Press briefing by Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova

Maria Zaharova, replici tăioase la ipocrizia UE și NATO

638
Ambasadoarea rusă răspunde ferm și tăios unor atitudini ipocrite, scoțând în evidență adevăruri pe care UE și NATO încearcă să le ignore sau chiar să le ascundă

BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik. Recent a avut loc un incident legat tot de  compania Ryanair, implicată în incidentul din Belarus.

Concret, duminică seara, un avion al Ryanair de pe ruta Dublin-Cracovia a fost nevoit să aterizeze de urgență la Berlin – iar autoritățile germane nu au dat detalii. În schimb, presa germana scrie că a fost vorba de o alertă cu bombă. Pasagerii și bagajele lor au fost dați jos, verificați, ținuți 7 ore! Nu o oră, ca la Minsk!

Presa nu a avut acces, secretomanie totală!

Ei bine, acest fapt îl remarcă și Maria Zaharova: ”Avionul a fost coborât de urgență ieri, iar știrile au apărut abia azi?”.

”Întâmplarea a devenit cunoscută doar din comunicatul de presă al companiei, nu și din speakerii NATO?”, scrie Zaharova, continuând la fel de ironic – ”Nicio declarație politică sau comentariu? Are cineva nevoie de o investigație internațională?”.

Iar uimirea ambasadoarei ruse față de ipocrizia UE și NATO este firească, în fața acestei tăceri absolute a liderilor NATO și UE: ”Se putea întâmpla asta după o săptămână de convulsii occidentale pe tema aterizării aceleiași companii după un incident similar în Minsk? De neînțeles…!”.

***

Maria Zaharova a răspuns și unui reproș făcut de ministrul de Externe al Cehiei, Yakub Kulganek.

”Crearea de către Rusia a unei liste de ţări neprietenoase contravine Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, Praga îndeamnă (Rusia) să o excludă de pe această listă”, a declarat ieri ministrul de Externe al Ceh.

Maria Zaharova răspunde clar și tăios: ”Nu, Convenția de la Viena contravine confiscării proprietății diplomatice ruse și expulzării diplomaților ruși la Praga, din cauza eșecului de lungă durată de a investiga propriile incidente”.

”Iar Convenția de la Viena nu interzice să se numești lucrurile cu cuvintele proprii și potrivite”, a scris Maria Zaharova pe pagina de socializare.
638
Tagurile:
Ryanair, Belarus, NATO, UE, Maria Zaharova
Vladimir Putin

Președintele Elveției a vorbit despre o calitate apreciabilă la Putin

403
(reînnoit 07:49 18.06.2021)
Președintele elvețian a numit cel mai contrastant moment al summitului Putin-Biden și o calitate a lui Putin pe care o apreciază.

Președintele elvețian Guy Parmelin, a cărui țară a găzduit summitul ruso-american, a vorbit despre impresiile sale personale despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden.

"Joe Biden și Vladimir Putin au vorbit timp de cinci minute și am simțit imediat că totul merge bine între ei, între ei ca oameni", a spus Parmelen, întrebat despre cel mai memorabil moment al summitului, într-un interviu acordat canalului TV elvețian RTS.

De asemenea, liderul elvețian a remarcat cu simpatie calitatea de a fi direct a omologului său rus.

"Vladimir Putin este unul dintre cei care nu ocolește subiectul. Cuvintele sale sunt îndreptate direct către țintă. Apreciez această calitate", a spus politicianul.

Cu o zi înainte, la Geneva a avut loc primul summit la scară largă al lui Putin și Biden. Președinții au discutat timp de 4,5 ore și au ajuns la câteva acorduri. În special, liderul rus a declarat că s-a decis începerea consultărilor privind stabilitatea strategică la nivel interdepartamental. În plus, părțile au adoptat un angajament comun de a respecta principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear.

403
Tagurile:
Vladimir Putin, Joe Biden, summit
Тема:
Summit Putin - Biden

Загрузка...

Putin: Imaginea lui Joe Biden prezentată în presă „este departe de realitate”

479
Președintele rus Vladimir Putin a făcut referire la întâlnirea sa cu Joe Biden, spunând că este un partener cu experiență și că imaginea despre acesta prezentată în mass-media este alta decât cea din realitate.

BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik. Vladimir Putin a spus că imaginea lui Joe Biden prezentată în mass-media nu are nicio legătură cu realitatea.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

„Această imagine, a președintelui Biden, prezentată de presă, a noastră și chiar de presa americană, este departe de realitate”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu absolvenții Școlii universitare de administrație de la Moscova.

Preşedintele rus a subliniat că omologul său american este vesel și conștient de problemele majore.

„Este plin de viață. Am vorbit timp de două ore sau mai mult. Mergea la esența problemei. Din când în când, arunca o privire peste notiţele sale, cu toții facem asta”, a adăugat Putin, citat de Sputnik.

De asemenea, l-a descris pe președintele american drept un partener cu experiență.

„Joe Biden este un profesionist și trebuie să fii foarte atent să nu ratezi ceva. Nu lasă nimic să-i scape, vă asigur”, a mai spus Putin.

Geneva a găzduit pe 16 iunie primul summit între Vladimir Putin și Joe Biden de când acesta din urmă a fost inaugurat președinte. Ședința a durat 4,5 ore, incluzând pauzele.

În cadrul unui turneu european, Joe Biden l-a întâlnit pe Vladimir Putin. Acest prim interviu a oferit ocazia discutării mai multor chestiuni, de la consultări privind stabilitatea strategică la chestiunea arctică şi Ucraina.

De asemenea, s-a luat decizia revenirii ambasadorilor celor două țări la posturile lor. În plus, cei doi președinți au confirmat aderarea la principiul „toţi pierd în cazul unui război nuclear”.

Chiar dacă întâlnirea nu a dus la vreun acord revoluționar, Vladimir Putin a descris dialogul ca fiind „destul de constructiv” și chiar strângerea de mână între cei doi preşedinţi constituie un eveniment, având în vedere că relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultima perioadă.

479
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
"Un om slab". Americanii, dezamăgiți de prestația lui Biden după summit-ul cu Putin
Ce cadou i-a oferit Putin lui Biden
MAE al Austriei a dat o apreciere summitului Putin - Biden

Загрузка...
Sigla PSD

PSD amenință puterea cu alegeri anticipate

0
Președintele PSD Marcel Ciolacu a vorbit de posibilitatea alegerilor anticipate în contextul apropierii moțiunii de cenzură.

BUCUREȘTI,  18 iun – Sputnik. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat astăzi că nu crede că e o catastrofă ca, pentru prima oară în România, după 30 de ani, să fie organizate şi alegeri anticipate.

Aflat la Timişoara, Ciolacu a dat asigurări că PSD nu va susţine niciodată, din umbră, un guvern PNL.

”Trebuie să punem lucrurile în ordinea lor. PSD este cel mai mare partid din România, a şi câştigat alegerile. Mă vedeţi pe mine, pe domnul Grindeanu, pe domnul Stănescu că vom susţine vreodată să rămână doamna Turcanu, domnul Cîţu, într-un guvern minoritar? Eu vă spun că nu”, a spus răspicat Ciolau.

De aceea, Ciolacu a adăugt că nu crede că e o catastrofă ca, după 30 de ani, să fie şi alegeri anticipate și a precizat că PSD nu e angrenat într-un joc politic care priveşte alt partid, cu trimitere la alegerile interne din PNL. Ciolacu chiar a arătat că alegerile anticipate ar putea fi organizate când se va putea crea o majoritate.

”Deja noi negociem cu mai mulți parlamentari, cu altă formațiune care se află în opoziţie, cu grupul minorităţilor şi neafiliaţii. Este pentru prima oara când o moţiune are şanse să treacă la 6 luni de la guvernarea actuală. Suntem pregătiţi să preluăm guvernarea”, a mai declarat Ciolacu, făcând referire probabil la AUR, aflat și el în opoziție și care ar putea asigura un număr destul de mare de voturi la moțiunea de cenzură.
0
Tagurile:
Alegeri anticipate, PSD

Загрузка...