PNRR

Comisia Europeană a întors României PNRR cu observații - putem pierde banii de la UE?

217
Situație delicată pentru România, după ce Comisia Europeană a transmis proiectul PNRR înapoi cu zeci de observații, însă gravitatea este alta. Săptămâna viitoare, CE aprobă proiectele PNRR depuse de țările membre și începe plata acestora.

BUCUREȘTI, 11 iun – Sputnik. România poate pierde cele 29 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană prin PNRR.

Comisia Europeană a transmis înapoi proiectul PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență cu zeci de observații, el neprimind aprecierea autorităților de la Bruxelles.

Observațiile transmise de CE României, extrem de critice, vizează mai multe componente, de la infrastructură la educație, iar cele mai multe se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte, notează hotnews.ro.

Săptămâna viitoare, CE aprobă proiectele PNRR depuse de țările membre și începe plata acestora.

Grav este că, de fapt, cele 29 de miliarde de euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure. Și aceasta pentru că că o parte dintre proiecte ar putea să pice.

Unul dintre reproșurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte, scrie antena3.ro.

Un exemplu în acest sens îl constituie cel referitor la sumele pentru renovarea spitalelor. România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți.

Dacă în documentul word sunt cerute 80 de milioane de euro pentru asta, în documentul .xsl anexat aceluiași proiect, suma finală este de 71 de milioane de euro.

De asemenea, s-a depus cerere pentru construirea unui nou spital. Și aici suma diferă de la un document la altul. Și anume, într-un document se cer 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

În ceea ce privește trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Întrebați pe acest subiect, reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au spus că situația este normală și că reprezintă o parte din procesul normal de evaluare în această perioadă.

217
Tagurile:
România, Comisia Europeană
Bani

Franța a înregistrat 300.000 de noi milionari în dolari în timpul pandemiei

19
(reînnoit 16:50 23.06.2021)
Numărul milionarilor din Franța a crescut în 2020, deși ponderea celor bogați care dețin averi naționale a scăzut, potrivit unui raport al Credit Suisse.

BUCUREŞTI, 23 iun – Sputnik. Calificat drept „cel mai rău an din istorie” de Time Magazine, anul 2020 a fost totuși marcat de o creștere bruscă a numărului de milionari din întreaga lume, inclusiv în Franța, notează Raportul din 2021 privind averile al Credit Suisse.

Astfel, la sfârșitul anului 2020, pe planetă existau 56,1 milioane de oameni cu active de peste un milion de dolari, însemnând cu 5,2 milioane mai mult decât în 2019, conform estimărilor companiei.

În cazul Franței, aceasta rămâne pe locul 6 în ceea ce priveşte numărul de milionari în dolari (2,47 milioane în 2020, +309.000), potrivit Sputnik France. Totuşi, după cum explică Credit Suisse, acest rezultat provine dintr-un efect valutar favorabil, euro crescând față de dolar în 2020.

În schimb, în Rusia, numărul milionarilor s-a contractat în 2020, de la 313.000 la 269.000 (-44.000).

Avuția medie a francezilor, în creștere

În timp ce pandemia a accentuat, în general, inegalitățile în întreaga lume, Franța și Germania sunt singurele economii majore care au înregistrat cel mai mare declin privind deţinerea de avere. Dacă în 2019 cei mai bogați francezi dețineau 22,4% din averea națională, în 2020 acest indice este de 22,1%.

Prin comparație, în 2020, în Brazilia, averea celor mai bogați 1% a crescut de la 46,9% la 49,6%, în China, de la 29% la 30,6%, iar în Rusia, de la 57,1% la 58,2%.

În același timp, în 2020, averea medie a francezilor se ridica la 299.360 de dolari (aproape 250.000 de euro), însemnând o creștere de 16.770 de dolari față de anul precedent, se mai arată în raport.

19
Tagurile:
Franţa

Загрузка...
Vaccinul Pfizer

Studiu: vaccinul Pfizer poate provoca o boală rară de sânge

95
(reînnoit 16:19 23.06.2021)
Cercetătorii israelieni au arătat că vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer a fost legat de posibilitatea șanselor de a dezvolta o afecțiune rară a sângelui, intitulată medical „purpura trombotică trombocitopenică (TTP)”.

BRUXELLES, 24 iun – Sputnik. Un studiu din Israel publicat de Jerusalem Post arată că vaccinul Pfizer poate provoca o boală rară de sânge, TTP, care este o boală autoimună care determină formarea cheagurilor de sânge în diferite organe ale corpului. Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din Israel, aceste cheaguri pot limita sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către organe cheie precum creierul, rinichii și inima, rezultând probleme grave de sănătate.

Cercetătorii de la Institutul de hematologie de la Shamir Medical Center au declarat că au fost alertați cu privire la această problemă după ce au văzut o creștere bruscă a TTP în țară - patru cazuri detectate într-o lună, comparativ cu două sau trei cazuri pe an.

Echipa medicală a declarat că a găsit o „legătură cronologică” între vaccinarea pacientului și debutul simptomelor bolii. Ei au subliniat că aceștia sunt atât pacienți noi, cât și pacienți a căror boală a apărut după o perioadă lungă de remisie.

În prezent, Ministerul Sănătății evaluează cercetarea și până la finalizarea evaluării, medicii au fost rugați să nu intervină. Un purtător de cuvânt al spitalului a subliniat că acest studiu, care a fost de mare amploare, nu ar trebui în niciun caz să descurajeze oamenii de la vaccinare și a încurajat pe oricine care nu a fost încă vaccinat să primească doza.

Ca rezultat al cercetărilor lor, echipa medicală, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șefa Laboratorului de hemato-oncologie translațională, a transmis printr-un comunicat că „Medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: oboseală slăbită, tulburări neurologice, hemoragii și dureri toracice”.

De asemenea, au solicitat „persoanelor sănătoase” care sunt vaccinate să fie vigilente și să solicite imediat asistență medicală dacă apar simptome.  Diagnosticul precoce și tratamentele moderne au crescut rata de supraviețuire a pacienților cu TTP de la 10% în trecut la 80% astăzi.

95
Tagurile:
Pfizer

Загрузка...
Avocatul Gheorghe Piperea

Piperea, avertisment european: un nou val va lovi România mai GRAV decât COVID-19!

0