Президент Белоруссии Александр Лукашенко

Belarusul este pregătit introducă sancțiuni ca răspuns la sancțiunile UE

407
(reînnoit 16:21 06.06.2021)
Autoritățile bieloruse au anunțat că au pregătit o serie de măsuri pe care le pot lua ca reacţie la restricțiile impuse de Uniunea Europeană după oprirea neașteptată a unui zbor Ryanair în Minsk.

BUCUREŞTI, 6 iun – Sputnik. Un proiect de răspuns din partea Belarusului la sancțiunile introduse de UE este deja pregătit, dar ţara speră că Occidentul va renunța la ideea sancționării acesteia, a declarat sâmbătă, 5 iunie, premierul belarus Roman Golovchenko pentru postul de televiziune Belarus 1.

„Sperăm că «capetele înfierbântate» se vor calma și se vor gândi, printre altele, la interesele companiilor lor în Belarus [...]. Suntem pentru pace în regiune, pentru o politică a bunei vecinătăţi, dorim să stabilim relații de parteneriat egal. Am făcut tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv. Dar când vine vorba de daunele aduse afacerilor noastre, avem dreptul să le compensăm. Este pregătit un set de măsuri care trebuie să răspundă sancțiunilor”, a declarat premierul, citat de Sputnik.

Care poate fi răspunsul Belarusului

În special, Belarusul poate renunța la tehnologiile europene și americane în favoarea tehnologiilor rusești și asiatice și poate impune restricții asupra produselor de consum occidentale cotidiene, potrivit lui Golovchenko.

„Numai China poate înlocui 90% din tehnologiile europene și americane. În plus, există tehnologii rusești, care se dezvoltă activ”, a adăugat acesta.

Premierul a estimat că prejudiciul adus Minskului prin sancțiunile financiare și comerciale din partea Occidentului nu ar depăși 3% din PIB-ul național. „Dar nu vom accepta să tăcem și să așteptăm să ne fie făcută această pagubă”, a adăugat Golovchenko.

Sancțiuni din partea UE

Pe 4 iunie, UE a interzis oficial avioanelor din Belarus să folosească spațiul aerian și aeroporturile UE din 5 iunie și a recomandat ca avioanele europene să evite spaţiul aerian deasupra Belarusului.

Interdicția nu se aplică zborurilor umanitare, precum și aterizărilor și zborurilor de urgență. Această măsură face parte din sancțiunile economice împotriva Belarusului în urma aterizării neașteptate a unui avion Ryanair la Minsk pe 23 mai.

După adoptarea sancțiunilor împotriva Minsk, Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a solicitat Agenției Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) să nu confunde politica cu problemele de siguranță a aviației. „Siguranța aviației nu trebuie să fie niciodată politizată”, a declarat președintele IATA, Willie Walsh, într-un comunicat.

Incidentul legat de zborul Ryanair

Pe 23 mai, avionul Boeing 737-800 al companiei aeriene low-cost Ryanair, care se afla pe ruta FR4978 Atena-Vilnius, a aterizat de urgență la Minsk în urma unei amenințări cu bombă. Un MiG-29 a decolat pentru a escorta avionul. Potrivit comandantului forțelor aeriene ale țării, Igor Goloub, avionul de vânătoare a trebuit să ajute avionul să urmeze coridorul aerian pus la dispoziția sa și să comunice cu controlorii de trafic aerian în cazul unei explozii la bord.

Amenințarea cu bomba s-a dovedit a fi una falsă după aterizare. În timpul unui control de identitate, doi pasageri, belarusul Roman Protassevich și o rusoaică, Sofia Sapega, au fost arestați. Protassevich este creatorul unui canal de Telegram considerat „extremist” de Minsk. Acesta a fost căutat de instanțele din țara sa în contextul mai multor anchete penale.

Bruxelles-ul l-a acuzat Minsk că a deturnat avionul. Potrivit Belarusului, echipajul a decis să aterizeze la Minsk fără constrângeri, cu doar două minute de zbor rămase până la Vilnius.

„Nu a putut urma recomandarea controlorilor de trafic aerian, două minute mai târziu ar fi părăsit spațiul aerian deasupra Belarusului către Lituania, iar acest lucru ar fi devenit o problemă pentru serviciul aerian lituanian – o bombă suspectată la bord care putea exploda deasupra Vilnius”, a precizat Goloub.

Pe 27 mai, Consiliul Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) a decis să lanseze o anchetă pentru a stabili circumstanțele incidentului.

407
Tagurile:
UE, Belarus

Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei

256
(reînnoit 14:39 12.06.2021)
Șeful Departamentului de Stat al SUA a făcut i-a felicitat pe cetățenii ruși cu ocazia Zilei Rusiei, confirmând tendința SUA spre o interacțiune constructivă între cele două țări.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis felicitări cu ocazia Zilei Rusiei. Declarația sa a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit RIA Novosti.

„În numele guvernului SUA îi felicit pe cetățenii Rusiei. <...> Voi profita de această ocazie pentru a reafirma aspirația SUA pentru o interacțiune constructivă cu guvernul Federației Ruse în interesul promovării unor relații bilaterale mai stabile și previzibile", este menționat în declarația diplomatului.

Potrivit acestuia, Statele Unite susțin dorința rușilor de a coopera cu comunitatea internațională și de a contribui la soluționarea problemelor de interes global.

© Sputnik / Алексей Никольский

În același timp, relațiile dintre cele două țări, așa cum au afirmat în mod repetat atât Moscova, cât și Washingtonul, sunt „în cel mai jos punct” de dezvoltare. Ele s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii și izbucnirea conflictului din Donbass. Țările europene și Statele Unite au acuzat Kremlinul de amestec și i-au impus sancțiuni, Moscova a reacționat în mod simetric.

Alte pretexte pentru a exercita presiuni asupra Rusiei au fost acuzațiile aduse Kremlinului privind încercarea de a influența alegerile americane și de implicare în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream-2” și multe altele. Restricțiile au fost introduse atât împotriva unor persoane fizice aparte, cât și împotriva unor sectoare întregi ale economiei rusești.

Pe 16 iunie, la Geneva  na avea loc rima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden în statut de președinți. Kremlinul a spus că întâlnirea este foarte importantă, însă potențialul dezacordului este atât de mare încât nu ar trebui să se aștepte prea multe de la ea.

256
Tagurile:
Ziua Rusiei

Загрузка...
Ежегодная пресс-конференция президента РФ В. Путина

Britanicii au apreciat reacția lui Putin la declarația scandaloasă a lui Biden

269
(reînnoit 20:34 12.06.2021)
Britanicii au apreciat răspunsul lui Putin la declarația scandaloasă a președintelui SUA împotriva sa.

BUCUREȘTI, 12 iun - Sputnik. Cititorii Daily Mail au comentat interviul lui Vladimir Putin acordat postul american de televiziune NBC.

© Sputnik / Михаил Климентьев

În timpul discuției cu un moderatorul, președintele rus a menționat că nu a fost surprins de declarația scandaloasă a lui Joe Biden împotriva sa și că deja s-a obișnuit cu atacurile din toate părțile.

"Îmi place modul în care Putin a râs de Obama, iar acum râde de Biden. Ei doar îl amuză. Lui nu-i pasă ce crede Biden și, la drept vorbind, restul lumii ”- a declarat utilizatorul cu numele de Facts Not Optional.

"Putin nu tolerează insultele și își apără țara, liderii noștri ar putea învăța de la el", a spus smithp1.

"Biden este un bătrân incoerent luat derâdere, nu poate critica pe nimeni", a menționat UkiwiK.

"Eu îl cred pe Putin. Biden este un mincinos fără suflet. Se pare că face în mod liber afirmații șocante, dar, de fapt, nu poate formula nici măcar o frază", a scris Having my say.

„Putin este un om deștept și își alege cu grijă cuvintele, spre deosebire de Biden și genul său”, au rezumat utilizatorii.

În martie, președintele SUA a răspuns afirmativ la întrebarea dacă l-a considerat pe Putin ucigaș și a amenințat Moscova cu răzbunare pentru intervenția în alegeri. Liderul rus, la rândul său, i-a urat sănătatea omologului american.

Comentând afirmațiile lui Biden, Putin i-a urat sănătate și și-a amintit vorba din copilărie: “Cine zice, ăla e”. El a menționat că nu este o simplă glumă, ci o expresie cu sens. Potrivit lui, în istoria fiecărui popor și fiecărui stat există multe evenimente grave, dramatice și sângeroase și “atunci când apreciem mulți oameni sau când apreciem alte state, popoare, întotdeauna privim ca într-o oglindă”, “întotdeauna ne vedem pe noi înșine”, “întotdeauna proiectăm pe altă persoană ceea ce reprezintă în esență”.

269
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Ziua Rusiei

Ziua Națională a Rusiei prilej pentru conducerea României de a ne face de râs