Sistemul S-400 „Triumf”

Moscova se înarmează împotriva amenințării din România

443
(reînnoit 16:59 12.01.2017)
Un sistem avansat de rachete S-400 va asigura protecția capitalei ruse, cel mai periculos amplasament fiind cel de la Deveselu, aflat sub control american, nu românesc

București, 12 ian, Sputnik. Rusia va amplasa lângă Moscova un sistem avansat defensiv de rachete sol-aer S-400 Triumf. Sistemul este destinat protecției spațiului aerian ale capitalei Federației Ruse, dar și din Zona economică centrală, au declarat autoritățile militare ruse agenției Sputnik.

Scut antirachetă
© Сollage by RIA Novosti.

Sistemul bazat pe S-400 Triumf este unul mobil, cu posibilități de reamplasare rapidă. S-400 a fost gândită la sfârșitul anilor 90, înlocuind rachetele S-300, iar de proiectare s-a ocupat concernul Almaz — Antei PVO Kontsern. Sistemul S-400 Triumf este capabil să protejeze o arie vastă împotriva mai multor tipuri de de atacuri și atacatori.

Interesant este că unul dintre motivele principale pentru amplasarea acestui nou aparat defensiv este baza de la Deveselu. Temerea principală a oficialilor ruși, atunci când au obiectat împotriva acestei baze a SUA (ulterior NATO) este că rachetele trimise de la Deveselul pot atinge obiective din zona Moscova.

Baza de la Deveselu este cel mai înaintat avanpost al extinderii NATO în Europa de sud-est. Motivarea oficială a existenței bazei este lupta împotriva terorismului, mai exact protejarea Europei împotriva unui eventual atac cu rachete din zona Iranului. Dar, majoritatea declarațiilor americane și române vorbesc de necesitatea protecției împotriva "pericolului rus", ultimele referințe vizând sistemul de racchete Iskander instalat în Crimeea. În plus, specialiștii militari confirmă că de pe lansatoarele de la Deveselu se pot trimite rachete cu încărcătură nucleară. 

"După 28 de ani, Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF) a fost încălcat sub acoperirea unui așa-zis scut antibalistic, americanii introducând în România și Polonia rachetele de croazieră cu baza la sol BGM-109G Tomahawk, capabile să lovească Moscova și alte ținte din partea europeană a Rusiei", a comentat comandorul Valentin Vasilescu în "Reseau international"

În cursul anului 2016, diverse surse au afirmat că rachetele nucleare de la baza Incirlik din Turcia vor fi mutate în România, aceasta din cauza situației politice de la Ankara, dar și a deteriorării relațiilor turco-americane. În 2016, un grup militar condus de aviatori turci instruiți în SUA a încercat să dea o lovitură de stat împotriva președintelui Erdogan. Mai menționăm că România nu deține controlul asupra bazei de la Deveselu, aceasta fiind sub autoritate americană. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat: "Statutul bazei americane de la Deveselu permite accesul militarilor români numai în hol".

443
Tagurile:
Înarmare, Scutul antirachetă, Deveselu, Federația Rusă, România
vaccin

Primul vaccin din lume împotriva COVID-19, finalizat în Rusia - detalii

197
(reînnoit 15:49 12.07.2020)
Această etapă a studiului a demonstrat siguranța vaccinului pentru sănătatea omului. Un plan suplimentar de dezvoltare a vaccinului va fi stabilit în conformitate cu strategia dezvoltatorului.

CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. La Moscova, a fost finalizat studiul asupra primului vaccin din lume împotriva infecției cu coronavirus, a declarat Vadim Tarasov, directorul Institutului de Medicină Transnațională și Biotehnologie a Universității Secenov. Acest lucru a fost anunțat duminică dimineață.

"Universitatea Secenov a finalizat cu succes testele pe voluntarii a primului vaccin din lume împotriva coronavirusului", a declarat acesta pentru RIA Novosti.

Se precizează că primul grup de voluntari va fi externat miercuri, 15 iulie, al doilea - pe 20 iulie, cu toate acestea, supravegherea medicală a acestora va continua, deoarece medicii trebuie să evalueze starea imunității lor.

Obiectivul acestei etape a studiului a fost de a arăta siguranța vaccinului pentru sănătate, a declarat directorul Institutului, Alexander Lukașev.

”Securitatea vaccinului a fost confirmată. Ea corespunde siguranței acelor vaccinuri care sunt în prezent pe piață”, a spus el.

Viitorul plan de dezvoltare a vaccinului va fi determinat în conformitate cu strategia dezvoltatorului, după cum a explicat Lukașev, printre altele, acest proces fiind afectat de epidemie.

Lukașev a menționat că, înainte de începerea studiilor clinice, a fost efectuată o examinare detaliată a voluntarilor, inclusiv absența anticorpilor la coronavirus. Apoi au fost izolate două săptămâni pentru a preveni infecția. După aceea, a fost efectuată imunizarea și a început studiul propriu-zis.

Vaccinul a fost dezvoltat de Centrul de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”N.F. Gamalei”. În studiile clinice, au participat 38 de voluntari. La jumătatea lunii iunie, Ministerul Sănătății a emis permisiunea de a efectua studii clinice cu două forme de vaccin împotriva COVID-19, dezvoltate de centru.

Apropo, acesta nu este singurul vaccin care este testat în Federația Rusă: Centrul Vector va începe testarea vaccinului împotriva COVID-19 pe oameni în iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

197
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, vaccin, Rusia
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov

Ministrul rus de Externe: riscul nuclear a crescut substanțial „SUA vor câştige”

286
(reînnoit 19:04 10.07.2020)
Washingtonul crește riscul unui conflict nuclear între puterile majore ale lumii, în efortul său de a-şi recăpăta dominația globală, și neglijează ultimele pacturi privind controlul armelor încă în vigoare, a avertizat ministrul de Externe al Rusiei.

BUCUREŞTI, 10 iul – Sputnik, Doina Crainic. „Sunt de acord că riscul unui conflict nuclear a crescut substanțial în trecutul recent”, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, în cadrul forumului Primakov Readings.

Cauzele acestei situaţii sunt „evidente”, a explicat ministrul. „SUA doresc să îşi recâștige dominația globală și să obțină victoria în ceea ce ei numesc o mare competiție în domeniul puterii”, a adăugat diplomatul rus.

Lavrov a spus că Washingtonul refuză ideea de „stabilitate strategică” și o numește, în schimb, „rivalitate strategică”. „Ei vor să câștige”, a adăugat ministrul, citat de RT

„Suntem îngrijorați în special cu privire la refuzul SUA de a reafirma un principiu fundamental: premisa că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și, prin urmare, nu trebuie niciodată declanşat”, a subliniat Lavrov.

De asemenea, ministrul rus de Externe a sugerat că Washingtonul dorește să demonteze întregul mecanism de control al armelor. Administrația Trump a retras SUA, anul trecut, din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, semnat în 1987, tratat care interzice ambelor părţi staționarea în Europa de rachete terestre cu rază scurtă și intermediară de acţiune.

Această retragere a SUA pune în pericol şi noul tratat START, semnat cu Rusia în 2010. Acest acord a stabilit ca SUA și Rusia să îşi reducă numărul focoaselor la 1.550 și al lansatoarelor lor la 800. Tratatul va expira anul viitor, dar Lavrov a spus vineri că nu este optimist că va fi extins.

Potrivit ministrului rus de Externe, decizia SUA de a nu reînnoi Noul START este deja un fapt, iar soarta pactului „este pecetluită”.

Washingtonul insistă asupra faptului că reînnoirea negocierilor trebuie să fie trilaterală, iar China să se alăture discuţiilor. Beijingul a declarat că „ar fi bucuros” să ia parte la negocieri, dar numai dacă SUA ar fi dispuse să îşi reducă arsenalul nuclear la nivelul celui al Chinei, care este de aproximativ 20 de ori mai mic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

286
Tagurile:
SUA, Rusia, Serghei Lavrov
Tematic
Lavrov: Rusia este interesată de un dialog normal cu toate țările
Cunoscut om de afaceri român: ”Rusia m-a ajutat, și atunci, să dau drumul la fabrici”
Rusia: 20% din copii cresc în familii numeroase
Premierul rus: Guvernul oferă un carte blanche companiilor IT din Rusia
În Rusia a început etapa finală a testării vaccinului împotriva coronavirusului

Загрузка...
Eugen Orlando Teodorovici

Știrea serii: Teodorovici a făcut ANUNȚUL OFICIAL - video

36
”Nu poţi sta nouă luni în opoziţie şi să nu faci opoziţie, nu poţi da din coadă pe lângă preşedintele Iohannis în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD”

BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Singurul concurent anunțat al lui Marcel Ciolacu la șefia PSD a făcut, marele anunț! ”Îmi anunţ candidatura în mod oficial pentru funcţia de preşedinte al PSD”, a anunţat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

Teodorovici a precizat că își depune candidatura ”în mod personal pentru funcția de președinte, pentru că astăzi statutul, după cum știți, nu prevede o altă formă de competiție internă”.

”În situația în care acest lucru se va schimba, categoric voi avea și eu o echipă pe formula pe care CEX-ul o va decide, astfel încât să fie o echipă cu oameni care vor o schimbare, nu doar pentru partid, ci și pentru țară”, a declarat Teodorovici.

 În privința bătăliei dintre el și Marcel Ciolacu, Teodorovici o consideră secundară, principalul fiind – ”o alternativă la ceea ce este astăzi PSD”

”Nu este o luptă între mine și alt coleg din partid, nu este competiția mea - eu vreau să ofer doar o alternativă la ceea ce astăzi este PSD, conducerea sa”, a spus Teodorovici. ”Este despre România, este despre PSD, nu despre Teodorovici, nu despre Ciolacu, nu despre competiția între cei doi”.

Teodorovici a anunțat ferm că PSD ”nu poate şi nu trebuie să continue în acest mod”.

”Nu poţi sta nouă luni în opoziţie şi să nu faci opoziţie, nu poţi da din coadă pe lângă preşedintele Iohannis în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD. Conducerea de azi a PSD a folosit cele nouă luni de opoziţie ca să stea degeaba”, a declarat Eugen Teodorovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
video, Facebook, Președinte, PSD, Eugen Teodorovici

Загрузка...