Эмблема ВОЗ, архивное фото

OMS comentează transmiterea gripei aviare H10N3 la oameni

129
(reînnoit 13:38 02.06.2021)
Un reprezentant al OMS a comentat pentru Sputnik anunțul autorităților chineze cu privire la un prim caz de transmitere la om a tulpinii H10N3 de gripă aviară

BRUXELLES, 2 iun – Sputnik. În China, un alt virus de origine animală, de data aceasta tulpina H10N3 de gripă aviară, a fost transmis la om, arată Sptunik Franța.

În timp ce lumea continuă să lupte cu Covid-19, Tarik Jasarevic, un ul dintre reprezentanții OMS intervievați de Sputnik, spune că apariția H10N3 la o ființă umană este o „injecție de rapel” în ceea ce privește amenințarea constantă a unei pandemii de gripă.

Potrivit lui Jasarevic, această tulpină de patogenitate scăzută a fost prezentă pe piețele de păsări vii din 2002. Cu toate acestea, până în prezent, nu a fost raportat niciun caz de transmitere la om.

„Prin Sistemul Global de Supraveghere și Răspuns la Gripă (GISRS), OMS monitorizează continuu virusurile gripale, inclusiv cele care pot provoca o pandemie, și efectuează evaluări ale riscurilor”, a spus el pentru Sputnik.

Potrivit specialistului, organizația lucrează în prezent cu autoritățile naționale chineze, precum și cu partenerii GISRS, pentru a evalua mai bine fenomenul și a-i oferi caracteristici concrete.

Jasarevic a clarificat, de asemenea, că, în contextul gripei aviare, experții nu au recomandat impunerea de restricții asupra călătoriilor și comerțului.

Gripa aviară la om

Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat pe 1 iunie într-un comunicat de presă primul caz de transmitere a tulpinii H10N3 de gripă aviară la un om, în provincia Jiangsu. Este un bărbat de 41 de ani care a prezentat primele simptome ale bolii pe 23 aprilie și a fost internat pe 28 aprilie. În prezent, starea de sănătate a pacientului este considerată stabilă.

Nu este pentru prima dată când la om apare o tulpină de gripă aviară, o boală infecțioasă care afectează păsările. Potrivit site-ului OMS, deși majoritatea acestor viruși nu sunt patogeni pentru oameni, unele dintre subtipurile sale pot infecta oamenii și pot provoca boli, uneori chiar letale. În acest sens, H5N1 este cel mai cunoscut exemplu.

Acești viruși „sunt în prezent în circulație în populațiile de păsări de curte din părți din Asia și Africa de Nord-Est, unde au provocat cazuri de boli și decese la oameni încă din 1997”, detaliază organizația.

Mai mult, o primă transmitere către o ființă umană nu este atât de rară. Potrivit unei declarații a OMS , în februarie anul trecut, virusul gripei aviare A (H5N8) a fost detectat pentru prima dată în șapte probe clinice umane din Rusia.

129
Tagurile:
gripă aviară, OMS

NBC: Biden îi va transmite lui Putin „semnal dur”

68
(reînnoit 08:34 13.06.2021)
Joe Biden îi va transmite lui Putin un „semnal dur” la întâlnire de la Geneva, informează postul american de televiziune NBC.

BUCUREȘTI, 13 iun - Sputnik. Statele Unite intenționează să transmită un „semnal dur” liderului rus la întâlnirea dintre președinții ruș și american Vladimir Putin și Joe Biden la Geneva , a informat NBC, citând o sursă informată.

Potrivit interlocutorului canalului, Biden intenționează să demonstreze o abordare care este fundamental diferită de „relațiile de prietenie pe care fostul președinte american Donald Trump le-a anunțat după prima sa întâlnire cu Putin.

Vladimir Putin și Joe Biden se vor întâlni pe 16 iunie. Summitul va include o sesiune de lucru și o altă întâlnire într-un format mai mic. Anterior s-a anunțat că, după discuțiile de la Geneva, liderii celor două țări vor susține conferințe de presă separate. Casa Albă a declarat că consideră acest format „cel mai potrivit”.

Kremlinul a subliniat că nu se așteptă la prea "multe" în urma negocierilor din cauza dezacordurilor existente între Rusia și Statele Unite. Întâlnirea dintre Putin și Biden va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Kremlinul a spus că președinții intenționează să discute relațiile ruso-americane, stabilitatea strategică, precum și lupta împotriva COVID-19 și soluționarea conflictelor regionale.

În cadrul summit-ului precedent Rusia-SUA în 2018, Trump, șeful statului de atunci, a pus sub semnul întrebării rezultatele unei investigații efectuate de serviciile secrete americane despre amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA și astfel „i-a dat lui Putin posibilitatea de a răspândi minciuni”.Acest lucru a provocat o reacție violentă în cercurile politice din Statele Unite. Potrivit senatorului John McCain, acesta a fost „unul dintre cele mai rușinoase discursuri ale unui președinte american” din câte ține minte.

68
Tagurile:
Rusia, SUA, Joe Biden, Geneva, Vladimir Putin, NBC

Загрузка...

Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei

382
(reînnoit 14:39 12.06.2021)
Șeful Departamentului de Stat al SUA a făcut i-a felicitat pe cetățenii ruși cu ocazia Zilei Rusiei, confirmând tendința SUA spre o interacțiune constructivă între cele două țări.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis felicitări cu ocazia Zilei Rusiei. Declarația sa a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit RIA Novosti.

„În numele guvernului SUA îi felicit pe cetățenii Rusiei. <...> Voi profita de această ocazie pentru a reafirma aspirația SUA pentru o interacțiune constructivă cu guvernul Federației Ruse în interesul promovării unor relații bilaterale mai stabile și previzibile", este menționat în declarația diplomatului.

Potrivit acestuia, Statele Unite susțin dorința rușilor de a coopera cu comunitatea internațională și de a contribui la soluționarea problemelor de interes global.

© Sputnik / Алексей Никольский

În același timp, relațiile dintre cele două țări, așa cum au afirmat în mod repetat atât Moscova, cât și Washingtonul, sunt „în cel mai jos punct” de dezvoltare. Ele s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii și izbucnirea conflictului din Donbass. Țările europene și Statele Unite au acuzat Kremlinul de amestec și i-au impus sancțiuni, Moscova a reacționat în mod simetric.

Alte pretexte pentru a exercita presiuni asupra Rusiei au fost acuzațiile aduse Kremlinului privind încercarea de a influența alegerile americane și de implicare în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream-2” și multe altele. Restricțiile au fost introduse atât împotriva unor persoane fizice aparte, cât și împotriva unor sectoare întregi ale economiei rusești.

Pe 16 iunie, la Geneva  na avea loc rima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden în statut de președinți. Kremlinul a spus că întâlnirea este foarte importantă, însă potențialul dezacordului este atât de mare încât nu ar trebui să se aștepte prea multe de la ea.

382
Tagurile:
Ziua Rusiei

Загрузка...