, Prahova, Dâmbovița, Brașov și București.

În ceea ce privește județele Argeș, Prahova și Dâmbovița, acolo este strict transportul navetiștilor, iar pe locul doi este turismul.

”În celelalte zone, pe locul întâi vin infectările din turism, adică oamenii au fost în vacanță, s-au infectat și s-au întors acasă. Sperăm ca în următoarea săptămână să asistăm la o stabilizare și să ne îndreptăm spre un parcurs descendent”, a spus Tătaru.

Oficialul de la Sănătate speră ca numărul de infectări cu noul coronavirus să se stabilizeze în perioada următoare și să ne îndreptăm spre un trend descendent, dar că depinde de noi toți să ajungem acolo.

Tătaru a reluat ideea potrivit căreia trebuie să se respecte regulile, să se poarte mască în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, precum și în spațiile deschise aglomerate.

”La nivel local fiecare Comitet de Situații de Urgență ia decizia unde sunt acele spații deschise, între ce ore se poartă mască”, a punctat ministrul Sănătății.

Reamintim că, ieri, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au raportat 1350 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus și 43 de decese.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...