Drapelul RM

Sondaj: Sentimentele antiromânești în Moldova sunt de circa 60%

1
(reînnoit 16:50 24.03.2016)
Federaţia Rusă este ţara cu cel mai mare rating pozitiv în Republica Moldova, comparativ cu ceilalţi parteneri externi ai statului moldovean. Cel puţin asta asta arată un sondaj de opinie făcut public joi.

CHIŞINĂU, 24 mar — Sputnik. Joi, Ziarul TIMPUL şi Fondul Opiniei Publice de la Chișinău au organizat o conferinţă de presă, la care au fost făcute publice datele unui recent sondaj de opinie. Potrivit datelor acestei cercetări sociologice, Rusia se bucură de cea mai mare încredere printre cetăţenii Republicii Moldova, comparativ cu alţi parteneri externi ai ţării.

Potrivit sondajului, 60 la sută dintre moldoveni au o atitudine pozitivă faţă de Rusia, 28 la sută una neutră, iar 12 la sută au o atitudine negativă.

Uniunea Europeană se bucură de atitudine pozitivă din partea a 49% dintre moldoveni, 37% au o atitudine neutră, iar 14%, una negativă.

România s-a plasat pe locul trei în acest rating, 36% dintre moldoveni având faţă de țara vecină o atitudine pozitivă, 45%, neutră şi 19 la sută, negativă.

SUA se bucură de atitudinea pozitivă a 32 la sută dintre moldoveni, 48% se arată neutri faţă de SUA, iar 20% au o atitudine negativă.

Sentimente antiruseşti din societatea moldovenească ating circa 40 la sută, în timp ce sentimentele antiromâneşti sunt de circa 60 la sută.

Fiind solicitaţi să-şi exprime preferinţele geopolitice, 53% dintre cei chestionați au declarat că Republica Moldova trebuie să fie mai aproape de Rusia, iar 47% – mai aproape de UE.

Totodată, în eventualitatea unui referendum de aderare la o uniune sau alta de state, pentru Uniunea Vamală au optat 48%, iar pentru UE – 41%. Împotriva ambelor uniuni s-au pronunţat 6 la sută dintre respondenţi.

Sondajul mai arată că împotriva unirii cu România s-au pronunţat 63 la sută, iar pentru – 23 la sută.

1

Загрузка...