Steagurile UE și SUA

Lumea nu va fi „globul NATO și nici cel al UE”

518
Lumea multipolară este deja o realitate și nu seamănă cu globul Alianței Atlantice sau cu cel al Uniunii Europene, spune vice-ministrul de externe al Rusiei

BRUXELLES, 9 iun – Sputnik. Vice-ministrul de externe rus Alexandre Grușko a declarat că la sfârșitul pandemiei Covid-19 lumea va fi multipolară și cu siguranță nu va fi „globul NATO”, relatează Sputnik Franța

"Este destul de dificil să spunem astăzi cum va fi lumea după pandemie și ce lecții va trage umanitatea, în special Europa, din pandemie, deoarece faza sa acută nu a fost încă depășită", a declarat el.

Totuși, el a recunoscut că e important ca privirea să străbată dincolo de orizontul prezentului.

„Cred că toată lumea din această cameră va fi de acord că realitatea post-pandemică va fi multipolară. Multicentrismul este o realitate consacrată și, în general, va defini starea relațiilor internaționale. Lumea nu va fi cu siguranță nici globul NATO , nici cel al Uniunii Europene. Pentru state și națiuni va exista o multitudine de opțiuni a unor axe de dezvoltare ", a spus el în timpul forumului anual care poartă numele fostului ministru al afacerilor externe și șef al guvernului rus Evgheni Primakov și care reunește politicieni, diplomați și experți în economie globală și relații internaționale.

O lume multipolară care nu este totuna cu globul pământesc al NATO, a fost menționată recent și de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov . Vorbind la sfârșitul lunii trecute la o conferință dedicată relațiilor dintre Rusia și UE, el a subliniat că în lumea de astăzi relațiile bazate pe principiul „ghid - ghidat” nu mai funcționează.

„În sens politic, nici globul NATO, nici globul UE nu există. Țările dobândesc libertatea de a alege, în special în ceea ce privește modelele de dezvoltare și participarea la proiectele de integrare ”.

Pe măsură ce Uniunea Economică Eurasiatică își consolidează relațiile externe, se dezvoltă și interacțiunea în cadrul Organizației de Cooperare din Shanghai, a explicat ministrul rus de externe.

Potrivit acestuia, trebuie să fie oprit obiceiul de a împinge vecinii Rusiei, inclusiv țările membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) și ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, înspre opțiuni artificiale.

518
Tagurile:
NATO, Aleksandr Grușko
Tematic
“Vom arăta cine e stăpân în casă”: NATO trimite trupe în Ucraina
Moscova a comentat declarația lui Stoltenber despre Consiliul Rusia – NATO
Moscova consideră că exercițiile militare ale NATO în Arctica sunt o provocare
Geneva, Elveția

Putin se va întâlni la Geneva cu președintele Elveției

15
(reînnoit 10:26 15.06.2021)
După summitul ruso-american, președintele rus Vladimir Putin va ține o întâlnire la Geneva cu președintele elvețian Guy Parmelin, vor discuta despre cooperarea bilaterală, a declarat consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov.

Summitul Rusia-SUA va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Aceasta va fi prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Joe Biden de când ultimul a devenit președinte al Statelor Unite.

Joe Biden la summitul NATO de la Bruxelles
© AFP 2021 / OLIVIER HOSLET

Consilierul liderului de la Kremlin Iuri Ushakov a menționat că la finalul summitului, Putin va avea o întâlnire bilaterală cu președintele Confederației Elvețiene.

"Agenda este dezvoltarea și consolidarea în continuare a cooperării bilaterale", a declarat asistentul președintelui Federației Ruse.

El a menționat că partea rusă apreciază foarte mult rolul neutru al Elveției și este recunoscătoare pentru faptul că aceasta a acceptat Geneva ca loc de desfășurare a summitului.

15
Tagurile:
Geneva, Elveția, Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Jens Stoltenberg și Volodymyr Zelensky la cartierul general NATO

Biden a numit condiția în care Ucraina va putea adera la NATO și dacă Donbasul e problemă

243
Președintele SUA, Joe Biden, a numit condiția în care Ucraina va putea adera la NATO și dacă situația din Donbas e problemă în calea aderării la Alianță.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că decizia Ucrainei de a adera la NATO va depinde de faptul dacă aceasta poate îndeplini criteriile de aderare și dacă va rezolva problema corupției.

"Întrebarea (dacă Ucraina va obține aderarea la NATO - nota red.) depinde dacă aceasta îndeplinește criteriile. Încă trebuie să rezolve problema corupției, precum și să îndeplinească alte criterii pentru a intra în planul de aderare la NATO", a spus Biden. la o conferință de presă NATO la Bruxelles.

Președintele SUA a subliniat că decizia de a admite Ucraina în NATO va depinde nu numai de el, dar și de cum vor vota membrii Alianței.

Este sau nu Donbasul o problemă?

"Nu", a spus Biden, răspunzând la întrebarea dacă situația din Donbass exclude posibilitatea aderării Ucrainei la NATO.

El a subliniat că înainte ca Ucraina să poată convinge Alianța că îndeplinește toate criteriile sale, Statele Unite vor face tot posibilul pentru ca „țara să își asigure securitatea fizică”.

Liderii NATO au susținut, la summit-ul Alianței de la Bruxelles, de luni, dreptul Ucrainei și Georgiei de a se alătura blocului militar, au declarat necesitatea continuării reformelor, dar nu au menționat momentul eventualei intrări a acestor țări în organizație.

 

243
Tagurile:
Aderare, NATO, Ucraina, Joe Biden

Загрузка...