Submarinul nuclear rus „Dmitrii Donskoi”

Submarinele rusești nu pot fi detectate de militarii norvegieni

824
(reînnoit 19:13 06.02.2017)
Postul de televiziune din Norvegia NRK îl citează pe șeful serviciilor secrete din această țară, care a declarat că submarinele rusești nu pot fi detectate atunci când pătrund în apele teritoriale norvegiene.

CHIȘINĂU, 6 feb — Sputnik. Militarii norvegieni întâmpină dificultăți atunci când au sarcina să identifice submarinele moderne rusești, scrie RIA Novosti.

„Observăm o intensificare a manevrelor din partea marinei ruse. Mai mult ca atât, submarinele marinei ruse înaintează tot mai mult spre vest. În același timp aceste submarine sunt dotate cu echipament de ultimă generație care face identificarea lor tot mai dificilă", a declarat conducătorul serviciilor secrete militare norvegiene, generalul-locotenent Morten Haga Lunde.

El a explicat că submarinele rusești de ultimă generație se mișcă sub apă practic fără a produce zgomote.

Astăzi Morten Haga Lunde a prezentat un raport cu privire la factorii care amenință siguranța națională a Norvegiei. Autorii acestui document susțin că în 2017 regatul norvegian este amenințat de eventuale atacuri teroriste și cibernetice. Lunde mai ssusține că „Rusia a întreprins acțiuni de amploare pentru a influența alegerile din SUA", iar din aceste considerente nu trebuie „să excludem faptul că autoritățile ruse ar putea influența" procesul electoral din Norvegia sau în alte state europene.

Oficialitățile ruse nu o singură dată au negat faptul că s-ar fi implicat în alegerile din SUA. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitrii Peskov, a numit acest gen de declarații drept „încriminări stângace". CIA a refuzat să prezinte argumente și probe în ceea ce privește implicarea hackerilor ruși în alegerile din SUA, pretextând că aceste informații ar fi secrete.

Complex de rachete operativ tactic „Iskander”
© Sputnik / Дмитрий Коробейников

Analiștii norvegieni sunt de părerea că infrastructura militară a Federației Ruse se va consolida și mai mult chiar în pofida faptului că se confruntă în prezent cu probleme economice. Ei consideră că conflictele din Ucraina și Siria au contribuit la sporirea capacității de luptă a militarilor ruși. Totodată, oficialii de la Moscova au subliniat nu o singură dată că Rusia nu intenționează să atace vreo țară membră NATO.

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că NATO este la curent cu faptul că Moscova nu are planuri de a interveni militar și că acest gen de acuzații în adresa părții ruse este folosit drept pretext în contextul dislocării a tot mai multă tehnică militară mai aproape de granița cu Rusia.

824
Tagurile:
manevre militare, apele teritoriale, alegeri, Submarine, Servicii secrete, NATO, Federației Ruse
Тема:
Industria militară rusă (161)
Tematic
A fost anunțată agenda de lucru pentru summit-ul NATO din luna mai
Sediul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei

Moscova a anunțat data retragerii din acordul Cer Deschis

18
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunțat data la care Rusia se va retrage definitiv din acordul Cer Deschis.

BUCUREȘTI, 18 iun – Sputnik. Rusia va părăsi oficial Acordul Cerul Deschis pe 18 decembrie a anului curent, notificarea cu privire la retragerea va fi expediată statelor depozitare ale tratatului, se menționează într-o declarație a MAE a Rusiei.

© Sputnik / Алексей Дружинин

“Pe 18 iunie a intrat în vigoare legea federală nr. 158-LF din 7 iunie 2021 cu privire la denunțarea Acordului Cer Deschis de către Federația Rusă și ordinul Guvernului Federației Ruse nr. 1611-r din 16 iunie 2021 (cu privire la retragerea Federației Ruse din grupul statelor paricipante la Acordul Cer Deschis). În legătură cu acest fapt, partea rusă a expediat notificări, prevăzute de Acord, depozitarilor lui (Ungaria și Canada) și altor state membre, prin intermediul ambasadelor din respectivele capitale, precum și prin intermediul delegației Comisiei Consultative pentru Cer Deschis în Viena”, a declarat MAE.

“Rusia a notificat toate statele participante despre decizia sa de a părăsi Acordul Cer Deschis peste șase luni de la expedierea notificării. Acest lucru se va întâmpla pe 18 decembrie”, a adăugat ministerul.

18
Tagurile:
Acord cer deschis, Rusia, Ministerul Afacerilor Externe
Tematic
Senator rus: Vina pentru încetarea Acordului Cer Deschis aparține SUA
Rusia se retrage din acordul Cer Deschis
Putin semnează legea privind denunțarea Tratatului Cer Deschis
Rusia se retrage din acordul Cer Deschis

Загрузка...
Spital

Moscova: 90% din cazuri COVID-19 sunt cu tulpină indiană

22
(reînnoit 15:52 18.06.2021)
Aproximativ 90 la sută din persoanele bolnave de COVID-19 sunt infectate cu tulpina indiană a coronavirusului.

BUCUREȘTI, 18 iun – Sputnik. Aproximativ 90 la sută din persoane cu COVID din Moscova s-au infectat cu nou tulpină indiană a coronavirusului, iar pentru a face față acestuia, oamenii au nevoie de două ori mai mulți anticorpi decât virusul din Wuhan, a anunțat primarul de Moscova, Serghei Sobeanin, într-un interviu oferit postului public de televiziune Pervîi.

“Din ultimele date, pe care le avem la dispoziție, 89,3 la sută din persoane bolnave sunt infectate cu coronavirusul mutant... e vorba de tulpina indiană”, a declarat Sobeanin.

Potrivit lui, noua tulpine este mult mai agresivă, se răspândește mai rapid.

“Cel mai neplăcut este că pentru reacția umană a omului, cantitatea de anticorpi trebuie să fie de două ori mai mare decât în cazul virusului din Wuhan”, a adăugat el.

22
Tagurile:
Rusia, coronavirus, COVID-19, Moscova
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Al patrulea val al pandemiei în România: anunțul ministrului Sănătății
OMS: Varianta indiană Covid-19 a infectat oameni în 53 de ţări
Din ce cauză a ajuns tulpina indiană de Covid 19 în România
Gheorghiță, avertisment: vine valul 4 al pandemiei?

Загрузка...
Sebastian Kurz

Cancelarul Austriei: „Pacea în Europa nu este posibilă fără Rusia”

0
(reînnoit 17:49 18.06.2021)
A doua zi după summitul de la Geneva dintre Vladimir Putin și Joe Biden, cancelarul Austriei a apreciat întâlnirea, considerând necesară „menținerea dialogului” și afirmând că pacea în Europa este imposibilă fără Rusia.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a apreciat întâlnirea dintre președintele rus și cel american de la Geneva și decizia reluării atribuțiilor ambasadorilor celor două țări.

„Mă bucur de summitul de ieri dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin și de întoarcerea ambasadorilor, ceea ce va deschide căi de dialog între cele două superputeri”, a spus Kurz într-un comunicat pus la dispoziţia Sputnik

Potrivit cancelarului, şi Uniunea Europeană ar trebui să se angajeze pe această cale în relațiile sale cu Moscova.

„Este important să menținem dialogul și să urmăm o linie clară în cazul unor dispute, de exemplu în chestiunea drepturilor omului, despre care trebuie, de asemenea, să discutăm. Acest lucru i l-am spus astăzi președintelui Consiliului European, Charles Michel”, a adăugat Kurz.

„Pacea în Europa este posibilă numai cu Rusia, nu [dacă suntem] împotriva ei”, a conchis cancelarul austriac.

Sebastian Kurz declarase anterior, pe 17 aprilie, că Viena este pregătită să organizeze summit-ul dintre Vladimir Putin și Joe Biden. Acesta dezvăluise că se afla deja în contact cu Moscova și Washington pentru a stabili dacă îi va găzdui capitala țării sale, ceea ce ar fi fost „o mare onoare”.

UE și noua sa politică
Участок магистрального газопровода Северный поток, архивное фото
© Sputnik / Григорий Сысоев

Între timp, șeful diplomației europene, Josep Borrel, a elaborat un raport cu privire la relațiile cu Rusia pentru summitul UE programat pentru 24 și 25 iunie.

Documentul vorbește despre noua strategie a UE pentru Rusia. Aceasta se bazează pe trei „orientări”: represalii, constrângere și dialog. Raportul a fost descris de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova drept „prevalența fobiilor asupra unei viziuni creative asupra lumii”.

Prima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden, care a avut loc pe 16 iunie la Geneva, a durat 4,5 ore. La finalul summitului, președintele rus a anunțat că s-a convenit începerea consultărilor privind stabilitatea strategică, cele două țări recunoscând responsabilitățile lor la nivel internațional în acest domeniu.

Cei doi președinți au adoptat o declarație comună în care Federația Rusă și Statele Unite își reafirmă angajamentul față de principiul că nu există câştigător în caz de război nuclear. Acest principiu a fost afirmat de foştii lideri sovietic și american Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan în timpul unei întâlniri, tot la Geneva, în 1985.

0
Tagurile:
Sebastian Kurz

Загрузка...