Drapele UE și China

UE, nemulțumită de Ungaria pentru a blocat rezoluția privind China

336
(reînnoit 17:49 04.06.2021)
Germania avertizează că UE nu poate funcționa dacă statele membre continuă să obstrucționeze politica, deoarece Ungaria a blocat din nou declarația care condamnă China.

BRUXELLES, 4 iun – Sputnik. Secretarul de stat din cadrul MAE german, Miguel Berger, a avertizat că UE „nu poate funcționa” dacă statele membre funcționează pe baza „politicii de blocare”, după ce Ungaria a împiedicat publicarea unei declarații comune a UE privind China.

Berger a acuzat Ungaria pe twitter că s-a angajat într-un comportament obstrucționist după ce Budapesta a blocat încă o dată o declarație comună a UE prin care Bruxelles-ul vrea să condamne activitatea Chinei în Hong Kong, relatează RT

Avertizând că politica externă și de securitate comună a UE „nu poate funcționa pe baza unei politici de blocare” , diplomatul german a solicitat o „dezbatere serioasă” în rândul statelor membre despre cum să „gestionăm disidența” într-un mod care să nu blocheze agenda blocului comunitar.

”Ungaria a blocat din nou o declarație UE privind #Hongkong. Acum trei săptămâni a fost pe Orientul Mijlociu. Politica externă și de securitate comună #CFSP nu poate funcționa pe baza unei politici de blocare. Avem nevoie de o dezbatere serioasă privind modalitățile de gestionare a disidenței, inclusiv votul cu majoritate calificată”, a scris Berger.

Ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, a făcut comentarii similare în ultimele săptămâni, descriind acțiunile Ungariei drept „absolut de neînțeles” și acuzând Budapesta că blochează acțiunile UE pentru a-și proteja „strânsele legături economice și diplomatice” cu Beijingul.

Comentariile vin după ce Ungaria a împiedicat acordul asupra unei declarații comune a UE în care Bruxelles voia să critice guvernul chinez pentru situația din Hong Kong. O declarație similară fusese blocată anterior de delegația maghiară pe motiv că „UE are deja prea multe probleme cu China” și nu ar trebui să condamne tot timpul Beijingul.

În cadrul ultimei discuții între statele membre UE cu privire la declarația privind situația din Hong Kong, prim-ministrul maghiar Viktor Orban a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping. Potrivit unei declarații a ministerului de externe al Chinei, Orban a lăudat relațiile dintre cele două țări, în timp ce Beijingul a subliniat aprecierea sa pentru „aderarea fermă a guvernului său la o politică prietenoasă față de China”.

Ungaria s-a diferențiat de UE și în alte domenii ale politicii externe în ultimele săptămâni, refuzând, de exemplu, să se alăture celorlalte 26 de state membre pentru a solicita încetarea focului între Israel și Palestina în timpul conflictului din mai. Absența Budapestei din cadrul politicii externe a UE i-a slăbit blocului comunitar autoritatea, în momentul în care Orban s-a aliniat cu Benjamin Netanyahu pentru a împiedica orice acțiune dură a UE împotriva Tel Aviv-ului.

336
Tagurile:
China, Ungaria, UE
Mahmud Ahmadinejad

Ahmadinejad: Cum poate Iranul neutraliza sancțiunile Occidentului

121
Fostul președinte al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a povestit cum țara lui să facă ineficiente sancțiunile Occidentului.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Iranul ar putea face sancțiunile Occidentului ineficiente dacă își va utilizarea propriile resurse economice și naturale, a declarat într-un interviu fostul președinte al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, într-un interviu oferit RIA Novosti.

“Iran este o țară cu resurse umane, economice și naturale imense. Dacă le vom utiliza, sancțiunile vor deveni un instrument ineficient, situația se va schimba”, a declarat fostul președinte al Iranului.

Acesta a mai menționat că economia Iranului se poate descurca și fără venituri din vânzarea producției petrochimice.

“Noi (Iranul) suntem o economie endogen[. Are nevoie de multă muncă și eforturi. Statul are suficiente resurse și trebuie să le folosească. Toate sondele, energetica, pământurile și pădurile se află în mâinele statului. Unele dintre acestea sunt utilizate, prin urmare guvernul nu are nevoie de bugete alimentate din petrol”, a adăugat fostul lider.

SUA au restabilit sancțiunile dure împotriva Teheranului în mai 2018, când administrația Donald Trump a anunțat în mod unilateral retragerea din Planul Comun Cuprinzător de Acțiuni, încheiat în 2015 între „grupul celor șase” (Marea Britanie, Germania, China, Rusia, SUA și Franța) și Iran. Documentul prevedea anularea sancțiunilor în schimbul limitării programului nuclear al Iranului.

121
Tagurile:
Mahmoud Ahmadinejad, Iran
Tematic
Ex-președintele iranian Ahmadinejad, arestat pentru incitare la dezordini
Informația despre arestarea lui Ahmadinejad, eronată

Загрузка...
Бельгийская полиция. Архивное фото

Imagini terifiante! O clădire s-a prăbușit în Belgia: Printre morți și răniți - moldoveni

104
O clădire din Antwerpen, Belgia, s-a prăbușit. Aceasta se afla în construcție, iar la ea munceau și câțiva moldoveni. Ministerul de Externe anunță că printre cei morți și răniți sunt și concetățeni de-ai noștri. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Un moldovean a murit, al doilea este grav rănit, iar cel de-al treilea încă nu a fost găsit. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a fost informat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei despre faptul că în orașul Antwerpen s-a prăbușit un bloc școlar, aflat în construcție, la care lucrau și cetățeni din Republica Moldova.

Astfel, echipa ambasadei a mers la locul tragediei și a întreprins demersuri în regim de urgență către autoritățile locale, pentru a obține informații privind cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate în accident.

„Conform informațiilor preliminare, la moment, a fost recuperat de sub dărâmături corpul unui cetățean din Republica Moldova. Printre cei răniți transferați în regim prioritar la mai multe spitale din Antwerpen, a fost identificat un alt cetățean moldovean, grav rănit în zona capului, internat la spitalul din localitate”, menționează Ministerul Afacerilor Externe. 

Autoritățile diplomatice au precizat că operațiunea de căutare este în desfășurare, iar cel de-al treilea cetățean moldovean cu dubla cetățenie (portugheză) nu a fost încă găsit, se presupune că ar fi prins sub dărâmături.

104

Загрузка...