Ursula Von der Leyen și Charles Michel

Comisia Europeană - măsuri de călătorie în interiorul UE

224
Comisia Europeană vrea o actualizare a măsurilor coordonate privind călătoriile dn această vară pentru a evita haosul și disfuncționalitățile la nivelul UE

BRUXELLES, 2 iun – Sputnik. Comisia Europeană a propus o actualizare a măsurilor de coordonare a restricțiilor privind libera circulație în UE. În acest sens, Comisia a transmis măsurile care fac parte din măsurile de călătorie în interiorul UE, pe baza hărții codurilor publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa
© Sputnik / Владимир Астапкович

Astfel, persoanele vaccinate complet care dețin certificate de vaccinare în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii la 14 zile după ce li s-a administrat ultima doză.

Această exceptare ar trebui să se refere, de asemenea, la persoanele vindecate cărora li s-a administrat o singură doză dintr-un vaccin cu 2 doze. În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a aplica derogarea de la restricțiile privind libera circulație și în alte situații, de exemplu după prima doză dintr-un vaccin cu 2 doze, acestea ar trebui, de asemenea, să accepte, în aceleași condiții, certificate de vaccinare pentru un vaccin împotriva COVID-19, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

De asemenea, persoanele vindecate care dețin certificate în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii în cursul primelor 180 de zile după un test PCR pozitiv.

În plus, și persoanele care dețin un certificat de testare valabil în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la eventualele cerințe de carantină. Comisia propune următoarea perioadă standard de valabilitate pentru teste: 72 de ore pentru testele PCR și, în cazul în care sunt acceptate de statul membru în cauză, 48 de ore pentru testele antigenice rapide.

Comisia propune și clarificarea și simplificarea cerințelor atunci când sunt impuse de statele membre pe baza propriilor procese decizionale. Pentru călătorii care sosesc din zonele verzi se propune să nu existe nici o restricție, iar pentru călătorii care sosesc din zonele portocalii - statele membre ar putea solicita un test înainte de plecare (antigenic rapid sau PCR). În cazul călătorilor care sosesc din zonele roșii, statele membre ar putea solicita călătorilor să se supună carantinei, cu excepția cazului în care au efectuat un test înainte de plecare (antigenic rapid sau PCR). Mai este și situația călătorilor care sosesc din zonele roșu închis, în acest caz călătoriile neesențiale ar trebui să fie puternic descurajate și se aplică în continuare cerințele privind testarea și carantina, mai arată Comisia Europeană.

Pentru a asigura unitatea familiei, minorii care călătoresc cu părinții ar trebui să fie exceptați de la carantină atunci când părinții nu trebuie să se supună carantinei, de exemplu datorită faptului că sunt vaccinați, iar copiii sub 6 ani ar trebui, de asemenea, să fie exceptați de la testarea legată de călătorii.

Comisia propune adaptarea pragurilor care stau la baza hărții ECDC, având în vedere situația epidemiologică și progresele în materie de vaccinare. Pentru zonele marcate cu portocaliu, propunerea este de a majora pragul de notificare cumulată a cazurilor de COVID-19 pe o perioadă de 14 zile de la 50 la 75. În mod similar, pentru zonele roșii, se propune ajustarea intervalului pragului de la intervalul actual de 50-150 la 75-150.

Certificat digital de la 1 iulie

În plus, Comisia solicită depunerea unor eforturi suplimentare pentru a asigura introducerea fără impedimente a certificatului digital al UE privind COVID. În acest scop, statele membre ar trebui să utilizeze, în cea mai mare măsură posibilă, posibilitățile existente în temeiul legislației naționale pentru a începe eliberarea certificatelor digitale ale UE privind COVID încă înainte de intrarea în vigoare a regulamentului de instituire a acestor certificate, la 1 iulie. În cazul în care legislația națională prevede verificarea certificatelor privind COVID-19, titularii unui certificat digital al UE privind COVID ar putea deja să îl utilizeze atunci când călătoresc.

Comisia arată că va sprijini acest proces prin lansarea, la 1 iunie, a părții centrale a certificatului digital al UE privind COVID, portalul UE care stochează cheile publice necesare pentru verificarea unui certificat digital al UE privind COVID. Având în vedere că nu se face schimb de date cu caracter personal prin intermediul portalului UE, statele membre ar putea deja să utilizeze funcționalitatea acestuia.

224
Tagurile:
UE, Europa, coronavirus, COVID-19, Certificat
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035

17
(reînnoit 18:53 18.06.2021)
Potrivit unui raport, reglementările de reducere a emisiilor luate în considerare de Bruxelles ar putea marca sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă. Propunerea radicală a fost întâmpinată de opoziţia producătorilor auto.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Noile mașini alimentate cu motorină și benzină ar putea fi interzise în bloc în efortul de a atinge obiectivul „emisii zero” pentru vehiculele vândute după 2035, potrivit mai multor oficiali ai UE care au oferit declaraţii pentru Politico.

Regula revoluționară ar putea fi inclusă în „Acordul verde” al Uniunii Europene, care urmăreşte să facă blocul „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Comisia Europeană ar putea crește obiectivul său pe termen scurt pentru 2030, cerând o reducere de 60% a emisiilor de mașini, un obiectiv mult mai ambițios decât reducerea de 37,5% prezentă în planul actual. Obiectivul ar putea fi ridicat la 100% până în 2035, ceea ar însemna interzicerea automobilelor noi cu motoare cu combustie în următorii 14 ani, au explicat oficialii, potrivit RT

Încă nu este clar dacă propunerea va intra în versiunea finală a planului pentru 2030, care urmează să fie publicată pe 14 iulie. Planul, împreună cu restul punctelor din Acordul Verde, va merge apoi în Parlamentul European pentru aprobare.

Inițiativa a declanșat deja un puternic răspuns negativ din partea producătorilor de automobile din bloc. Hildegard Muller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, a declarat că reglementarea nu va reprezenta doar „sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibrizilor conectabili”.

Un alt lider din industrie a spus că această regulă ar limita opțiunile consumatorilor.

„Dacă veţi avea nevoie de o mașină nouă în 2036, nu veţi avea de ales”, a declarat pentru Politico Sigrid de Vries, care conduce lobby-ul industriei de componente europene CLEPA. „Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoilor, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă va exista energie verde și infrastructură pentru încărcare.”

Deşi motorul cu ardere internă continuă să conducă, unii producători de automobile, precum Volvo și Volkswagen, au semnalat deja că vor să treacă la automobilele electrice până la sfârșitul deceniului.

17
Tagurile:
UE, Mașini

Загрузка...

Palestina: Armata israeliană a lovit mai multe ținte în Fâșia Gaza

33
(reînnoit 14:52 18.06.2021)
Forțele israeliene de apărare (IDF) au efectuat joi atacuri aeriene care vizau ceea ce susțin că sunt „formațiuni militare Hamas și poziții de lansare a rachetelor”.

Filmările făcute publice de armată israeliană arată mai multe imagini din cabina de pilotaj, „Roof knocking” (practica sa de a arunca dispozitive neexplozive sau cu randament redus pe acoperișurile țintei casele civile) precedând atacurile asupra mai multor locații.

Potrivit unei declarații publicate de IDF, avioanele sale de luptă „au lovit formațiuni militare și o poziție de lansare a rachetelor aparținând Hamas” în orașul Gaza și Khan Yunis, ca răspuns la baloanele incendiare lansate din Fâșie pe teritoriul israelian.

33
Tagurile:
Fâșia Gaza, Palestina

Загрузка...