Maia Sandu s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen

Comisia Europeană condiționează ajutorul pentru Republica Moldova de cedarea suveranității

832
Comisia Europeană a anunțat astăzi un plan de relansare de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova, dar banii sunt strict condiționați de cedarea unor elemente cheie ale suveranității acestei țări.

BRUXELLES, 2 iun – Sputnik. Comisia Europeană a anunțat astăzi printr-un comunicat de presă un plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care va însemna până la 600 milioane de euro în asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive după criza COVID-19, arată Comisia Europeană.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat cu privire la acest plan că Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri și că ”planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent de a ajuta țara pe drumul său spre redresare și de a conduce o agendă ambițioasă de reformă, în interesul cetățenilor săi. În cele din urmă, acest plan ilustrează forța asocierii noastre și solidaritatea de a lupta împreună cu pandemia COVID-19”.

Potrivit Comisarului pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, planul ar avea intenția de a stimula redresarea socio-economică pe termen lung și stimularea potențialului economic neexploatat al Moldovei în beneficiul cetățenilor săi.

”Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și în domeniul ocupațional. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiției și luptei împotriva corupției”, a mai spus comisarul.

Planul pentru Republica Moldova le amintește cunoscătorilor de ”investițiile” similare europene în sistemul de justiție și în ”reformele” din România care au avut ca scop real distrugerea economiei românești, creșterea importurilor și distrugerea independenței justiției și a instituțiilor statului și preluarea controlului asupra acestora.

Planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajabilitate; reforma statului de drept și a justiției, mai arată Comisia Europeană.

Planul de redresare economică anunțat astăzi, se mai arată  în comunicat, stabilește planuri pentru investiții de până la 600 milioane de euro între 2021 și 2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale UE și instituțiile financiare internaționale, ca parte a abordării „Team Europe”, precum și cu investitorii privați.

Foarte importante sunt precizările pe care le face Comisia Europeanp la finalul comunicatului însă, unde precizează că planul de redresare economică este supus unei condiționări stricte. Altfel spus, investițiile se vor face pe baza unei abordări „mai mult pentru mai mult”, cu progrese în reformele structurale, în domeniul justiției și în special lupta împotriva corupției, ca o condiție prealabilă pentru asistența financiară. Aici asemănarea cu România este izbitoare, chiar și dacă se face comparația doar cu recentul PNRR: UE dă bani doar dacă statul îngenunchează în fața Bruxelles-ului și renunță la suveranitatea sa economică și politică!

832
Tagurile:
Comisia Europeană, Republica Moldova
Maria Zaharova

Maria Zaharova peste nas UE în privința sancțiunilor, a Crimeii și Ucrainei

30
(reînnoit 07:43 22.06.2021)
Ambasadoarea Maria Zaharova nu lasă nimic fără replică – și aruncă adevărul în fața liderilor Uniunii Europene: ei știu ADEVĂRUL, dar îl ignoră!

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a reacționat după ce UE a decis prelungirea sancțiunilor împotriva Crimeii și Sevastopolului pentru un an.

”Ei știu care va fi răspunsul!”, replică Zaharova, arătând ferm că liderii UE ”știu că, în conformitate cu Constituția, Crimeea face parte din Federația Rusă. Știu că decizia a fost luată pe baza referendumului din Crimeea”.

Și, ce este mai grav din punct de vedere al adevărului, dar și al principiului subsidiarității - care, teoretic, stă la baza UE – că rezultatele referendumului din Crimeea ”au fost confirmate din nou de viață”, ceea de ”UE nu poate ignora”, scrie Maria Zaharova într-o postare, subliniind ideea printr-o zicală rusească – ”Ei știu, dar încă își caută grebla preferată”.

După puțin timp, Maria Zaharova a adăugat un comentariu referitor la Ucraina, care merită pus în paralel cu cel despre Crimeea.

”S-a dovedit că secretarul general al OSCE, Helga Schmid, nu este conștientă de faptul că trei canale în limba rusă au fost închise în Ucraina”, scrie Zaharova, arătând că Schmid a declarat acest lucru la o conferință de presă la Moscova.

Ce înseamnă asta, întreabă ambasadoarea rusă – ”OSCE nu citește știrile?”. Ori, anticipând reacția stupidă a OSCE și o ”astfel de dezvoltare a evenimentelor” Zaharova a trimis materiale prin Misiunea Permanentă din Viena. ”Așa că probabil a ajuns deja”.

”Cum monitorizează situația din această țară, cum scriu rapoarte, cum trag concluzii despre libertatea de exprimare, dacă nu știu?”, întreabă Zaharova, subliniind tăios – ”la fel cum urmăresc Crimeea”.

Răspunsul e logic – iau de bun tot ceea ce Kievul le dă! ”Aparent, ”din cuvintele pacientului”, așa cum se spune, pe baza datelor regimului de la Kiev”.

Și ca un post script, Maria Zaharova atrage atenția că respectivele canale TV închise abuziv ”respectau „cota” lingvistică creată de libertatea de gândire ucraineană”.

30
Tagurile:
Ucraina, Crimeea, sancțiuni, UE, Maria Zaharova

Загрузка...
John Kirby

Știrea nopții: SUA confirmă temerile privind retragerea trupelor

104
O afirmație a Pentagonului confirmă că retragerea din Orient este un bluf și că în spate este o manevră ce vizează menținerea destabilizării zonei

Афганистан. Талибы.
© AP Photo/ Ishtiaq Mahsud, File
BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. În momentul în care Joe Biden a preluat fără aparente rezerve termenul propus de Trump pentru retragerea din Afganistan am comentat că este un bluf și că America lui Biden NU va renunța la menținerea ”vâlvătăii destabilizării în Orientul Apropiat”.

Ei bine, azi noapte a venit confirmarea chiar de la purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a anunțat că ritmul de retragere al forţelor militare ale SUA din Afganistan ar putea fi micșorat – dar că, de fapt, acest lucru nu ar pune sub semnul îndoielii termenul limită al retragerii - 11 septembrie.

Sigur, afirmația pare să sfideze aritmetica dar și logica motivației ”încetinirii ritmului”. Astfel, Pentagonul a motivat încetinirea prin ”înaintarea pe teren a talibanilor” subliniind că ”Planurile ar putea fluctua şi s-ar putea modifica dacă situaţia se va schimba”.

Deci, ce se poate înțelege de aici? Că planurile se modifică dar termenul final rămâne?!

”Dacă trebuie făcute modificări în ritmul, sfera sau amploarea retragerii într-o anumită zi sau săptămână, dorim să păstrăm flexibilitatea de a face acest lucru”, a spus Kirby, subliniind însă că ”există două lucruri care nu s-au schimbat - vom finaliza retragerea completă a forţelor americane din Afganistan, iar în al doilea rând, se va încheia până la începutul lunii septembrie, aşa cum a ordonat preşedintele Joe Biden”.

Cât de credibilă este această explicație? Evident, deloc! Asta pentru că înaintarea talibanilor este de presupus că va fi mai puternică, odată cu retragerea americană, vor fi ocupate orașe - deci ”situaţia se va schimba”, dar nu în sensul aparent dorit de americani. Repet, aparent!

Pentru că, în fapt, ofensiva talibană era previzibilă – sau chiar era cunoscută intim de intelligence-ul SUA. Mai pe șleau spus, numeroasele dezvăluiri, inclusiv documentate prin ”leaks”, arată legături clare între centre de putere din SUA și ”teroriști” sau talibani.

Așa cum anticipam, fenomenul retragerii ”complete” este doar teatru – SUA democraților bazându-se pe acțiuni de destabilizare în întreaga lume, cu precădere în Orientul apropiat și Africa de nord.

***

Menționăm câteva aspecte importante: preşedintele afgan Ashraf Ghani şi negociatorul-şef al guvernului său în discuţiile cu talibanii, Abdullah Abdullah, vor fi primiți săptămâna aceasta, vineri, la Casa Albă.

La ora actuală, Pentagonul anunță că operaţiunile de retragere au fost realizate într-o proporţie de peste 50%.

Se estimează că aproape 15% din Afganistan ar fi deja sub controlul talibanilor – și asta în nici 2 luni, cu aviația SUA care sprijină forțele guvernamentale afgane.

104
Tagurile:
Afganistan, Militari, Trupe, SUA

Загрузка...