Imagine simbol

UE interzice zborurile companiilor aeriene din Belarus în spațiul său aerian

113
(reînnoit 18:48 04.06.2021)
Uniunea Europeană a decis astăzi să interzică accesul în spaţiul său aerian pentru companiile aeriene din Belarus, precum și să finalizeze noi sancțiuni economice împotriva Minskului.

BRUXELLES, 4 iun – Sputnik. UE își continuă războiul cu Belarus prin decizia de azi de a interzice în spaţiul său aerian companiile aeriene din Belarus, precum și prin finalizarea de sancţiuni economice contra regimului de la Minsk condus de Aleksandr Lukaşenko.

Măsura, solicitată la finalul lunii mai de către liderii europeni, a fost formalizată juridic chiar astăzi de către cele 27 de state membre UE.

Interdicţia va intra în vigoare de mâine şi vizează în primul rând compania naţională Belavia, fiind o reacție la decizia din 23 mai a autorităţilor belaruse referitoare la zborul companiei Ryanair, care a aterizat la Minsk din cauza unei alerte cu bombă. Companiile aeriene europene au decis deja să ocolească spaţiul aerian al Belarusului.

Alte două serii de sancţiuni individuale referitoare la Belarus sunt în curs de finalizare şi ar urma să fie aprobate săptămâna viitoare.

Prima serie de sancţiuni include opt nume de oficiali sau entităţi implicate în incidentul cu avionul companiei Ryanair, în timp ce a doua serie vizează ''câteva zeci de nume de persoane sau entităţi'' implicate în activități politice.

Sancţiunile constau în interdicţia acordării vizei de intrare în UE şi în îngheţarea activelor deţinute în Uniunea Europeană.

Un incident mult mai grav și la înalt nivel politic a avut loc în 2013, când avionul prezidențial al Boliviei, cu președintele Evo Morales la bord, a fost obligat să schimbe traseul și să aterizeze la Viena, unde a fost oprit timp de 12 ore. Aeronava prezidențială a fost deturnată și reținută la solicitarea și intervențiile CIA, cu complicitatea autorităților din Franța, Portugalia, Italia și Spania, care au refuzat programatul zbor al avionului prezidențial prin spațiul lor aerian. Avionul președintelui Boliviei se îndrepta spre Moscova.

Motivul invocat de CIA a fost presupusa prezență la bord a lui Edward Snowden – o informație falsă. Președintele Morales a descris incidentul într-un articol publicat de ”Le Monde Diplomatique”.

113
Tagurile:
Belarus
Maria Zaharova

Maria Zaharova peste nas UE în privința sancțiunilor, a Crimeii și Ucrainei

9
(reînnoit 07:43 22.06.2021)
Ambasadoarea Maria Zaharova nu lasă nimic fără replică – și aruncă adevărul în fața liderilor Uniunii Europene: ei știu ADEVĂRUL, dar îl ignoră!

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a reacționat după ce UE a decis prelungirea sancțiunilor împotriva Crimeii și Sevastopolului pentru un an.

”Ei știu care va fi răspunsul!”, replică Zaharova, arătând ferm că liderii UE ”știu că, în conformitate cu Constituția, Crimeea face parte din Federația Rusă. Știu că decizia a fost luată pe baza referendumului din Crimeea”.

Și, ce este mai grav din punct de vedere al adevărului, dar și al principiului subsidiarității - care, teoretic, stă la baza UE – că rezultatele referendumului din Crimeea ”au fost confirmate din nou de viață”, ceea de ”UE nu poate ignora”, scrie Maria Zaharova într-o postare, subliniind ideea printr-o zicală rusească – ”Ei știu, dar încă își caută grebla preferată”.

După puțin timp, Maria Zaharova a adăugat un comentariu referitor la Ucraina, care merită pus în paralel cu cel despre Crimeea.

”S-a dovedit că secretarul general al OSCE, Helga Schmid, nu este conștientă de faptul că trei canale în limba rusă au fost închise în Ucraina”, scrie Zaharova, arătând că Schmid a declarat acest lucru la o conferință de presă la Moscova.

Ce înseamnă asta, întreabă ambasadoarea rusă – ”OSCE nu citește știrile?”. Ori, anticipând reacția stupidă a OSCE și o ”astfel de dezvoltare a evenimentelor” Zaharova a trimis materiale prin Misiunea Permanentă din Viena. ”Așa că probabil a ajuns deja”.

”Cum monitorizează situația din această țară, cum scriu rapoarte, cum trag concluzii despre libertatea de exprimare, dacă nu știu?”, întreabă Zaharova, subliniind tăios – ”la fel cum urmăresc Crimeea”.

Răspunsul e logic – iau de bun tot ceea ce Kievul le dă! ”Aparent, ”din cuvintele pacientului”, așa cum se spune, pe baza datelor regimului de la Kiev”.

Și ca un post script, Maria Zaharova atrage atenția că respectivele canale TV închise abuziv ”respectau „cota” lingvistică creată de libertatea de gândire ucraineană”.

9
Tagurile:
Ucraina, Crimeea, sancțiuni, UE, Maria Zaharova

Загрузка...
John Kirby

Știrea nopții: SUA confirmă temerile privind retragerea trupelor

78
O afirmație a Pentagonului confirmă că retragerea din Orient este un bluf și că în spate este o manevră ce vizează menținerea destabilizării zonei

Афганистан. Талибы.
© AP Photo/ Ishtiaq Mahsud, File
BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. În momentul în care Joe Biden a preluat fără aparente rezerve termenul propus de Trump pentru retragerea din Afganistan am comentat că este un bluf și că America lui Biden NU va renunța la menținerea ”vâlvătăii destabilizării în Orientul Apropiat”.

Ei bine, azi noapte a venit confirmarea chiar de la purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a anunțat că ritmul de retragere al forţelor militare ale SUA din Afganistan ar putea fi micșorat – dar că, de fapt, acest lucru nu ar pune sub semnul îndoielii termenul limită al retragerii - 11 septembrie.

Sigur, afirmația pare să sfideze aritmetica dar și logica motivației ”încetinirii ritmului”. Astfel, Pentagonul a motivat încetinirea prin ”înaintarea pe teren a talibanilor” subliniind că ”Planurile ar putea fluctua şi s-ar putea modifica dacă situaţia se va schimba”.

Deci, ce se poate înțelege de aici? Că planurile se modifică dar termenul final rămâne?!

”Dacă trebuie făcute modificări în ritmul, sfera sau amploarea retragerii într-o anumită zi sau săptămână, dorim să păstrăm flexibilitatea de a face acest lucru”, a spus Kirby, subliniind însă că ”există două lucruri care nu s-au schimbat - vom finaliza retragerea completă a forţelor americane din Afganistan, iar în al doilea rând, se va încheia până la începutul lunii septembrie, aşa cum a ordonat preşedintele Joe Biden”.

Cât de credibilă este această explicație? Evident, deloc! Asta pentru că înaintarea talibanilor este de presupus că va fi mai puternică, odată cu retragerea americană, vor fi ocupate orașe - deci ”situaţia se va schimba”, dar nu în sensul aparent dorit de americani. Repet, aparent!

Pentru că, în fapt, ofensiva talibană era previzibilă – sau chiar era cunoscută intim de intelligence-ul SUA. Mai pe șleau spus, numeroasele dezvăluiri, inclusiv documentate prin ”leaks”, arată legături clare între centre de putere din SUA și ”teroriști” sau talibani.

Așa cum anticipam, fenomenul retragerii ”complete” este doar teatru – SUA democraților bazându-se pe acțiuni de destabilizare în întreaga lume, cu precădere în Orientul apropiat și Africa de nord.

***

Menționăm câteva aspecte importante: preşedintele afgan Ashraf Ghani şi negociatorul-şef al guvernului său în discuţiile cu talibanii, Abdullah Abdullah, vor fi primiți săptămâna aceasta, vineri, la Casa Albă.

La ora actuală, Pentagonul anunță că operaţiunile de retragere au fost realizate într-o proporţie de peste 50%.

Se estimează că aproape 15% din Afganistan ar fi deja sub controlul talibanilor – și asta în nici 2 luni, cu aviația SUA care sprijină forțele guvernamentale afgane.

78
Tagurile:
Afganistan, Militari, Trupe, SUA

Загрузка...