Саммит НАТО в Брюсселе

Ultima oră: NATO, decizie surprinzătoare împotriva Belarus

488
(reînnoit 19:16 31.05.2021)
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat o decizie de ultimă oră care vizează diplomaţii din Belarus

BUCUREȘTI, 31 mai – Sputnik. O informație de ultimă anunță că NATO a decis să restricționeze accesul diplomaţilor belaruşi în sediul NATO.

Măsura a fost anunțată chiar de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și este o reacţie la incidentul cu avionul Ryanair, în urma căruia a fost arestat și un așa zis disident.

Anunțul lui Jens Stoltenberg este laconic: ”Am decis să restricţionăm accesul personalului din Belarus în sediul NATO”.

În cadrul unei conferințe de presă, Jens Stoltenberg a afirmat că ”evoluţiile din Belarus şi Ucraina se vor afla pe agenda reuniunilor miniştrilor de Externe şi ai Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, transmite Mediafax. 

Decizia este surprinzătoare din două motive: deși Stoltenberg a anunțat că NATO solicită o investigație internațională care să vizeze incidentul, se pronunță deja împotriva Belarus; în al doilea rând, sancțiunea – ridicolă, ca efecte – este un precedent periculos, pentru că încalcă statutul diplomatului.

Răzbunarea NATO pe diplomații unei țări în condițiile în care nu vorbim de un rezultat al unei anchete este un precedent extrem de periculos pentru relațiile internaționale.
În fine, dubla măsură a fost dovedită chiar la conferința de presă: întrebat fiind despre cazul spionajului SUA împotriva unor ”aliați” din NATO, Stoltenberg a bâlbâit un răspuns despre așteptarea rezultatelor unei investigații oficiale și de faptul că NATO nu este implicat în situația respectivă.

Întrebarea logică: în cazul Belarus, există vrei investigație sau are NATO vreo implicare? Evident, NU. Deci, dubla măsură este evidentă pentru întreaga presă și opinie publică.

​Un incident mult mai grav și la înalt nivel politic a avut loc în 2013, când avionul prezidențial al Boliviei, cu președintele Evo Morales la bord, a fost obligat să schimbe traseul și să aterizeze la Viena, unde a fost oprit timp de 12 ore. Aeronava prezidențială a fost deturnată și reținută la solicitarea și intervențiile CIA, cu complicitatea autorităților din Franța, Portugalia, Italia și Spania, care au refuzat programatul zbor al avionului prezidențial prin spațiul lor aerian. Avionul președintelui Boliviei se îndrepta spre Moscova.

Motivul invocat de CIA a fost presupusa prezență la bord a lui Edward Snowden – o informație falsă. Președintele Morales a descris incidentul într-un articol publicat de ”Le Monde Diplomatique”.

488
Tagurile:
Belarus

Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei

283
(reînnoit 14:39 12.06.2021)
Șeful Departamentului de Stat al SUA a făcut i-a felicitat pe cetățenii ruși cu ocazia Zilei Rusiei, confirmând tendința SUA spre o interacțiune constructivă între cele două țări.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis felicitări cu ocazia Zilei Rusiei. Declarația sa a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit RIA Novosti.

„În numele guvernului SUA îi felicit pe cetățenii Rusiei. <...> Voi profita de această ocazie pentru a reafirma aspirația SUA pentru o interacțiune constructivă cu guvernul Federației Ruse în interesul promovării unor relații bilaterale mai stabile și previzibile", este menționat în declarația diplomatului.

Potrivit acestuia, Statele Unite susțin dorința rușilor de a coopera cu comunitatea internațională și de a contribui la soluționarea problemelor de interes global.

© Sputnik / Алексей Никольский

În același timp, relațiile dintre cele două țări, așa cum au afirmat în mod repetat atât Moscova, cât și Washingtonul, sunt „în cel mai jos punct” de dezvoltare. Ele s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii și izbucnirea conflictului din Donbass. Țările europene și Statele Unite au acuzat Kremlinul de amestec și i-au impus sancțiuni, Moscova a reacționat în mod simetric.

Alte pretexte pentru a exercita presiuni asupra Rusiei au fost acuzațiile aduse Kremlinului privind încercarea de a influența alegerile americane și de implicare în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream-2” și multe altele. Restricțiile au fost introduse atât împotriva unor persoane fizice aparte, cât și împotriva unor sectoare întregi ale economiei rusești.

Pe 16 iunie, la Geneva  na avea loc rima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden în statut de președinți. Kremlinul a spus că întâlnirea este foarte importantă, însă potențialul dezacordului este atât de mare încât nu ar trebui să se aștepte prea multe de la ea.

283
Tagurile:
Ziua Rusiei

Загрузка...
Ежегодная пресс-конференция президента РФ В. Путина

Britanicii au apreciat reacția lui Putin la declarația scandaloasă a lui Biden

286
(reînnoit 20:34 12.06.2021)
Britanicii au apreciat răspunsul lui Putin la declarația scandaloasă a președintelui SUA împotriva sa.

BUCUREȘTI, 12 iun - Sputnik. Cititorii Daily Mail au comentat interviul lui Vladimir Putin acordat postul american de televiziune NBC.

© Sputnik / Михаил Климентьев

În timpul discuției cu un moderatorul, președintele rus a menționat că nu a fost surprins de declarația scandaloasă a lui Joe Biden împotriva sa și că deja s-a obișnuit cu atacurile din toate părțile.

"Îmi place modul în care Putin a râs de Obama, iar acum râde de Biden. Ei doar îl amuză. Lui nu-i pasă ce crede Biden și, la drept vorbind, restul lumii ”- a declarat utilizatorul cu numele de Facts Not Optional.

"Putin nu tolerează insultele și își apără țara, liderii noștri ar putea învăța de la el", a spus smithp1.

"Biden este un bătrân incoerent luat derâdere, nu poate critica pe nimeni", a menționat UkiwiK.

"Eu îl cred pe Putin. Biden este un mincinos fără suflet. Se pare că face în mod liber afirmații șocante, dar, de fapt, nu poate formula nici măcar o frază", a scris Having my say.

„Putin este un om deștept și își alege cu grijă cuvintele, spre deosebire de Biden și genul său”, au rezumat utilizatorii.

În martie, președintele SUA a răspuns afirmativ la întrebarea dacă l-a considerat pe Putin ucigaș și a amenințat Moscova cu răzbunare pentru intervenția în alegeri. Liderul rus, la rândul său, i-a urat sănătatea omologului american.

Comentând afirmațiile lui Biden, Putin i-a urat sănătate și și-a amintit vorba din copilărie: “Cine zice, ăla e”. El a menționat că nu este o simplă glumă, ci o expresie cu sens. Potrivit lui, în istoria fiecărui popor și fiecărui stat există multe evenimente grave, dramatice și sângeroase și “atunci când apreciem mulți oameni sau când apreciem alte state, popoare, întotdeauna privim ca într-o oglindă”, “întotdeauna ne vedem pe noi înșine”, “întotdeauna proiectăm pe altă persoană ceea ce reprezintă în esență”.

286
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Ziua Rusiei

Ziua Națională a Rusiei prilej pentru conducerea României de a ne face de râs