Submarinul nuclear rus „Dmitrii Donskoi”

Submarinele rusești nu pot fi detectate de militarii norvegieni

795
(reînnoit 19:13 06.02.2017)
Postul de televiziune din Norvegia NRK îl citează pe șeful serviciilor secrete din această țară, care a declarat că submarinele rusești nu pot fi detectate atunci când pătrund în apele teritoriale norvegiene.

CHIȘINĂU, 6 feb — Sputnik. Militarii norvegieni întâmpină dificultăți atunci când au sarcina să identifice submarinele moderne rusești, scrie RIA Novosti.

„Observăm o intensificare a manevrelor din partea marinei ruse. Mai mult ca atât, submarinele marinei ruse înaintează tot mai mult spre vest. În același timp aceste submarine sunt dotate cu echipament de ultimă generație care face identificarea lor tot mai dificilă", a declarat conducătorul serviciilor secrete militare norvegiene, generalul-locotenent Morten Haga Lunde.

El a explicat că submarinele rusești de ultimă generație se mișcă sub apă practic fără a produce zgomote.

Astăzi Morten Haga Lunde a prezentat un raport cu privire la factorii care amenință siguranța națională a Norvegiei. Autorii acestui document susțin că în 2017 regatul norvegian este amenințat de eventuale atacuri teroriste și cibernetice. Lunde mai ssusține că „Rusia a întreprins acțiuni de amploare pentru a influența alegerile din SUA", iar din aceste considerente nu trebuie „să excludem faptul că autoritățile ruse ar putea influența" procesul electoral din Norvegia sau în alte state europene.

Oficialitățile ruse nu o singură dată au negat faptul că s-ar fi implicat în alegerile din SUA. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitrii Peskov, a numit acest gen de declarații drept „încriminări stângace". CIA a refuzat să prezinte argumente și probe în ceea ce privește implicarea hackerilor ruși în alegerile din SUA, pretextând că aceste informații ar fi secrete.

Complex de rachete operativ tactic „Iskander”
© Sputnik / Дмитрий Коробейников

Analiștii norvegieni sunt de părerea că infrastructura militară a Federației Ruse se va consolida și mai mult chiar în pofida faptului că se confruntă în prezent cu probleme economice. Ei consideră că conflictele din Ucraina și Siria au contribuit la sporirea capacității de luptă a militarilor ruși. Totodată, oficialii de la Moscova au subliniat nu o singură dată că Rusia nu intenționează să atace vreo țară membră NATO.

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că NATO este la curent cu faptul că Moscova nu are planuri de a interveni militar și că acest gen de acuzații în adresa părții ruse este folosit drept pretext în contextul dislocării a tot mai multă tehnică militară mai aproape de granița cu Rusia.

795
Tagurile:
manevre militare, apele teritoriale, alegeri, Submarine, Servicii secrete, NATO, Federației Ruse
Тема:
Industria militară rusă (145)
Tematic
A fost anunțată agenda de lucru pentru summit-ul NATO din luna mai
Portretul bloggerului rus Aleksei Navalnîi, în preajma clinicii Charite din Berlin

Expert: Cazul lui Navalnîi face de rușine “Noviciok”

143
Lipsa unor cazuri letale după așa-numita otrăvire cu o subtanță neurotoxică Noviciok “compromite armele chimice rusești”.

BUCUREȘTI, 26 sep – Sputnik. Lipsa unor cazuri de deces în pretinsa otrăvire a lui Serghei și Iulia Skripal, precum și Aleksei Navalnîi cu substanța neurotoxică din grupul Noviciok, compromite armele chimice rusești, a declarat într-un interviu agenției RIA Novosti, unul din participanții la dezvoltarea substanței, Leonid Rink.

“Adică, în acest caz (cazul lui Navalnîi, n.r.), precum și în cazul celor doi Skripal, s-a făcut de rușine sistemul nostru. Există o denumire, dar nu există niciun efect”, a spus Rink.

“Să citească despre acțiunea VX-ului lor (substanță militară neurotoxică fosfororganică americană n.r.). Cât timp poți rămâne în viață cu el? Nu prea mult. Cel mult cinci minute de la atingere. De ce nu sunt respectate produsele noastre în același fel? Trec trei zile, două săptămâni, toți sunt vii și nevătămați, aleargă?”, a spus Rink.

În acest fel el a comentat situația în care după pretinsa otrăvire cu substanțe militare neurotoxice, unele persoane în loc să moară, își reveneau peste un timp, fără niciun fel de urmări asupra organismului

Grupul Noviciok a devenit cunoscut în toată lumea în anul 2018 după incidentul cu fostul ofițer al GRU, Serghei Skripal și fiica acestuia, Iulia. Potrivit afirmațiilor autorităților britanice, aceștia au fost otrăviți cu subtanța neurotoxică A-234, elaborată în cadrul unui proiect sovietic “Noviciok”. Londra consideră că în spatele otrăvirii lui Skripal se află statul rus, însă Moscova respinge aceste acuzații.

143
Tagurile:
cazul lui Skripal, cazul Serghei Skripal, noviciok, Aleksei Navalnîi
Тема:
Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal
Tematic
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi
Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos
Moscova: Berlinul a refuzat să organizeze discuția lui Navalnîi cu anchetatorii
Expert: Trump nu vrea să se amestece în cazul lui Navalnîi
Moscova acuză Vestul de o campanie de dezinformare în cazul lui Navalnîi

Загрузка...
Президент РФ Владимир Путин

Putin propune SUA un acord de neamestec în afacerile interne

176
(reînnoit 19:19 25.09.2020)
Președintele rus Vladimir Putin a propus vineri ca Rusia și SUA să pregătească un acord oficial prin care ambele ţări să garanteze că nu se vor amesteca în agendele interne ale fiecăreia și să semneze un pact privind prevenirea de „incidente în spațiul informațional”.

BUCUREŞTI, 25 sept – Sputnik. Într-o declarație înainte de viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, Putin a oferit Washingtonului șansa de a începe un dialog extins despre probleme care afectează ambele țări.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Preşedintele rus a sugerat ca Washingtonul și Moscova să facă schimb de „garanții de neintervenție în treburile interne ale fiecăreia, inclusiv în procesele electorale” cu ajutorul tehnologiei telecomunicațiilor și a altor „metode de înaltă tehnologie”.

Numeroși oficiali americani au acuzat mult timp Rusia că ar folosi hackeri și că ar desfăşura campanii de „propagandă” online, în încercarea de a influența opinia publică în apropierea alegerilor din SUA. Moscova a negat vehement aceste acuzații, susținând că sunt nefondate sau exagerate.

Putin a mai spus că Moscova și Washingtonul trebuie să evite confruntarea în domeniul digital, prin semnarea unui tratat bilateral cu privire la prevenirea „incidentelor din spațiul informațional”, similar cu pactul SUA-URSS din 1972 care prevedea măsuri pentru reducerea incidentelor pe mare, scrie RT

Aceste măsuri sunt cu scopul de a „consolida încrederea între statele noastre”, a subliniat Putin, care a adăugat că reluarea dialogului „la nivel înalt” privind securitatea informațiilor ar aduce beneficii ambelor națiuni.

Washingtonul și-a intensificat atacurile asupra Moscovei, pe măsură ce se apropie ziua alegerilor din 3 noiembrie. La începutul acestei luni, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat, în fața Comitetului pentru Securitate Internă, că Rusia ar încerca să „semene diviziune și discordie”, sperând în primul rând să „îl denigreze” pe rivalul lui Donald Trump, Joe Biden.

Ministerul rus de Externe a respins aceste acuzații ca fiind „absolut neîntemeiate”, argumentând că SUA denigrează Rusia în scopuri politice. „Am declarat în repetate rânduri că nu ne-am amestecat în procesele politice interne ale SUA și că nu vom face acest lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zaharova.
176
Tagurile:
SUA, Vladimir Putin
Tematic
Putin, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace
Putin: ONU își realizează principala sa misiune, apără pacea - Video
Putin a adresat un mesaj guvernului și parlamentului

Загрузка...
Proteste în Minsk

Proteste în Belarus: au fost reținuți zeci de demonstranți

0
Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor împotriva lui Lukașenko în Minsk.

BUCUREȘTI, 26 sep – Sputnik. Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor neautorizate în Minsk din această sâmbătă, informează RIA Novosti, citând forțele de ordine din capitala Belarusului.

“Au fost reținute câteva zeci de persoane pentru contravenții administrative”, a declarat serviciul de presă al direcției generale a afacerilor interne a comitetului executiv orășenesc din Minsk.

Sâmbătă la Minsk a avut loc o nouă acțiune de protest a femeilor.

Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko.

0
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
UE și SUA: Polonia să se descurce singură cu Belarusul

Загрузка...