Frontiera cu Polonia, verificarea temperaturii în contextul COVID-19

Statele UE vor relaxa restricțiile pentru ca cetățenii complet vaccinați poată călători

100
(reînnoit 16:54 11.06.2021)
Reprezentanții celor 27 de state membre ale UE sunt de acord să permită cetățenilor vaccinați complet să circule liber în bloc în timpul verii, fără să mai fie necesare teste costisitoare sau carantine.

BUCUREŞTI, 11 iun – Sputnik. Propunerea, anunțată de Portugalia, care deţine președinta UE, a primit sprijin unanim, ceea ce va permite cetățenilor să călătorească liber dintr-o țară în alta în cadrul blocului european dacă au fost vaccinați complet cu cel puțin 14 zile înainte, potrivit RT.

De asemenea, ambasadorii celor 27 de țări membre ale UE au susţinut modificarea restricțiilor pentru alte sosiri, în funcție de rata de infecție din fiecare ţară și de riscul transmiterii.

Măsura vine la câteva zile după ce parlamentarii UE au sprijinit introducerea certificatelor de călătorie. Acestea vor fi eliberate gratuit și vor dovedi dacă titularul a fost complet vaccinat, a primit un rezultat negativ la un test recent sau s-a vindecat de Covid-19.

Certificatul de călătorie la nivelul întregii UE va fi recunoscut pe deplin de statele membre de la 1 iulie pentru o perioadă de 12 luni, permițând blocului să extindă călătoriile pe tot continentul și să redeschidă industria turismului în lunile de vară.

În urma noii măsuri, UE va relaxa sistemul de restricţii de circulație existent, bazat pe culori, sistem care stabileşte care ţări au un risc mai mare privind infectarea. Totuşi, în ciuda certificatelor de călătorie, statele membre vor avea opțiunea de a utiliza o „frână de urgență” în orice moment pentru a interzice călătoria cetăţenilor din regiuni care prezintă o creștere a numărului de infectări cu tulpini noi, mai transmisibile.

În privinţa programelor de vaccinare din statele membre, doar puțin peste un sfert dintre adulții din întregul bloc au fost complet vaccinați.

100
Tagurile:
Uniunea Europeană
Tematic
VIDEO: Chișinăul post-COVID - fără măști și restricții
Comisia UE recomandă restricții mai ușoare la frontieră pe măsură ce cresc vaccinările
Restricții de trafic în București, de Ziua Eroilor

Măsuri sporite de securitate în ajunul summitului NATO la Bruxelles - Video

31
Sârmă ghimpată și un număr mare a reprezentanților forțelor de ordine au fost observați în jurul capitalei Belgiei, Bruxelles, în ajunul pregătirilor pentru primul summit NATO pe viu de la începutul pandemiei.

În imaginile video arată situația de la consulatul SUA, sediul Comisiei Europene și un hotel în care este cazat personalul diplomatic și de securitate.

Summitul liderilor statelor membre ale NATO va avea loc luni, la Bruxelles. Prezidat de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, reuniunea va marca cea de-a 31-a reuniune formală a șefilor de stat și șefilor guvernelor NATO și primul summit pe viu de la începutul pandemiei.

31

Загрузка...
Jens Stoltenberg

La summitul NATO nu va fi anunțat termenul de aderare a noilor membri

36
(reînnoit 15:06 14.06.2021)
La summitul NATO de la Bruxelles nu vor fi anunțate termenii de aderare a unor noi membri la organizație, a declarat Jens Stoltenberg.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că la summitul de la Bruxelles nu vor fi anunțați termenii de aderare a unor noi state.

Summitul NATO se va desfășura luni la Bruxelles, cu prezență fizică a liderilor statelor membre. La reuniunea la cel mai înalt nivel se va discuta despre noua concepție strategică a alianței până în anul 2030, Rusia, China, consolidarea dezvoltării tehnice, combaterea schimbării climatice și amenințările în spațiul virtual și cosmic.

“Mă aștept ca liderii să confirme astăzi deciziile care au fost adoptate anterior în ceea ce privește aderarea unor noi membri, inclusiv declarația cu privire la obținerea calității de membru a NATO de către Georgia, însă nu vom anunța niciun fel de termene, nu vom prezenta astăzi nicio dată”, a declarat oficialul, fiind întrebat când Tbilisi ar putea obține o “foaie de parcurs” de aderare la organizație.

El a subliniat că NATO “se va concentra pe reforme, pe acordarea asistenței Georgiei, modernizarea instituțiilor militare și structurilor de securitate. Mesajul este că porțile NATO sunt deschise… Decizia cu privire extinderea alianței noastre va fi luată de Georgia și cele 30 de state aliate”.

La summitul Alianței nu au fost invitați reprezentanții Ucrainei și Georgiei, fapt care a nemulțumit Kievul și Tbilisi, care sperau că în viitorul apropiat vor putea primi un „plan de acțiuni” de aderare la organizație. Așa cum a anunțat în ajunul reuniunii secretarul general Stoltenberg, aliații au decis să desfășoare negocierile fără participarea statelor-partenere, pentru că întrevedere va fi una scurtă. Totodată, susținerea Ucrainei și Georgiei nu figurează pe agendă, însă liderii se vor conentra în continuare pe sprijinirea reformelor în aceste țări.

În afara de aceasta, la summit se planifică confirmarea politicii “porților deschise” ale alianței.

36
Tagurile:
NATO, Jens Stoltenberg
Tematic
Germania: aderarea Ucrainei la NATO nu este pe ordinea de zi
Iohannis participă la Summitul NATO de la Bruxelles
Secretarul general al NATO a vorbit despre principalele subiecte ale summitului Alianței

Загрузка...
Pâine

Pâinea, carnea și uleiul, mai scumpe: care este cauza