Heiko Maas

Berlinul solicită UE elimine posibilitatea vetoului din partea statelor membre

94
Regulile Uniunii Europene prevăd că anumite decizii, în special în materie de impozitare sau de politică externă, necesită unanimitatea statelor membre. Astfel, o ţară membră are posibilitatea să-și folosească veto-ul pentru a bloca, întârzia sau atenua pozițiile UE.

BUCUREŞTI, 8 iun – Sputnik. Ministrul german de Externe Heiko Maas a cerut luni Uniunii Europene să elimine posibilitatea de veto disponibilă pentru fiecare dintre statele membre, astfel încât UE să nu mai fie „ținută ostatică” în ceea ce priveşte capacitățile sale de acțiune.

„Nu ne mai putem permite să fim ținuți «ostatici» de cei care paralizează politica externă a UE cu dreptul lor de veto. Cei care fac acest lucru afectează, pe termen mai lung sau mai scurt, coeziunea Europei”, a declarat Maas, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin.

„Așa că o spun deschis: veto-ul trebuie să dispară, chiar dacă înseamnă că putem fi puşi în minoritate”, a adăugat șeful diplomației, citat de Sputnik France

Regulile actuale ale Uniunii Europene prevăd că anumite decizii, în special în materie de impozitare sau de politică externă, necesită unanimitatea statelor membre.

Acest sistem oferă unei ţări membre posibilitatea să își folosească vetoul pentru a bloca, întârzia sau atenua pozițiile UE.

„Din moment ce am considerat mereu solidaritatea internă și suveranitatea externă ca fiind două fețe ale aceleiași monede, acum, după crize interne, trebuie să facem progrese în ceea ce privește capacitatea de acțiune a UE în termeni de politică externă”, a susţinut Maas.

În ultimele luni, Ungaria și-a folosit în mod regulat dreptul de veto pentru a bloca declarații critice la adresa Chinei. De asemenea, recent, Budapesta a refuzat să susțină o declarație prin care se solicita încetarea focului între Israel și palestinieni.

„Vot cu majoritate calificată”

Săptămâna trecută, Miguel Berger, secretar de stat în Ministerul german de Externe, a acuzat Ungaria că „blochează o declarație a UE” cu privire la Hong Kong. Ulterior, oficialul a propus existenţa unui „vot cu majoritate calificată” în probleme de politică internațională.

Tensiunile cu privire la veto durează de mai mulţi ani între țările membre ale UE, unele dintre acestea dorind ca regula cu privire la veto să fie abolită.

Cu toate acestea, după cum a amintit Josep Borrell, șeful diplomației europene, care este în favoarea anulării vetoului, este necesară unanimitatea din partea celor 27 de state pentru a se adopta abolirea acestui drept.

Criticate regulat de Bruxelles, fiind acuzate că reformele lor ar submina valorile democratice, Polonia și Ungaria s-au opus, în noiembrie, adoptării bugetului multianual al UE și planului european de redresare menit să ajute statele membre să facă față pandemiei.

Potrivit lui Maas, revenirea la principiul majorității în cazul votului din partea statelor membre ar contracara pericolul unei „Europe cu două viteze”.

94
Tagurile:
UE, Berlin
Vladimir Putin și Vladimir Zelenski

Un general ucrainean îi cere lui Zelenski să-l „păcălească” pe Putin

39
(reînnoit 18:26 21.06.2021)
Un general ucrainean îl îndeamnă pe președintele Zelenski să-l “păcălească” pe Putin, pentru a salva Ucraina.

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Rusia poate acapara toată Ucraina, iată de ce președintele Vladimir Zelenski trebuie să o păcălească, a declarat fostul deputat al Radei Supreme, generalul armatei ucrainene, Vilen Martirosean, la postul de televiziune Nash.

“Uneori, președintele nostru nu înțelege că trebuie să găsească cu orice preț o limbă comună cu Putin”, s-a plâns militarul.

Potrivit lui, unele persoane, care se consideră patrioți ai Ucrainei, sunt dispuși mai curând să incite la revolte decât să lucreze spre binele țării.

Martirosean a declarat că Rusia și SUA își îmbunătățesc treptat relațiile și la îndemnat pe Zelenski, dat fiind un aliat al Washingtonului, să aplece urechea la poziția președintele american Joe Biden.

“Trebuie să găsim acea limită, pentru ca și Putin să ne ajute și să lucreze în favoarea Ucrainei”, a concluzionat generalul.

În opinia lui, Rusia are obligația de a reface Ucraina, după care aceasta să devină independentă de orice jucători majori, păstrându-și relațiile “prietenoase” cu toți.

“Și nouă ne va fi bine, și lor le va fi bine, și americanilor le va fi bine în orice caz, pentru că toți vor avea de câștigat”, a adăugat Martirosean.

General a îndemnat “să se reflecte zi și noapte cum poate fi apropiat inamicul”.

“Să se facă așa, încât uneori prin viclenie, mai ales că președintele nostru este înțelept, să reușească să-l păcălească pe Putin, pentru a salva cu orice preț Ucraina”, a explicat el.

Martirosean a subliniat că doar așa va putea fi salvată țara, iar poporul trebuie să se unească și să ceară acest lucru președintelui.

“El trebuie să trăiască pentru Ucraina, de dragul poporului ucrainean. În caz contrar, va fi blestemat și va deveni irelevant, va ajunge în afara bordului”, a conchis militarul.

39
Tagurile:
Rusia, Ucraina, Vladimir Putin, Vladimir Zelenski
Tematic
Biden a numit condiția în care Ucraina va putea adera la NATO și dacă Donbasul e problemă
Agenda Biden-Putin: discuții despre Covid, Ucraina, hacking, climă și Orientul Mijlociu
Putin: Rusia are un singur angajament față de Ucraina
Putin a acuzat Occidentul de lovitura de stat din Ucraina
Combinat construit de Ceaușescu în Ucraina, vândut de USR

Загрузка...
Vaccin anti-COVID și Pașaport

UK: pașapoartele de vaccinare, transformate în cărţi naționale de identitate?

16
(reînnoit 16:47 21.06.2021)
Guvernul britanic a fost acuzat că intenţionează să implementeze în secret un program național de identificare, după ce a intrat în parteneriat cu o companie care a susținut transformarea pașapoartelor de vaccinare într-un document multifuncțional.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Entrust, o firmă IT care se declară a fi „lider global în [documente] de identitate, plăți și protecție a datelor”, a primit luna trecută un contract de la Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie pentru a lucra la sistemul de certificate de vaccinare Covid-19.

Companiei i s-au acordat 250.000 de lire sterline pentru a furniza servicii de cloud computing pentru sistemul guvernamental de certificare a statutului privind Covid, relatează iNews. Contractul urmează să expire în martie 2022, dar guvernul are opțiunea de a-l prelungi pentru încă un an.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat luna trecută că dovada vaccinării va fi „necesară” pentru călătoriile internaționale și, în ultimele săptămâni, au apărut rapoarte care susțin că guvernul britanic ar putea cere documentul persoanelor care participă la evenimente sportive sau la alte adunări mari.

Judecând după poziția companiei Entrust cu privire la această chestiune, este posibil ca guvernul să aibă planuri și mai ambițioase privind certificatul digital. Într-o postare publicată în februarie pe site-ul companiei, Jann Markey, directorul de marketing al Entrust, a susținut că pașapoartele de vaccinare ar putea fi folosite ca o oportunitate de a lansa un card național de identitate ca parte a „infrastructurii noii normalităţi”.

„Să ne gândim la o strategie națională de identificare: cu infrastructura și investițiile necesare pentru a furniza un pașaport viabil de vaccinare, de ce nu am converti acest efort în [implementarea unui] program național de identificare a cetățenilor, care poate fi utilizat în mai multe scopuri, inclusiv în furnizarea sigură a serviciilor guvernamentale, securizarea călătoriilor transfrontaliere și documentația pentru [dovada] vaccinării”, se precizează pe blog, într-o postare care se referă la pașapoartele de vaccin în „lumea post-pandemică”.

În special, compania cu sediul în SUA a ajutat deja Albania, Ghana și Malaezia să implementeze sisteme naționale de identificare, potrivit iNews.

Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa
© Sputnik / Владимир Астапкович

Însă parteneriatul Entrust cu guvernul britanic a cauzat tragerea unor semnale de alarmă din partea organizațiilor pentru libertăți civile și din partea parlamentarilor.

Deputatul conservator David Davis, membru al grupului Covid Recovery împotriva lockdown-ului, a cerut explicații guvernului. Acesta a declarat pentru iNews că este „uimitor” faptul că Departamentul de Sănătate poate încheia contracte cu astfel de companii fără a obține mai întâi permisiunea din partea Parlamentului, adăugând că este deosebit de îngrijorător faptul că se poate acorda un contract unei firme care are „această atitudine sinistră cu privire la supravegherea cetățenilor”.

De asemenea, fostul lider conservator Sir Iain Duncan Smith şi-a exprimat aceeaşi nemulţumire, susținând că contractul este în contradicție cu „poziția declarată a guvernului” și ar trebui anulat.

După cum a spus şi Big Brother Watch, un grup care militează pentru protejarea confidențialităţii și a libertăților civile, contractul cu Entrust ar reprezenta o încercare a guvernului de a elibera cărți de identitate „pe uşa din dos”.

„Faptul că guvernul a încheiat un acord cu Entrust, o companie care plănuieşte în mod deschis tranziţia de la pașapoartele de vaccinare la cărțile de identitate digitale, evidenţiază că paşapoartele Covid reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertăților noastre civile și a confidențialităţii”, a avertizat șeful de cercetări al organizaţiei, Jake Hurfurt, potrivit RT.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate a declarat că aplicația NHS utilizată pentru certificarea statutului de vaccinare nu va fi utilizată ca un sistem național de identificare, descriind programul ca un „mijloc simplu și sigur” pentru permiterea călătoriilor internaționale. Contactată de iNews, Entrust a refuzat să comenteze.

16
Tagurile:
Pașaport
Tematic
Consilierul pentru Securitate Națională al UK se află la Moscova
UK: Sute bărci ale migranților, abandonate în depozitul Dover
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climaterice” în timpul unui protest

Загрузка...