G7

Ţările din G7, „acord istoric” cu privire la un impozit global pe profit de minimum 15%

283
(reînnoit 20:51 05.06.2021)
Miniștrii de Finanțe din Grupul celor Șapte națiuni susţin planurile administrației Biden de a stabili un impozit global minim de 15% pe veniturile companiilor. În afara G7, planul s-a confruntat cu opoziția unor paradisuri fiscale precum Irlanda.

BUCUREŞTI, 5 iun – Sputnik. Secretarul Trezoreriei din SUA, Janet Yellen, s-a întâlnit sâmbătă cu omologii săi din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit, la Londra, unde a pledat pentru planul administrației Biden pentru implementarea unei rate minime a impozitului pe profit global de 15%.

Miniștrii au fost de acord să sprijine propunerea, Ministrul britanic de Finanțe Rishi Sunak anunțând acordul la scurt timp după întrunire, potrivit RT

„Miniștrii de Finanțe din G7 (…), după ani de discuții, au ajuns la un acord istoric privind reforma sistemului fiscal global pentru a-l face potrivit pentru era digitală globală și, în mod crucial, pentru a se asigura că este corect, astfel încât companiile potrivite să plătească impozitele corecte în locurile potrivite”, a spus Sunak într-un video postat pe Twitter.

​Odată implementat, planul va face mai dificil pentru corporații să desfăşoare operațiuni în străinătate unde ratele de impozitare sunt adesea semnificativ mai mici. De exemplu, SUA percepe o rată fixă a impozitului pe profit de 21%, președintele Joe Biden propunând, împotriva republicanilor, urcarea acesteia la 28%.

O multinațională americană care doreşte să evite această rată poate să se reloce într-o țară precum Irlanda, unde plătește doar 12,5%, una dintre cele mai mici rate din Europa. Toate națiunile din G7 impozitează deja corporațiile la o rată propusă de minimum 15%, ceea ce înseamnă că națiunile mai mici vor fi presate să își mărească ratele dacă planul lui Biden este implementat.

Irlanda deja s-a opus planului administrației Biden. Ministrul de Finanțe, Paschal Donohoe, a declarat pentru Sky News luna trecută că guvernul său are „rezerve semnificative” cu privire la introducerea unei rate minime globale, susținând că o astfel de măsură ar face ca „doar anumite țări şi anumite economii să poată beneficia de această bază”.

Donohue, în calitate de actual președinte al Eurogrupului, a participat la ședința de sâmbătă, dar acordul celorlalți miniștri nu pune încă în pericol rata scăzută a Irlandei. Măsurile convenite sâmbătă vor trebui să primească un acord mai larg la o reuniune a G20, stabilită să aibă loc luna viitoare în Veneția, Italia.

Deși s-a confruntat ocazional cu opoziție din interiorul ţării, rata scăzută din Irlanda a atras firme străine în țară de la începutul anilor 1990, fluxul de investiții străine constituind unul dintre factorii-cheie în creșterea economică rapidă care a urmat. Totuşi, susținătorii unui regim minim global insistă asupra faptului că sunt necesare creșteri pentru a echilibra cheltuielile guvernamentale, care au crescut semnificativ în lumea dezvoltată în contextul pandemiei de coronavirus.

283
Tagurile:
impozit, multinaționale, G7
Joe Biden la summit-ul NATO

Iohannis și Erdogan l-au flancat pe Joe Biden la poza de grup a NATO

85
Distribuția liderilor din NATO la poza de grup de astăzi de la Bruxelles este cel puțin intrigantă: Joe Biden i-a avut de-a dreapta și de-a stânga sa pe Klaus Iohannis și pe Erdogan, președintele Turciei

BRUXELLES, 14 iun – Sputnik. Deși presa pro-Iohannis din România a încercat să ascundă adevărata poziționare de la fotografia de grup, spunând că Biden s-ar fi aflat între Iohannis și președintele Poloniei pentru a da un anumit mesaj anti-Rusia, din fotografie se vede clar că președintele SUA este flancat, chiar în prima linie unde este așezat, de președinții României și Turciei!

Summit-ul NATO de la Bruxelles - poză de grup
© REUTERS / KEVIN LAMARQUE
Summit-ul NATO de la Bruxelles - poză de grup

Înaintea summitului NATO de la Bruxelles, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că NATO este "extrem de importantă" pentru interesele americane şi a adăugat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa.

"Articolul 5 este o obligaţie sacră. Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici", a declarat Biden.

În stilul caracteristic ofensivei SUA și NATO, Biden a lansat săgeți spre Rusia și China, spunând că "Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China", de parcă statele suverane ar avea obligația să facă ce vrea SUA sau să stea la dipoziția NATO!

Rămâne în continuare misterul așezării lui Biden între Iohannis și Erdogan, știut fiind că protocolul în asemenea ocazii este foarte atent gândit dinainte. Dacă ar fi vrut să dea un mesaj agresiv anti-Rusia, Biden nu s-ar fi pozat alături de Erdogan, un aliat al Moscovei. Dar parcă nici președintele României nu mai arată atât de fioros anti-Rusia în compania lui Erdogan!

85
Tagurile:
Joe Biden, NATO, Klaus Iohannis

Загрузка...
Laura Codruț Kovesi

Kovesi nu se dezminte: premierul incomod al Cehiei, cercetat de Parchetul European

148
Premierul Cehiei Andrej Babis a arătat că Parchetul European și Laura Codruța Kovesi sunt folosiți ca un bici împotriva sa, Bruxelles-ul având un conflict mai vechi cu acest politician care a dat semne de independență

BRUXELLES, 14 iun – Sputnik. După ce magistrații cehi au înaintat Parchetului European dosarul în care premierul Cehiei Andrej Babis este acuzat de conflict de interese, politicianul a acuzat această instituție că este „un nou bici” care poate fi folosit împotriva sa.

Mai mulți analiști și jurnaliști din România au avertizat de multă vreme că Parchetul European și șefa acestuia, Kovesi, vor fi folosiți împotriva vocilor incomode din Europa. Iată că a venit și confirmarea, Babis declarând că Parchetul European „este o altă instituție care să se amestece în treburile interne ale Cehiei” care „cedează treptat tot mai multe prerogative” Bruxelles-ului.

Potrivit presei din Cehia, Parchetul European, care și-a început activitatea pe 1 iunie, ar fi acceptat deja 12 dosare din Cehia, inclusiv pe cel al lui Babis. Acest lucru arată că Parchetul lui Kovesi vizează din start țările din Centrul și Estul Europei, pe care vrea să le supună orbește Vestului, și explică de ce capitalele puternice și dominante ale UE au fost de acord și chiar au susținut-o pe Kovesi pentru a ocupa acest post.

148
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi

Загрузка...
Moțiune de cenzură în Parlament a PSD contra lui Cristian Ghinea

Kovesi a devenit sperietoarea cu care Ghinea amenință opoziția

0
(reînnoit 17:28 14.06.2021)
Supărat pe moțiunea simplă a PSD îndreptată împotriva sa, ministrul Investițiilor și Proiectelor europene Cristian Ghinea i-a amenințat pe social-democrații din Parlamentul României cu... Kovesi

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik. Discurs amenințător al ministrului Investițiilor și Proiectelor europene Cristian Ghinea la dezbaterea moțiunii simple depuse de PSD împotriva sa și care va intra mâine la vot.

Supărat pe faptul că PSD l-a pus la colț cu referire la PNRR și la absorbția fondurilor europene, Ghinea i-a amenințat pe parlamentarii social-democrați cu șefa Parchetului European.

”Am prevăzut în PNRR un sistem foarte strict de monitorizare și prevenție a fraudelor. De la 1 iunie a început să funcționeze Parchetul European, doamna Kovesi să vă păzească. Hai, aplauze pentru doamna Kovesi, avem o româncă la șefia unei instituții europene. Ați alungat-o din țară și ați dat de dracu' iar!”, le-a transmis Cristian Ghinea celor din PSD.

Ghinea mai spune că anul acesta au intrat în România 1,6 miliarde de euro din fonduri structurale și că alte 2,3 miliarde de euro sunt în procesare, bani care vor intra în ţară până în decembrie.

”Rata e de 55% în marja curentă a mediei europene de 58%. E chiar mai mare decât a altor state ca Italia, Spania, Danemarca sau Olanda”, s-a lăudat ministrul, arătând că PNRR înseamnă că Guvernul va repara România după ce a stricat PSD.

Cristian Ghinea, ”un Clotilde Armand cu barbă și burtă”

În schimb, Sorin Grindeanu l-a acuzat pe ministrul Ghinea că a tratat PNRR nu cu responsabilitate, ca să fie un plan viabil pentru România, ”ci cu nesimțire, cum ați venit azi, cu isterie și iresponsabilitate. Ați ajuns un fel de Clotilde Armand cu barbă și burtă. Un Clotilde Armand care ați ajuns să faceți crize la TV, de parcă banii ar veni în țară din mărinimia dvs., nu ca rezultat din plata românilor prin taxe și impozite”, l-a taxat dur prim-vicepreședintele PSD pe ministrul USR.

0
Tagurile:
Laura Codruţa Kovesi, Cristian Ghinea

Загрузка...