NASA vrea continue cooperarea „extraordinară” cu Rusia, Moscova pune condiții

181
(reînnoit 18:35 11.06.2021)
După ce noul șef al NASA, Bill Nelson, a spus că Spațiul este o zonă în care SUA și Rusia rămân partenere în ciuda diferențelor politice și și-a exprimat dorința continuării acestei cooperări, directorul Roscosmos a răspuns ce condiţii va impune Moscova.

BUCUREŞTI, 11 iun – Sputnik. Deși relațiile dintre Moscova și Washington sunt „foarte tensionate”, Spațiul rămâne zona în care cele două puteri pot coopera, a declarat noul director al NASA, Bill Nelson, într-un interviu acordat Politico.

Referindu-se la conversaţia telefonică recentă cu Dmitri Rogozin, directorul agenției spațiale rusești Roscosmos, Nelson a subliniat că menținerea cooperării a fost unul dintre subiectele discuţiei.

„I-am spus: «Este un lucru unic acest tip de relație în care putem fi în pace, menţinând cooperarea, indiferent de rivalitățile dintre noi la sol”, a precizat noul șef al NASA.

Răspunzând comentariului unui jurnalist de la Politico cu privire la „retorica ostilă” a Rusiei cu privire la Spațiu, Bill Nelson a amintit că Statele Unite și Rusia sunt încă parteneri în acest domeniu. „Nu vreau [ca o astfel de cooperare] să se oprească”, a spus acesta, potrivit Sputnik

Nelson a adăugat că dorinţa este reciprocă: „Dacă vorbiți cu angajații din sectorul spațial rus, veți afla că ei vor ca această cooperare cu americanii să continue”.

De la Războiul Rece, Spațiul a rămas zona în care Moscova și Washingtonul încă mai au relații, a amintit şeful NASA.

„Lucrăm împreună din 1975, când o navă spațială americană a andocat la o navă spațială rusească, în mijlocul Războiului Rece, iar echipajele au locuit împreună timp de nouă zile. De atunci, am avut o cooperare extraordinară”, a subliniat Nelson.

Condiția Moscovei pentru continuarea cooperării

Ca reacție la acest interviu, Dmitri Rogozin a scris un comentariu pe contul său de Telegram.

„Nu suntem împotriva cooperării. Dar va trebui să [continue după] ridicarea sancțiunilor împotriva companiilor Roscosmos”.

Anterior, Rogozin a spus că regretă că agenția spațială rusă nu mai poate lansa pe orbită o serie de sateliți din cauza restricțiilor din partea SUA asupra livrării către Rusia de tehnologie microelectronică.

Introduse la sfârșitul anului 2020, aceste sancțiuni vizează mai multe companii străine, inclusiv companii Roscosmos. Liderul agenţiei a cerut guvernului SUA să le anuleze pentru „un interes comun”.

În aprilie, Rusia și-a anunțat intenția de a ieşi din proiectul ISS din 2025 și de a lansa propria stație orbitală. Cu toate acestea, decizia poate fi revocată dacă sancțiunile SUA sunt ridicate.

În timpul primei discuții telefonice, care a avut loc pe 4 iunie, între directorii agențiilor spațiale din cele două țări, şeful NASA a acceptat invitația omologului său rus de a vizita Rusia. De asemenea, funcționarea Stației Spațiale Internaționale a fost un alt subiect al discuţiilor.

181
Tematic
ISS: SpaceX Crew Dragon al NASA andochează la stație
Elicopterul NASA de pe Marte efectuează primul zbor într-un singur sens - VIDEO
Scenariu NASA: ce s-ar întâmpla dacă un asteroid mare ar lovi Pământul în 6 luni
LGBT

Drapelul LGBT va fi arborat deasupra Departamentului de Stat și a ambasadelor SUA

91
Deşi, în ciuda promisiunii electorale a lui Joe Biden, steagurile LGBT nu sunt încă permise deasupra bazelor militare americane, diplomația țării încalcă linia administrației lui Trump și anunță viitoarea arborare a acestor steaguri deasupra misiunilor diplomatice.

BUCUREŞTI, 22 iun – Sputnik. Pentru a marca 6 ani de la legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în Statele Unite, Departamentul de Stat va arbora steagul LGBT deasupra sediului său central și a clădirilor misiunilor sale în străinătate între 26 și 28 iunie.

Ungarischer Ministerpräsident Viktor Orbán
© AP Photo / MTI, Szilard Koszticsak

„Un lucru pe care îl pot anunța astăzi pentru prima dată este că la sfârșitul acestei luni Departamentul de Stat va arbora steagul Progresului, un simbol care se referă la diversitatea și intersecționalitatea LGBTQI, a oamenilor și a comunităților [LGBTQI] din întreaga lume”, a declarat luni secretarul de stat Antony Blinken la un podcast al Consiliului Atlantic.

Secretarul de stat al SUA a explicat că ambasadorilor SUA și altor șefi de misiune din întreaga lume li s-a permis anterior să afişeze steagul în birourile și pe clădirile lor.

„Fiecare țară în care suntem reprezentați, șefii de misiune, ambasadorii noștri, birourile noastre – oricine este responsabil – au dreptul de a ridica steagul mândriei pe fațada ambasadei”, a adăugat acesta, potrivit Sputnik France

Decizia lui Trump, respinsă

Cu acest gest, Departamentul de Stat se opune deciziei administrației Trump de a respinge cererile ambasadelor americane de a afișa steagului LGBT. Fostul secretar de stat Mike Pompeo, un creștin evanghelic ferm, care s-a opus public căsătoriilor între persoane de același sex, a subliniat la acea vreme că numai drapelul american trebuie să apară deasupra ambasadelor americane. Mai mult, a limitat chiar vizele pentru intrarea în Statele Unite pentru partenerii diplomaților gay străini.

Noua politică a lui Joe Biden

De la începutul mandatului său, Joe Biden promisese că va apăra drepturile minorităților sexuale din lume şi că va fi o prioritate. Biden a relansat în special o inițiativă luată în 2011 de Barack Obama pentru „promovarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender, queer și intersexuale (LGBTQI) din întreaga lume”.

De asemenea, democratul a abrogat interdicția aplicată persoanelor transgender de a se înrola în armata SUA, anulând o altă decizie luată de predecesorul său. Cu toate acestea, și-a încălcat promisiunea de a permite arborarea steagurilor LGBT la bazele militare americane. În conformitate cu legea adoptată sub Donald Trump, care interzice orice steag neoficial în unităţile armatei, steagurile LGBT sunt încă interzise la bazele militare din întreaga țară, a confirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pe 4 iunie.

91
Tagurile:
LGBT, SUA

Загрузка...
Vaccină Johnson & Johnson

Israelul vrea vaccineze toți adolescenții din teama răspândirii variantei Delta

32
(reînnoit 18:05 22.06.2021)
Autoritățile israeliene au recomandat luni vaccinarea împotriva COVID-19 a tuturor adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani pentru a împiedica reapariția epidemiei din cauza variantei Delta identificată pentru prima dată în India.

BUCUREŞTI, 22 iun – Sputnik. Luna trecută, Israelul a extins campania de vaccinare la adolescenți, dar părinții au fost până acum liberi să decidă dacă îi vaccinează sau nu.

© Sputnik / Ilya Pitalev

În timp ce trei sferturi dintre israelienii eligibili sunt vaccinați împotriva coronavirusului, cazurile de contaminare au scăzut de la 10.000 pe zi în ianuarie la mai puțin de 12 cazuri pe zi la începutul lunii iunie, ceea ce a permis țării să ridice aproape toate măsurile restrictive.

Însă săptămâna aceasta au apărut două focare în școli, ceea ce a alimentat dezbaterile cu privire la riscul prezentat de varianta Delta și a determinat autoritățile să recomande vaccinarea adolescenților înainte de perioada vacanţei de vară, potrivit Sputnik France

În același timp, Ministerul Sănătății din Israel a anunțat că israelienii care călătoresc în țări considerate nesigure se vor confrunta cu amenzi mari.

32
Tagurile:
Israel

Загрузка...
George Simion, AUR

George Simion, declarația zilei: Statul român a ajuns doar un executant onorific