Parlamentul European

Parlamentul European face presiuni pentru condiționarea fondurilor europene

145
Parlamentul European a anunțat astăzi va începe imediat pregătirile necesare pentru eventuale proceduri judiciare împotriva Comisiei Europene pentru că nu a condiționat fondurile europene de controversatul concept de ”statul de drept”.

BRUXELLES, 10 iun – Sputnik. Parlamentul European lansează un război politic împotriva Comisiei Europen, invocând ”riscul tot mai mare ca statele membre să utilizeze în mod abuziv fondurile UE”. Într-un comunicat de presă transmis astăzi, Parlamentul European anunță că eurodeputații îndeamnă Comisia Europeană să ia măsuri rapid pentru aplicarea Regulamentului privind condiționalitatea fondurilor europene de așa numitul ”stat de drept” și avertizează că Parlamentul va începe imediat pregătirile necesare pentru eventuale proceduri judiciare în acest sens.

Chiar astăzi, într-o rezoluție adoptată cu 506 voturi pentru, 150 împotrivă și 28 abțineri, eurodeputații au stabilit că noul instrument de condiționalitate pentru protejarea bugetului UE este în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și se aplică și fondurilor de redresare.

Critica pe care Parlamentul European o aduce Comisiei este aceea că Executivul european nu a propus nicio măsură în temeiul noilor norme și nu a respectat termenul de 1 iunie stabilit de Parlament în rezoluția sa din 25 martie pentru finalizarea orientărilor privind aplicarea regulamentului.

Această situație „constituie un temei suficient pentru introducerea de acțiuni în justiție în temeiul articolul 265 din TFUE împotriva Comisiei”, se arată în comunicat.

Parlamentul European mai spune că riscul ca bugetul UE să fie utilizat abuziv în țările UE a crescut și că statul de drept se deteriorează.

Nu trebuie uitat însă că Bruxelles-ul a folosit de nenumărate ori așa numitul stat de drept împotriva statelor membre, mai ales a celor care au manifestat independență, cum sunt Ungaria sau Polonia, sau, la un moment dat în trecut, chiar și România.

Că Parlamentul European vrea să atace anumite state membre (probabil tot Ungaria și Polonia) se vede din aceea că în comunicatul citat este indicat faptul că eurodeputații presează Comisia ”să abordeze rapid încălcările grave ale principiului statului de drept în unele state membre, care pun în pericol în mod grav distribuirea echitabilă, legală și imparțială a fondurilor UE”.

Parlamentul cere Comisiei ”să utilizeze toate instrumentele necesare, inclusiv procedura prevăzută la articolul 7 din Tratatul UE, cadrul UE privind statul de drept și procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, pentru a aborda încălcările persistente ale democrației și ale drepturilor fundamentale în UE”, ceea ce arată că Bruxelles-ul se pregătește să atace dur ultimele țări din blocul comunitar care mai manifestă independență.

145
Tagurile:
Comisia Europeană, Parlamentul European
Donald Trump

Trump anunță datele viitorului său „turneu de istorie”

126
Fostul președinte american Donald Trump a anunțat datele unui turneu național dedicat istoriei administrației sale, despre care va vorbi pe scenă împreună cu fostul prezentator de televiziune Bill O'Reilly.

BUCUREŞTI, 20 iun – Sputnik. „Turneul meu împreună cu Bill O'Reilly atrage multă atenție și aștept cu nerăbdare. Poate că biletele vor fi ca un cadou grozav de Ziua Tatălui? În orice caz, ne vedem atunci și mult mai devreme!”, a scris Trump sâmbătă într-o postare pe contul său de Telegram.

Potrivit postării de pe Telegram, Trump va fi în Sunrise, Florida, pe 11 decembrie, după care va fi la un eveniment în Orlando a doua zi. De asemenea, pe 18 decembrie, va avea loc un alt eveniment la Houston, Texas, iar fostul preşedinte va ajunge la Dallas pe 19 decembrie.

La începutul acestei luni, Donald Trump a anunțat că turneul său de istorie cu Bill O'Reilly va avea loc în sudul Floridei și în Texas în decembrie și va consta în conversații axate pe evenimentele din timpul administrației celui de-al 45-lea președinte.

126
Tagurile:
Donald Trump
Tematic
Putin: Trump este un om extraordinar
Putin a povestit prin ce se deosebește Biden de Trump
Trump îi critică dur pe Macron și pe liderii europeni - „Au jefuit Statele Unite”
Trump: Rusia este singurul câștigător al summitului de la Geneva

Загрузка...
Construcția Nord Stream 2 în Germania

SUA anunță noi sancțiuni împotriva Nord Stream 2

273
Casa Albă vor continua să instroducă noi sancțiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, a anunțat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. SUA vor continua să introducă sancțiuni împotriva companiilor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2 și deja pregătesc noi sancțiuni antirusești în legătură cu situația din jurul lui Aleksei Navalnîi, a declarat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

“Problema este dacă vom penalize, utilizând competenților oferite de sancțiuni, partenerii noștri europeni, aliați și prieteni. Președintele Biden a spus: nu sunt gata s-o fac, însă sunt gata să introduce în fiecare 90 de zile sancțiuni împotriva organizațiilor rusești care participă la construcția Nord Stream 2. A făcut-o și va continua să facă”, a declarat reprezentantul Casei Albe, potrivit RIA Novosti.

De asemenea, la postul de televiziune CNN, consilierul liderului american a anunțat aplicarea în practică a unui nou pachet de restricții împotriva Moscovei în legătură cu situația lui Navalnîi.

Mai devreme, congresmanii democrați au criticat administrația lui Joe Biden pentru amânarea aplicării, conform legii, a doua rundă de sancțiunii în cazul lui Navalnîi pe 2 iunie a acestui an.

Potrivit democraților, Casa Albă ratează sistematic termenile stabilite de lege cu privire la sancțiuni.

Mai devreme, președintele Rusiei, Vladimir Putin, declarase după summitul cu omologul său american Joe Biden la Geneva că în cazul în care după întrevedere SUA vor introduce noi restricții în raport cu Rusia, acest lucru va presupune o nouă oportunitate ratată de normalizare a relațiilor bilaterale.

273
Tagurile:
Germania
Tematic
Putin: prima conductă a Nord Stream 2 a fost finalizată
Putin: critica din jurul ”Nord Stream -2” este o altă propagandă
Maas a apreciat renunțarea SUA la sancțiuni împotriva Nord Stream 2
Ambasadorul Germaniei: sancțiunile SUA asupra Nord Stream 2 încalcă dreptul internațional
MAE rus, despre amenințările SUA împotriva Nord Stream 2

Загрузка...