NATO Secretary-General Jens Stoltenberg chairs a meeting of NATO foreign ministers at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, December 6, 2016.

NATO cere investigarea scandalului de spionaj al SUA împotriva aliaților

133
Scandalul de spionaj provocat de SUA care și-a supravegheat aliații a ajuns atât de mare încât secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut investigarea acestuia

BRUXELLES, 3 iun – Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut investigarea scandalului de spionaj prin care SUA a folosit Danemarca pentru a-și spiona aliații, ceea ce a trezit un val de proteste la nivel înalt în Europa.

Mai multe materiale de presă au arătat lumii întregi cum autorităţile daneze au ajutat Agenţia Naţională de Securitate americană să intercepteze telefoanelor unor responsabili politici din Europa.

"Ţările implicate în acest caz sunt aliaţi în NATO. Trebuie să punem pe masă toate faptele şi să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat", a spus Stoltenberg pentru postul public danez de radio.

El a declarat că acest caz pune Danemarca într-o lumină proastă, dar că încrederea în cadrul NATO rămâne intactă.

Dar Stoltenberg nu poate închide scandalul doar cu o promisiune după ce NSA a interceptat telefoanele unor politicieni de vârf cu ajutorul unui software creat de serviciul secret al armatei daneze, mai ales că printre cei interceptați s-au numărat și cancelarul german Angela Merkel, dar şi preşedintele francez Emmanuel Macron. Cei doi lideri ai celor mai puternice țări din  UE au cerut și ei explicaţii din partea Danemarcei.

Ca să îndulcească pilula amară, premierul danez Mette Frederiksen a afirmat că nu a existat o supraveghere sistematică a aliaţilor, iar secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că au fost rezolvate multe lucruri de la acest incident din 2014.

"SUA şi-au revizuit fundamental abordarea în privinţa supravegherii în străinătate. Preşedintele (Barack) Obama a emis atunci o directivă care a schimbat abordarea noastră în mod semnificativ", a afirmat ea, recunoscând însă în acest fel că SUA s-au ocupat cu supravegherea aliaților în trecut.

Acest scandal este doar o nouă dovadă a felului în care SUA își tratează până și aliații și de ce încrederea în SUA la nivel global este atât de mică.

 

 

133
Tagurile:
Jens Stoltenberg, Danemarca, Merkel, Spionaj, NATO

NBC: Biden îi va transmite lui Putin „semnal dur”

36
(reînnoit 08:34 13.06.2021)
Joe Biden îi va transmite lui Putin un „semnal dur” la întâlnire de la Geneva, informează postul american de televiziune NBC.

BUCUREȘTI, 13 iun - Sputnik. Statele Unite intenționează să transmită un „semnal dur” liderului rus la întâlnirea dintre președinții ruș și american Vladimir Putin și Joe Biden la Geneva , a informat NBC, citând o sursă informată.

Potrivit interlocutorului canalului, Biden intenționează să demonstreze o abordare care este fundamental diferită de „relațiile de prietenie pe care fostul președinte american Donald Trump le-a anunțat după prima sa întâlnire cu Putin.

Vladimir Putin și Joe Biden se vor întâlni pe 16 iunie. Summitul va include o sesiune de lucru și o altă întâlnire într-un format mai mic. Anterior s-a anunțat că, după discuțiile de la Geneva, liderii celor două țări vor susține conferințe de presă separate. Casa Albă a declarat că consideră acest format „cel mai potrivit”.

Kremlinul a subliniat că nu se așteptă la prea "multe" în urma negocierilor din cauza dezacordurilor existente între Rusia și Statele Unite. Întâlnirea dintre Putin și Biden va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Kremlinul a spus că președinții intenționează să discute relațiile ruso-americane, stabilitatea strategică, precum și lupta împotriva COVID-19 și soluționarea conflictelor regionale.

În cadrul summit-ului precedent Rusia-SUA în 2018, Trump, șeful statului de atunci, a pus sub semnul întrebării rezultatele unei investigații efectuate de serviciile secrete americane despre amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA și astfel „i-a dat lui Putin posibilitatea de a răspândi minciuni”.Acest lucru a provocat o reacție violentă în cercurile politice din Statele Unite. Potrivit senatorului John McCain, acesta a fost „unul dintre cele mai rușinoase discursuri ale unui președinte american” din câte ține minte.

36
Tagurile:
Rusia, SUA, Joe Biden, Geneva, Vladimir Putin, NBC

Загрузка...

Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei

373
(reînnoit 14:39 12.06.2021)
Șeful Departamentului de Stat al SUA a făcut i-a felicitat pe cetățenii ruși cu ocazia Zilei Rusiei, confirmând tendința SUA spre o interacțiune constructivă între cele două țări.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis felicitări cu ocazia Zilei Rusiei. Declarația sa a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit RIA Novosti.

„În numele guvernului SUA îi felicit pe cetățenii Rusiei. <...> Voi profita de această ocazie pentru a reafirma aspirația SUA pentru o interacțiune constructivă cu guvernul Federației Ruse în interesul promovării unor relații bilaterale mai stabile și previzibile", este menționat în declarația diplomatului.

Potrivit acestuia, Statele Unite susțin dorința rușilor de a coopera cu comunitatea internațională și de a contribui la soluționarea problemelor de interes global.

© Sputnik / Алексей Никольский

În același timp, relațiile dintre cele două țări, așa cum au afirmat în mod repetat atât Moscova, cât și Washingtonul, sunt „în cel mai jos punct” de dezvoltare. Ele s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii și izbucnirea conflictului din Donbass. Țările europene și Statele Unite au acuzat Kremlinul de amestec și i-au impus sancțiuni, Moscova a reacționat în mod simetric.

Alte pretexte pentru a exercita presiuni asupra Rusiei au fost acuzațiile aduse Kremlinului privind încercarea de a influența alegerile americane și de implicare în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream-2” și multe altele. Restricțiile au fost introduse atât împotriva unor persoane fizice aparte, cât și împotriva unor sectoare întregi ale economiei rusești.

Pe 16 iunie, la Geneva  na avea loc rima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden în statut de președinți. Kremlinul a spus că întâlnirea este foarte importantă, însă potențialul dezacordului este atât de mare încât nu ar trebui să se aștepte prea multe de la ea.

373
Tagurile:
Ziua Rusiei

Загрузка...