Zelenski: Nord Stream 2 e un Royal Flush pentru Rusia. Reacția Kremlinului

513
(reînnoit 17:39 01.06.2021)
Vladimir Zelenski consideră că Nord Stream – 2 reprezintă “Royal Flush” în mâinile Rusiei, susținut parțial de Europa.

BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, s-a plâns că Nord Stream 2 pune cruce pe tranzitul gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei, informează publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Dacă vor finaliza partea tehnică a Nord Stream – 2 în acest an, va deveni funcțional peste 2-3 ani. Știm deja ce se va întâmplă. Toate acestea se fac doar pentru ca Ucraina să nu mai aibă următorul contract”, consideră liderul ucrainean.

Zelenski a menționat că Rusia se folosește de acest proiect pentru a rezolva în favoarea ei problema Crimeei și Donbasului.

“Nord Stream – 2 reprezintă astăzi un mare atu. Au în mână un Royal Flush, pe care parțial îl susține Europa”, a conchis președintele.

Reacția Kremlinului

Rusia nu intenționează să renunțe la tranzitul ucrainean chiar și după expirarea actualului acord, Putin pornește de la faptul că volumul de gaz furnizat Europei va crește - iar tranzitul ucrainean ar putea fi solicitat, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a mai adăugat că președintele rus este la curent cu declarațiile de la Washington privind refuzul de a impune sancțiuni împotriva ”Nord Stream - 2”, aceste declarații sunt binevenite.

513
Tagurile:
Nord Stream 2, Rusia, Vladimir Zelenski, Ucraina
Tematic
Washingtonul recunoaște imposibilitatea stopării proiectului Nord Stream 2
Kremlinul a comentat declarațiile lui Biden cu privire la Nord Stream 2
Vor falimenta: Kievul cere Statelor Unite să reia sancțiunile împotriva "Nord Stream – 2"
Maria Zaharova

Maria Zaharova peste nas UE în privința sancțiunilor, a Crimeii și Ucrainei

38
(reînnoit 07:43 22.06.2021)
Ambasadoarea Maria Zaharova nu lasă nimic fără replică – și aruncă adevărul în fața liderilor Uniunii Europene: ei știu ADEVĂRUL, dar îl ignoră!

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a reacționat după ce UE a decis prelungirea sancțiunilor împotriva Crimeii și Sevastopolului pentru un an.

”Ei știu care va fi răspunsul!”, replică Zaharova, arătând ferm că liderii UE ”știu că, în conformitate cu Constituția, Crimeea face parte din Federația Rusă. Știu că decizia a fost luată pe baza referendumului din Crimeea”.

Și, ce este mai grav din punct de vedere al adevărului, dar și al principiului subsidiarității - care, teoretic, stă la baza UE – că rezultatele referendumului din Crimeea ”au fost confirmate din nou de viață”, ceea de ”UE nu poate ignora”, scrie Maria Zaharova într-o postare, subliniind ideea printr-o zicală rusească – ”Ei știu, dar încă își caută grebla preferată”.

După puțin timp, Maria Zaharova a adăugat un comentariu referitor la Ucraina, care merită pus în paralel cu cel despre Crimeea.

”S-a dovedit că secretarul general al OSCE, Helga Schmid, nu este conștientă de faptul că trei canale în limba rusă au fost închise în Ucraina”, scrie Zaharova, arătând că Schmid a declarat acest lucru la o conferință de presă la Moscova.

Ce înseamnă asta, întreabă ambasadoarea rusă – ”OSCE nu citește știrile?”. Ori, anticipând reacția stupidă a OSCE și o ”astfel de dezvoltare a evenimentelor” Zaharova a trimis materiale prin Misiunea Permanentă din Viena. ”Așa că probabil a ajuns deja”.

”Cum monitorizează situația din această țară, cum scriu rapoarte, cum trag concluzii despre libertatea de exprimare, dacă nu știu?”, întreabă Zaharova, subliniind tăios – ”la fel cum urmăresc Crimeea”.

Răspunsul e logic – iau de bun tot ceea ce Kievul le dă! ”Aparent, ”din cuvintele pacientului”, așa cum se spune, pe baza datelor regimului de la Kiev”.

Și ca un post script, Maria Zaharova atrage atenția că respectivele canale TV închise abuziv ”respectau „cota” lingvistică creată de libertatea de gândire ucraineană”.

38
Tagurile:
Ucraina, Crimeea, sancțiuni, UE, Maria Zaharova

Загрузка...
John Kirby

Știrea nopții: SUA confirmă temerile privind retragerea trupelor

117
O afirmație a Pentagonului confirmă că retragerea din Orient este un bluf și că în spate este o manevră ce vizează menținerea destabilizării zonei

Афганистан. Талибы.
© AP Photo/ Ishtiaq Mahsud, File
BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. În momentul în care Joe Biden a preluat fără aparente rezerve termenul propus de Trump pentru retragerea din Afganistan am comentat că este un bluf și că America lui Biden NU va renunța la menținerea ”vâlvătăii destabilizării în Orientul Apropiat”.

Ei bine, azi noapte a venit confirmarea chiar de la purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a anunțat că ritmul de retragere al forţelor militare ale SUA din Afganistan ar putea fi micșorat – dar că, de fapt, acest lucru nu ar pune sub semnul îndoielii termenul limită al retragerii - 11 septembrie.

Sigur, afirmația pare să sfideze aritmetica dar și logica motivației ”încetinirii ritmului”. Astfel, Pentagonul a motivat încetinirea prin ”înaintarea pe teren a talibanilor” subliniind că ”Planurile ar putea fluctua şi s-ar putea modifica dacă situaţia se va schimba”.

Deci, ce se poate înțelege de aici? Că planurile se modifică dar termenul final rămâne?!

”Dacă trebuie făcute modificări în ritmul, sfera sau amploarea retragerii într-o anumită zi sau săptămână, dorim să păstrăm flexibilitatea de a face acest lucru”, a spus Kirby, subliniind însă că ”există două lucruri care nu s-au schimbat - vom finaliza retragerea completă a forţelor americane din Afganistan, iar în al doilea rând, se va încheia până la începutul lunii septembrie, aşa cum a ordonat preşedintele Joe Biden”.

Cât de credibilă este această explicație? Evident, deloc! Asta pentru că înaintarea talibanilor este de presupus că va fi mai puternică, odată cu retragerea americană, vor fi ocupate orașe - deci ”situaţia se va schimba”, dar nu în sensul aparent dorit de americani. Repet, aparent!

Pentru că, în fapt, ofensiva talibană era previzibilă – sau chiar era cunoscută intim de intelligence-ul SUA. Mai pe șleau spus, numeroasele dezvăluiri, inclusiv documentate prin ”leaks”, arată legături clare între centre de putere din SUA și ”teroriști” sau talibani.

Așa cum anticipam, fenomenul retragerii ”complete” este doar teatru – SUA democraților bazându-se pe acțiuni de destabilizare în întreaga lume, cu precădere în Orientul apropiat și Africa de nord.

***

Menționăm câteva aspecte importante: preşedintele afgan Ashraf Ghani şi negociatorul-şef al guvernului său în discuţiile cu talibanii, Abdullah Abdullah, vor fi primiți săptămâna aceasta, vineri, la Casa Albă.

La ora actuală, Pentagonul anunță că operaţiunile de retragere au fost realizate într-o proporţie de peste 50%.

Se estimează că aproape 15% din Afganistan ar fi deja sub controlul talibanilor – și asta în nici 2 luni, cu aviația SUA care sprijină forțele guvernamentale afgane.

117
Tagurile:
Afganistan, Militari, Trupe, SUA

Загрузка...
Marcel Ciolacu

PSD anunță NUCLEARA: cade Guvernul, jocurile sunt făcute! Cine va fi premierul PSD